Emils Backe – fika, mat och shopping på en gammal äng

En cirkusvagn innehållande ett franskt äppelcafé, ett crêperie med galetter, en livsstilsbutik och en bod med surdegsbröd – allt på en gammal äng med gröna trädgårdsmöbler utspridda runt omkring. Emils backe lever i allra högsta grad.

”En cirkusvagn med café som serverar riktigt gott kaffe och onyttigt himmelskt goda äppelprodukter” – ja så blev det! Idén fick Erik Hedenstedt när han var med sin mamma och såg en cirkusföreställning för någon sommar sedan. Han skulle bygga om en cirkusvagn till café!

Någon cirkusvagn hittade de inte men däremot ett underrede. Sagt och gjort, underredet köptes in och sen började resan med att bygga upp det lilla ”huset”.

Sedan tidigare huserar även livsstilsbutiken Hippie Home vid Emils Backe och nu inför sommaren 2022 har även Crêperie Marie och Skogskråkans bageri anslutit sig. 

Grön cirkusvagn/A green circus carriage
Foto: Lindring.se
Hus på stolpar/House on poles
Foto: Anna Lefvert

Emils backe

Området Emils Backe är något alldeles särskilt, även utan mat, fika och butik. Här står nämligen husen på stolpar. Idén är att slippa spränga och låta naturen stå så orörd som möjligt trots att det hamnar ett hus där. Och det är fascinerande att man kan bygga på det här viset! Erik har gjort ett förslag på en promenad du kan gå för att kika på husen. Det finns även några informationsskyltar på vägen som berättar mer om platsens historia och du kan läsa om vem den där Emil egentligen var. Promenera på ”Anders genväg” och ”Gullis Boulevard”, döpta för att hylla Anders och Gulli, tidigare ägare av tomten.

Svenska äpplen och fransk kultur

På platsen hade man från början tänkt anlägga en äppellund så därför blev valet lätt. Allt som serveras i caféet ska ha med äpplen att göra. Nästan allt i alla fall, kaffet ska vara kaffe och det ska vara riktigt gott. Franskt ska det vara också. 

Därför passar det så bra att ett crêperie numera är granne med cirkusvagnen. Crêperie Marie serverar galetter som är en pannkaksliknande fransk rätt. Lokala producenter och säsongens råvaror står i centrum när crêperiet lagar sin mat.

Innan du lämnar Emils Backe kan du ta en titt i butiken Hippie Home. Kanske får du med dig en kudde i ett härligt mönster eller en fin klänning. Passa också på att säkra upp frukosten inför morgondagen med ett surdegsbröd från Skogskråkans bageri. 

En äppellund blir det kanske också så småningom men för nu njuter vi av oasen här i Emils backe, precis som den är.

Föregående
Nästa
Karta över promenadväg Arkitekturrundan

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: