Bortom E4:an väntar ett småskaligt Sörmland

Sugen på en fängslande upptäcktsfärd inte långt från motorvägen? Sväng av på den innehållsrika Utflyktsvägen mellan Järna och Trosa, möt underskön sörmländsk natur och hitta nya smakrika stopp.

Först och främst: sväng av från E4:an vid Järna eller Trosa – beroende på vilket håll du kommer ifrån – och följ skyltarna mot utflyktsvägen. Utmed denna väg har mängder av småskaliga verksamheter hittat sin rätta plats.

Vi kommer norr ifrån och svänger av vid den sörmländska lilla orten Järna. Vi har bestämt oss för att utforska den vackra utflyktsvägen härifrån ned till den charmiga skärgårdsstaden Trosa.

I Järna finns ett stort engagemang kring närproducerad mat, från jord till bord, och området bjuder på flera gastronomiska smakupplevelser. I och kring Järna  finns också flera aktörer som har ett stort utbud av ekologiska och närproducerade varor. Du kan botanisera bland spännande och delikata smaker, ta del av fascinerande historier och lära dig något nytt då många verksamheter arbetar utifrån ett miljömedvetet perspektiv.

Blomsterhav framför byggnad/flowers in front of a house
Foto: Skillebyholm
Två personer utanför vit byggnad/Two people outside a building
Foto: Brewing Költur

Sörmländskt ölbryggeri

Vid Saltå kvarn, som säljer ekologiska produkter över hela Sverige, hittar du deras bageri, butik och café. Vi går även en kort men upplysande liten skogspromenad där vi får läsa på om allt från bin till kompost. Ett givande och fint stopp.

Vi åker vidare mot Skillebyholm. Det är en mötesplats för biodynamisk odling, utbildning och hållbar utveckling som erbjuder allt ifrån trädgårdsutbildning, odlingar, restaurang och gårdsbutik med här-producerade produkter. Och tycker du om öl, stanna gärna till på Brewing Költur vid Hölö.

Nästan framme vid Vagnhärad hittar vi ett riktigt blomsterparadis, Nora Trädgård. En personlig trädgårdsbutik, för alla som fascineras av gröna växter och en spirande trädgård. Framförallt en plats som väcker odlingsglädje och trädgårdslust. Vi drömmer oss bort i de vackra gröna gångarna och tar en kaffe i den grönskande spaljén.

Ett annorlunda museum

På vår väg in till Trosa stannar vi till vid Åda Gods. Vi har sett att det ska finnas några spännande saker här!

Vi kikar in vid Ekologiska Byggvaruhuset. Här finns nämligen något som måste vara Sveriges minsta taktegelmuseum. Men något som är litet i storlek kan ändå vara djupt underhållande. En mycket rolig och annorlunda liten avstickare. Inramad av den storslagna naturen som breder ut sig.

Händer som håller i en knippe rödbetor/Hands holding a bunch of beets
Photo: Skillebyholm

Boende i skärborgarhus

Åda gods är ett kluster av verksamheter och vi tittar längtansfullt ut över golfbanan på andra sidan vägen. Men nu är vi dock lite trötta av alla härliga intryck och längtar efter en paus på vårt hotell. Vi har bokat rum på Hotel Vega i centrala Trosa. Ett unikt Skärborgarhus med anor från 1700-talet. Hotellet har renoverats varsamt med samma metoder som de använde när huset byggdes. Känns som ett passande avslut på vår lilla roadtrip i hållbarhetens tecken.

Nu ska vi bara kunna välja något från det utmärkta utbudet av restauranger representerade på White Guides eftertraktade lista här i Trosa.

Nästa gång vi kommer hit vankas det Konsttriangeln, vilket är Trosabygdens egen konstrunda. Då samlas konstnärer och konsthantverkare från kommunens alla hörn för att visa upp sina kreativa alster. Glada och lyckliga av alla fina och personliga möten utmed Utflyktsvägen tackar vi för den här gången!

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: