Gröna och blommiga upplevelser i Trosabygden

Dags för en spännande utflykt bland trädgårdsprofiler, grönsaksodlare och gårdsbutiker. Trosabygden sjuder av växtkraft, det odlas och erbjuds gott för både växt- och matintresserade besökare.

Vi tar med en tom picknickkorg på denna utflykt, för vi vill handla på vägen. Fylla både mage och korg med färska grönsaker, kött från den ekologiska bonden och vackra växter. Vi vill upptäcka det lokala mathantverket. Och lära oss mer om blommor och blader. Om det ätbara och njutbara. Om djur och natur. Vi är helt enkelt sugna på en grön upplevelse i vackra Trosabygden.

Trosa kommun har en lång och slingrande historia. Människor har varit bofasta i trakten sedan stenåldern. Det visar de arkeologiska fynd som har gjorts i området. Landskapet har förändrats såväl av klimatförändringar som av människans användning av marken. Idag är det aktiva och engagerande näringslivet en stor del av det fantastiska med kommunen. Där många fortfarande brukar jorden på olika sätt.

Hamburgare i förpackning bland blommor/Hamburgers in a plastic bag
Foto: Bergs Gård

Västerljungs största gårdsbutiker

Vi styr GPS: en mot Västerljung. Här ska det finnas flera spännande aktörer som bjuder på både det ena och andra. Vägen kantas av böljande åkrar och den sörmländska storslagna naturen. En sjö glittrar i bakgrunden. Vi svänger av vägen och tar oss fram till Hillsta Gårdsbutik. Här har familjen Hanner brukat jorden sedan 1954 och idag finns ett stort grönsaksutbud till försäljning. Som varieras efter säsong och tillgång. Under sommaren erbjuder de även självplock av jordgubbar, potatis och blommor. Vi plockar vår korg full med de röda bären och förstår varför de kallas naturens diamanter. Både söta och vackra.

Wappersta Gårdsbutik är vår nästa hållplats. Gården egna ekologiska nötproduktion är vida känd. Under året säljs även vild lax, korv, fågel och fisk på Wappersta som sätter stort värde i att sälja mat som producerats på ett hållbart sätt, för både människor och djur.

Ett litet utbud av delikatesser och presenter säljs också i den charmiga butiken. Vi blir kvar en bra stund, pratandes med ägarna till gården. De bjuder på små värdefulla tips på hur vi kan tänka miljövänligt när det gäller mat och grönsaker.

Men nu vill vi till andra sidan Västerljung. Där väntar Bergs Gård. Här kan du bo naturskönt på gården eller vid något av gårdens olika boenden vid havet. Bergs Gård kallar sig för en upplevelsegård eftersom de även erbjuder aktiviteter för alla åldrar. Idag är det dock främst deras gårdsbutik vi är intresserade av. Välfylld med delikatesser, dels av gårdens egna ekologiska nötkött men också med varor från andra smakrika lokala producenter.

Hav av blommor för självplock/A sea of ​​flowers for self-picking
Hillsta - Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter
Grönsaker i butik/vegetables in a farmers shop
Wappersta - Foto: Paola Noordh, Trosa turistcenter

Ekologiskt hos Västerljungs blommor

Vårt nästa stopp blir Västerljungs Blommor. En ljuvlig handelsträdgård där inget kemiskt bekämpningsmedel används och där allt dessutom odlas ekologiskt. Vi hittar ett fantastiskt utbud av sommarblommor, tomatplantor och örtkryddor. Här kan man gå en riktigt lång stund och välja bland de olika sorterna som växer här. Och det finns närmare 100 sorter att välja ifrån. Som tur är bjuds det på kaffe och bulle.

Nu styr vi mot Vagnhärad och Nora Trädgård. Inte för att det är en Nora som driver trädgårdsbutiken, men här finns Brita på plats med sin kunniga personal. På Nora Trädgård hittar vi ett och personligt utbud av växter och trädgårdsprodukter. Miljön är inspirerande och lummig, med små oaser av grönskande växtlighet. Det mesta vi ser skulle kunna få följa med hem.

Namnet då? Jo, här finns flera runstenar i området och även vikingar passerade bland annat Norastenen. Nora gård finns även med på en karta från 1679. Med andra ord bär Nora Trädgård på en spännande kulturhistoria, förutom sin vackra blomstrande butik.

Växter i handelsträdgård/Plants in a commercial garden
Foto: Nora Trädgård
Sallat till försäljning/lettuce for sale
Foto: LokaltOdlat, Trosa

Mikrogrönt från Trosa

Vi avslutar vår lilla roadtrip i den gröna världen med att besöka ett spännande nytt koncept. Hos Johanna på Lokalt Odlat Trosa erbjuds försäljning av just sallat, kryddväxter och mikrogrönt. Självklart giftfritt och där kryddorna odlas utifrån vetenskapens konster och regler. Efter vår spännande utflykt i Trosa kommuns grönskande värld känner vi oss upplyfta av både kunskap och härliga gröna möten.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: