Äventyr på Bergs Gård

Vad ska du hitta på i helgen? Jag ska åka med mamma, pappa och lillasyster till Bergs Gård. Vi ska cykla mountainbike, sova över och klättra har vi tänkt. Vill du hänga med?

Cirka en timme söder om Stockholm ligger Bergs Gård & MTB Arena. Här har ägarna Magnus & Frida Jonsson varsamt, med fokus på hållbarhet, byggt upp en liten sörmländsk oas med boende, mat och aktiviteter. Gården har funnits i familjens ägo sedan sex generationer och är en av de äldre gårdarna i denna del av Södermanland.

Idag har gården utvecklats till en plats för rörelse och upplevelser i en naturskön och lantlig miljö. Med fokus på närproducerat och hållbarhet. Gårdens djur går ute året runt och betar gräs och örter i hagarna, de väljer själva när de vill gå in under tak.

Skylt med ordet välkommen på olika språk/Sign with the word welcome in different languages.
Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter
Föregående
Nästa

Center för MTB och skogscykling

Frida och Magnus Jonsson värnar möjligheten för så många som möjligt att komma ut i den sörmländska naturen för nya upplevelser och äventyr. På gården har de därmed byggt flera utmanande och roliga leder för mountainbike-cykling i den närliggande skogen där hela 28 km leder och loopar väntar. De är designade av professionella cyklister och är av olika svårighetsgrad.

Här finns ett större teknikområde med olika anlagda banor och om du gillar downhill så finns det också något för dig. Även om downhill området är av det mindre slaget än så länge.

Skogspromenad med rullstol

För de lite yngre barnen och de oerfarna finns en pumptrack-bana. Äger du ingen egen cykel finns det möjligheter att hyra. Smidigt och enkelt för dig som vill komma ut i naturen med lite extra fart och äventyr.

På den anlagda naturstigen Ekhagen, som utgår från gården och är ca 1 km lång, kan du promenera med barnvagn och stigen är även tillgänglig för dig som använder rullstol. En fin möjlighet för dig som inte alltid kan komma ut i naturen. Det erbjuds flera olika vandringspaket med utgångspunkt från närliggande Sörmlandsleden.

Vy över Bergs Gård
Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter

Lantligt boende att hyra

I ladan går det att klättra på klättervägg eller så kan du hälsa på någon av gårdens alla söta djur. Men det tar inte slut här. På logen finns pingis och biljardbord för gäster att låna. Du kan utmana familjen på fotbollsmatch och studsmattan används flitigt. Kika in på gårdsloppisen och se vad du hittar för kul.

Här kan du hyra boende i lantligt inredda rum. För att verkligen maxa allt det roliga som det bjuds på. Med gott om roliga och spännande aktiviteter för både stora som små. Och här finns det plats för hela kroppen att njuta då det finns tillgång till både spa-bad och bastu. Passar perfekt att låta cyklande muskler mjukas upp och få vila.

Prinsessan Sofias smultronställe

Blir du hungrig, finns det gott om valmöjligheter. I gårdsköket serveras gårdens eget naturbeteskött och lokala råvaror från andra sörmländska leverantörer. I det söta lilla kaféet finns mängder med hembakade godsaker och i gårdsbutiken kan du köpa med dig allt och lite till. Självklart ekologiskt och närproducerat!

På skolloven anordnas ytterligare bjussigheter med skattjakter och andra utomhusaktiviteter för hela familjen. Även Prins Carl-Philip och prinsessan Sofia utnämnde Bergs Gård till ett sörmländskt smultronställe och vi håller verkligen med. Det är helt enkelt väldigt svårt att inte utse Bergs Gård till vår nya favoritplats!

Tips!

Varje fredag from 7 oktober har vi nybakat bröd till försäljning i gårdsbutiken. Här finns även smakprov och goda råd inför helgens matlagning.

I gårdsbutiken finns vårt naturbeteskött, ost från Sörmländska producenter, vår nötkorv i olika utföranden och mycket annat gott!

Fler aktiviteter för hela familjen:

Uppdaterad 2022-09-30

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: