Skärgården

Sörmlands skärgård är mer än 10.000 år gammal, har en sex mil lång kustlinje och består av kommunerna Trosa, Nyköping samt Oxelösund. Det finns cirka 2 800 öar, till det tillkommer ett stort antal kobbar och skär. Sörmlands skärgård är inte så exploaterad som på många andra håll längs den svenska kusten och stora områden är naturreservat.

Grytan

Kring ön Grytan öster om Kråmö finns spännande historier. Här sägs det ha pågått spritsmuggling och en avancerad kurragömmalek med tullväsendet, främst under det alkoholrestriktiva 1930-talet. När smugglarna använde tändkulemotorer kände tullarna igen ljudet från de olika motorerna, så smugglarna lånade andras båtar för att inte bli avslöjade. Smugglarkungen Algoth Niska påstås ha använt ”torpeder” och snabba bensinare som körde ifrån tullpersonalen. Med torped menas att man buntade ihop spritdunkarna i ett slags flottar om 20 eller 30 dunkar. Flotten kunde kapas om tullen oväntat dök upp och sedan hämtas vid ett lämpligare tillfälle. Grytan har troligen fått sitt namn av de jättegrytor som inlandsisen åstadkommit i berghällarna kring den lilla viken.

Grytan ingår i Kråmös naturreservat, läs mer här.

Korpen

Den 23 meter höga klippväggen reser sig brant och dramatiskt ur havet. Detta är platsen för ett mycket lokalt mandomsprov. Det sägs att du någon gång i livet ska hoppa därifrån för att bli betraktad som en riktig man i Trosa. Det är dock farligt och inte att rekommendera. Tandvården i Trosa lär varje år få in tandskador som kommer från mer eller mindre lyckade Korpen-hopp.

Öja, Landsort

På Öja har man en vidunderlig utsikt. Här möts Stockholms och Trosas skärgårdar. På ön finns också Sveriges äldsta fyr, Landsort. Sedan 1660-talet har det lyst kontinuerligt på Båkberget för att visa säker väg upp mot Dalarö och Stockholm. Det nuvarande fyrtornet är från 1678 och är skärgårdens starkaste med en lysvidd på 18 sjömil. Landsort är troligen även landets äldsta lotsplats där fartyg på order av Gustav Vasa fått lotshjälp sedan 1535. Landsort var i långa tider ett aktivt samhälle med skola, affär och militär verksamhet men är nu mest en ö med sommargäster och turister. De åretruntboende beräknas till någonstans mellan 10 till 20 personer. Det finns tre hamnar på Öja; Norrhamn, Österhamn och Västerhamn. En härlig promenadväg leder runt ön och upp till fyren. Ejdrar och andra sjösträckfåglar syns här vår och höst och det finns en fågelstation på ön. Pestkyrkogården från 1710, då nästan hälften av öns befolkning dog, är värd att se, liksom skärgårdens största jättegryta, 4 meter djup och 3 meter i diameter, som ligger vid Helveteskällan nordost om Norrviken.

Läs mer om Öja och Landsort hos Skärgårdsstiftelsen här.

Julaftons fyr

Julaftons fyr ligger på ön Bokö-Oxnö som är ett naturreservat. Ön är relativt svårtillgänglig, men det går att lägga till vid Skonötudden på östra sidan. Fyren ligger på öns norra sida. Fyren och skäret Lilla Julafton sägs ha fått sitt namn när ett fartyg förliste här i rykande snöstorm på självaste julafton. Mitt emot Julaftons fyr ligger Högholmen, även känd som Smugglarberget. Nedanför berget finns en djup och bra ankringsplats där skutor förr i världen väntade på rätt vind för att kunna segla genom Boköströmmen. Den platsen användes också för båtar som hade smuggelgods ombord. Smuggelberget med sina grottor och skrevor var ett perfekt gömställe.

Läs mer om naturreservatet här.

Kråmö

På bekvämt båtavstånd från Trosa ligger skärgårdsidyllen Kråmö. Tolv stugor i olika storlek finns att hyra på ön, som varken har el eller rinnande vatten. Vid den lilla hamnen finns det möjlighet till härliga bad. Bastubad, fiske, grillning och bärplockning tillhör också nöjena. Där finns även en stor gräsyta och möjligheter att låna fotboll, kubb och krocket.

Ön, med det gamla skärgårdshemman som har rötter i 1600-tal, ingick tidigare i godset Tureholm. På 1940-talet köptes Kråmö av en mejeriägare som byggde stugorna för sina anställda. Numera äger Trosa kommun denna sommarlovsidyll där skärgårdsbåten lägger till. Ett café som säljer glass och enklare livsmedel finns vid bryggan.

Otaliga är historierna om den legendariske Tärken som bodde på Kråmö i 52 år. Einar Tärk och hans fru Hilja var de sista bofasta på ön, men år 2003 flyttade de in till Trosa. Flera generationer barn i Trosa minns Hilja som arbetade i skolans matbespisning. Einar, som flydde från Estland i en roddbåt på 1940-talet byggde gedigna fiskebåtar i sitt lilla varv på Kråmö. Den största båten han byggde finns fortfarande kvar och har numera hemmahamn på Rågö. Numera finns ett museum på Kråmö. Det visar förutom skärgårdsföremål också upp en del av Tärkens livsverk. Tärk har också fått ge namn åt den förrädiska stensamlingen norr om Kråmö mellan Brännskär och Högholmen som under lång tid inte var utmärkt på sjökortet. Det sägs att Tärken stod på sitt berg och spanade efter båtar som gick på grund där. När någon fastnat gick han ut med fiskebåten och drog loss båten—mot en skälig ersättning. Inte förrän han själv fastnat där och en granne fick komma och dra loss honom, mot ersättning förstås, kom ”Tärks grund” med på sjökortet.

Läs mer om naturreservatet här och om stugorna här.

Askö

Den drygt 8 km långa Askö har stora skogspartier, bland annat ett bestånd av mycket gamla tallar. Här finns också ett ålderdomligt jordbrukslandskap som fortfarande betas av får och kor. På strandängarna växer den sällsynta orkidén honungsblomster och i den omväxlande skärgårdsmiljön kan man se insekter som blåvingad gräshoppa, apollofjäril och bivarg. Askö har relativt få naturhamnar men Storsand och Lillsand är populära sandstränder dit man kan ta sig med båt. Soliga sommardagar är det ofta kappåkning mellan båtarna hit ut för att få de bästa platserna!

På norra Askö finns sedan 1961 Askölaboratoriet som samordnar svensk marin forskning och miljöövervakning. Laboratoriet hör till Stockholms universitets marina forskningscentrum och ligger i ett av de minst påverkade kustområdena längs hela ostkusten som dessutom är ett av de mest välundersökta havsområdena i världen. Här bedrivs forskning och utbildning året runt inom det marina området. Asköområdet fungerar sedan 1970-talet som referensområde för miljöövervakning och har stor internationell betydelse.

Läs mer om naturreservatet här.

Trosa Rederi
Ni är varmt välkomna att kontakta Trosa Rederi för grupparrangemang eller kanske för en aktivitet med företaget. För 1- 72 personer.
Magnus Scherp | 073-655 18 21
Webb | Facebook

Skärgård utan båt? Välkommen till Stendörrens Naturreservat!
Vill du komma ut i skärgården utan att använda båt? Välkommen till Stendörrens Naturreservat. Här finns broar mellan öarna så att du kan ta dig ut i skärgården till fots.
Läs mer.

DayTripsByBoat
Boka skärgårds- och fisketurer i Trosa skärgård. Både privat och för företag.
Vi tar mindre grupper på 1-4 personer och skräddarsyr er upplevelse efter era önskemål.
Vi har också färdiga förslag på utflykter i Trosa skärgård, t.ex en tur till vackra Oaxen eller varför inte ta en räkmacka på Landsort. Fiskeguidning, med erfaren och kunnig guide, erbjuds också.
Mika Rantala |  070-400 02 87
Facebook

Sävö
Sävö ligger nära fastlandet och har innerskärgårdskaraktär. Ön är starkt kulturpåverkad och präglad av jordbruk- och betesdrift. Ön ligger endast 300 meter från Källviks brygga och nås endast med båt. Vandrarhemmet kör turer.

Läs mer om naturreservatet här och om gården på Sävö här.

ANNONSER: