Cafétätt i Trosa

Uttrycket Swedish Fika är välkänt i hela världen. Även i den lilla kommunen Trosa, med strax över 14 500 invånare, finns något sött för alla smaker. Hela 16 ställen erbjuder fika och kaffe, alla med sin personliga prägel.

Finns det något mer underbart än att kliva in på ett café och direkt känna doften av nybakat bröd? I bakgrunden hör du slamret av porslin och det härliga sorlet av samtal. Framför dig lockar vackra bakverk av finaste råvaror. Kaffet är hett och nymalet, kanske med skummig mjölk på toppen. Livet utan en fikapaus vore väldans tråkigt!

 

Alla borde ta en fikapaus i Trosa

Utmed Trosaåns västra sidan hittar du det klassiska lilla konditoriet MEKKA, som Trosaborna med kärlek kallar för Nilssons eftersom det hette så i många år. Här bjuds på traditionellt fikabröd från ett brett och trevligt utbud i det vackra gamla trähuset. På sommaren öppnar MEKKA sin uteservering ner mot Trosaån.

Följ sedan gatan ner till Garvaregården. Där serveras matiga sallader och smörgåsar i en mysig kulturmiljö. Med anor från 1700-talet är det ett fint bevarat exempel på de hantverksgårdar som fanns i området. Kika gärna in i det gulliga stadsmuseet som ligger på innergården.

Gul bakelse i glaskupa/A yellow pastry in a glass cup.
Foto: Trosa turistcenter

Fika i Trosa året om

På den östra sidan av ån hittar du det lilla sommarcaféet Trosa Stadscafé. Få platser inomhus men desto härligare utomhus, precis intill ån. Korgstolarna är inbjudande och här stannar du lätt en timme eller två, underhållen av intrycken från alla som strosar i Trosa.

Visthuset i Trosa är både ett café, skafferi och en vinbar. I en vacker sekelskiftesmiljö hittar du färskt bakat bröd, goda bakverk och lättare lunch. I skafferiet kan du köpa med dig smakerna från Trosa hem.

Vid Tre Små Rum huserar en fantastisk konditor med erfarenhet som konditorichef på Grand Hotel i Stockholm, som chocolatier på Restaurang Oaxen samt som produktionschef hos välkända MR Cake. Här bakas förstklassiga bakverk av de finaste råvarorna, små vackra konstverk som smälter i munnen. I den lummiga innergården finns det gott om plats att njuta av både lunch, kaffe och kaka.

På café Deli Delight vid den lilla Skolparken möts du av en brokig samling av mat och fikabröd.

Tre olika äppelpajer/Three different apple pies
Foto: Paola Noordh, Trosa turistcenter

Äppelcafé på franskt vis - i Trosa

Några som är riktigt duktiga på just caféer är fransmännen. Bara i Paris finns det tusentals att välja bland. Men visste du att det även finns ett franskt äppelcafé här i Trosa? Vid Emils backe, några minuter utanför centrala Trosa, har ett nytt litet affärsområde byggts upp. Under sommaren finns ett litet utbud av inredning, cykelservice, trädgård och så det franskinspirerade caféet Tarte Tatin Café.

I en omgjord cirkusvagn har ett café i fransk stil flyttat in. Där äpplet spelar den stora och viktiga huvudrollen. Här bakas allt utifrån äpplets goda smak. Kaffet är franskinspirerat och serveras till toner av fransk musik. En rolig helhetsupplevelse i den sörmländska tallskogen.

Det var den engelska Hertiginnan av Bedford som på 1840-talet kom på idén med eftermiddagste. Under denna tidsperiod åt den brittiska överklassen bara två mål om dagen vid frukost och middag. Hertiginnan blev hungrig. Några smörgåsar, kakor och te blev en kompromiss för att stå sig till kvällen. Men det var tråkigt att äta själv. Hon började därför bjuda över sina väninnor och det tog inte lång tid innan hela societeten följde efter. Eftersom England var en storkoloni spreds konceptet över hela världen. Idag serverar Trosa Stadshotell och Bergs Gård Afternoon Tea under vissa månader på året.

Smörgås och dryck i champagneglas på cafébord/ Sandwich and a drink in a champagne glass on a café table
Foto: Trosa turistcenter

Rawfoodcafé i sörmlandsidyll

I en liten skogsglänta strax utanför Trosa välkomnas du till det miljövänliga caféet Skogsraw. Vid ett litet rött hus, omgiven av grönska, hittar du ett spännande utbud av gröna sallader, smoothies och raw food fika. Raw food är vegansk mat baserad på grönsaker, rotsaker, frukt, bär, kallpressade oljor, nötter, frön och groddar som inte har upphettats till mer än 42 grader.

I Vagnhärad hittar du hemtrevliga fiket Utsikten. Här serveras god traditionell husmanskost och hembakat fikabröd. Här görs allt från grunden med de bästa råvarorna i en mysig miljö precis vid den porlande Trosaån.

I Trosa kommun, kommunen med den lilla stadens charm och den stora stadens utbud, finns definitivt fika för alla och allas smaker. Både magen och ögat får verkligen sitt.

Fler caféupplevelser finns listade här i artikelns gröna fält.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: