Aktiva upplevelser i skärgårdsidyllen Trosa

I Trosa kommuns ljuvliga skärgård kan du rofyllt glida fram i en kajak bland kobbar och skär. Inget körkort krävs. Kajakpaddling passar både stora och små trosabesökare.

Havet ligger spegelblankt, det är tidig morgon och Trosa håller precis på att vakna. Caféägarna ställer ut bord och förbereder dagen. I hamnen glider en segelbåt sakta in för att lägga till i gästhamnen. En kajak läggs i vattnet. Ett par hämtar ut lånecyklar. I Skärgårdskommunen finns det mycket att se och att göra. Både till land och till sjöss.

Gästhamn fotograferad ovanifrån/The guest harbor from above
Foto: Apelago

Kajak, SUP och cykel

I Trosa gästhamn kan du bland annat hyra cykel, SUP och kajak. Just kajak är ett aktivt sätt att komma nära och upptäcka naturen. Tänk att nästan ljudlöst glida fram över vattenytan, njuta av den storslagna vyn av vatten och natur. Med fåglar och det blåa vattnet som ytterligare sällskap. Kanske hittar du en liten kobbe och går i land för att äta medhavd matsäck.

Först och främst behöver du vara simkunnig, att ha koll på vädret är också viktigt för den som ska paddla kajak. Vattnet kan vara kallt långt in på sommaren även om vädret är varmt. Och vinden kan vända snabbt i den sörmländska skärgården. Kolla därför gärna vädret några dagar innan din planerade kajaktur.

Trosa Gästhamn har som policy att inte släppa ut sina kunder i kajaken om det blåser för mycket.

Om du är nybörjare är det säkrare och att paddla ut tillsammans med någon som redan kan det här med kajakpaddling.

Hyr kajak i Trosa Gästhamn

Du behöver ingen speciell utrustning för att komma igång. Flytväst, paddel och kajak hyr du från Trosa Gästhamn. Lättare ombyteskläder och mobil som är packad i vattentät väska kan vara bra att ha med sig. En vindtät jacka kan också vara skönt. Klä dig efter temperaturen i vattnet och inte hur varmt det är i luften. Är det en riktigt solig dag är ett tips att smörja in sig med solkräm och att ha en keps på huvudet mot solen.

Som nybörjare är det bra att hålla sig nära land och följa kustlinjen intill Trosas farled. En bra första tur är att ta sig till Borgmästarholmen. Där kan ni gå i land vid sandstranden, dricka lite vatten och kanske äta medhavd matsäck, för att sedan ta samma väg tillbaka. Vi misstänker att detta ger mersmak.

Spännande paddeltur utmed Trosaån

Om du har en heldag att spendera rekommenderar vi dig att paddla Trosaån hela vägen från Trosa till Vagnhärad. Det är en fantastiskt vacker tur. Du möter både stad och natur. Starten går från hamnen och fortsatt färd utmed sekelskifteshusen som tar dig upp till Trosa kvarn. Där lyfter du enkelt upp kajaken och passerar till andra sidan för fortsatt väg uppströms.

Efter kvarnen förändras landskapet, öppna fält och svajande träd tar vid. Vid vissa passager hänger trädkronorna ner och nästan bugar sig för din ankomst. När du är framme i Vagnhärad kan lunchen intas och sedan vänder du tillbaka mot Trosa.

Paddla i ytterskärgård

Att paddla ut i skärgården är en häftig upplevelse. Här följer fåglarna din färd på det blåa vattnet. Utmed farleden från Trosa passerar du ett pärlband av små vackra öar. Varhelst ni vill kan du och ditt sällskap gå i land och njuta av varma klippor, kanske ett dopp? Eller så fortsätter ni hela vägen fram till Kråmö för ett stopp, en glass sitter ju aldrig fel.

SUP, Standup paddleboarding, är en vattensport som har sitt ursprung från Hawaii och sporten surfing. Du står på en surfliknande bräda som flyter på vattnet och använder en paddel för att driva dig framåt. Att paddla på en SUP har blivit väldigt populärt de senaste åren. Det är ett enkelt sätt att ta sig ut på havet och för att få kroppen att jobba.

De första paddeltagen kan vara lite vingliga men bara efter några minuter så brukar tekniken sitta lite bättre. De uppblåsbara brädorna går att hyra i hamnen i Trosa och passar utmärkt även för dig som är nybörjare eller aldrig har provat förut.

Välkommen till den aktiva skärgårdskommunen Trosa!

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: