Barnsligt kul i Sörmlands största naturreservat

Mamma och pappa, kan vi göra en utflykt i helgen? Jag vill bli överraskad. Och gå på upptäcksfärd. Sova borta och kolla på djur. Kanske fiska med metspö. Åka, vad heter en sån där båt som inte är som en båt utan man sitter på rad och styr med en paddel. En sån vill jag åka i!

Vi fick ett roligt sms av vår 10-åriga son, och bestämde oss för en annorlunda semester. Naturnära med äventyr bland slott och skog. Vi åkte till Nynäs, Sörmlands största naturreservat. Hela 3 822 hektar av både hav, land och sjö. Här fann vi naturnära äventyr och upplevelser. En plats där djur, kultur och natur mötts. Och med historia bakom varje krön.

Nynäs slott fotograferad ovanfrån/A yellow castle pictured from above
Foto: Peter Holgersson AB

Fiske för hela familjen

I naturreservatet gick vi på upptäcktsfärd och hittade oändliga olika sätt att uppleva naturen på. Vi fann markerade stigar som ledde oss ut på allt från kortare promenader till en lång vandring längs Sörmlandsleden. Vi grillade och lärde oss att göra upp eld. Fiskade med metspö från land och stannade till vid Rundbosjön. Där hyrde vi båt för att kunna fiska ännu mer och sonen fick glatt prova på att paddla kanot.

I gårdsbutiken kunde vi botanisera runt bland saker med trädgårdstema. Och drömma oss bort till hur vi kunde anlägga både grönsaker och växter hemmavid. Fann något för både de små och något för oss stora.

Orange skylt med S på/Orange sign with an S on it
Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter

Hyr cyklar vid gårdsbutiken

Vi cyklade runt på småvägarna, som korsar naturreservatet. Att cykla känns snällt för miljön och är fartfyllt roligt. Vi hyrde våra cyklar vid gårdsbutiken. Och fann att både Näckrosleden och Sverigeleden passerar genom Nynäs. Otroliga Sverigeleden är sammanlagt närmare 260 mil lång och löper från Helsingborg i söder till Karesuando i norr. Vi fantiserade om vilken sträcka vi skulle vilja åka till på nästa semester. Cykelleden Näckrosleden är ca 70 mil lång och är dragen i en slinga runt Södermanland, med flera angränsande etapper som vi nu kunde upptäcka.

Stort vitt hus och mindre rött/Large white house and a smaller red
Foto: Peter Holgersson AB

Leka riddare på Nynäs

Det ståtliga Orangeriet uppfördes mellan åren 1905-1907 av familjen Gripenstedt. Den kända arkitekten Isak Gustaf Clason har stått för ritningarna och här hittade vi en härlig restaurang med fokus på ekologiskt och närodlat. Gott och smakrikt. Fint att berätta för barnen hela kretsloppet mellan odling och skörd.

I de olika kulturutställningarna lärde vi oss att fynd och gravar från brons- och järnåldern är tecken på att området kring Nynäs har varit befolkat sedan väldigt långt tillbaka i tiden. Under medeltiden tog adelsmännen makten och själva godset Nynäs finns omnämnt så tidigt som 1328. Sedan dess har Nynäs tillhört flera av de mest inflytelserika adelsfamiljerna i Sverige. Vi lekte därför riddare och låtsades leva på 1300-talet. Hur såg livet ut då?

Gult slott med träd i förgrunden/Yellow castle with trees in the foreground
Foto: Peter Holgersson AB

Övernattning på bränneriet

Vill ni stanna lite längre? Vi bokade rum på vandrarhemmet Bränneriet och kunde vakna med alla de naturnära äventyren precis utanför knuten. Smidigt och praktiskt. Uppskattat av oss alla. Stora som små. Vi säger till alla att: åk till Nynäs, ett paradis med både naturnära äventyr och fantasifulla upplevelser.

Nynäs är värt att utforska under alla årets skiftningar. Nästa gång vill vi komma när snön ligger som ett vitt täcke över fälten. Att åka skidor här måste vara en magisk upplevelse. Dricka varm choklad från en medhavd termos och njuta av ett gnistrande vinterlandskap. Bygga snögrottor och snögubbar. Hitta en pulkabacke och vara ute i timmar. Eller varför inte åka hit under höstlovet, när färgerna skiftar från grönt till gult och det går att leka kurragömma i alla lövhögar. Och på sommaren, när allting spritter och sprätter av sol och värme. Både djur som natur. Vi kommer igen!

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: