Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Bilder som berättar

6 juli kl. 00:00-23:59

|Återkommande Evenemang (Se alla)

Ett evenemang var 1 dag som börjar kl. 00:00, och upprepas till 4 september 2022

Vad blir det för mat?
Det är temat på årets utomhus-utställning Bilder som berättar, som under sommaren visas på fem platser i Sörmland.

Gröt, sill eller strömming, ärtor och fläsk. Så såg vardagsmaten ut för många förr i tiden. De flesta odlade sin egen mat, jagade och fiskade. Skafferiet runt knuten var livsviktig, men också en begränsning.
Vädrets nycker och jordens bördighet påverkade vad som hamnade på tallriken. Det gällde att samla i ladorna och salta, torka och syra råvaror för att överleva vintern.
De senaste 100 åren har mycket förändrats. Vi har gått från självhushåll till snabbköp och hemkörning, från jordkällare och förråd till kyl och frys, från eldstad till induktionsspis. Idag saltar, syrar och torkar vi för smakens skull, och mathantverk har blivit en trend. Inspirationen hämtas fortfarande från äldre mattraditioner.

Under sommaren visas några exempel ur de fantastiska samlingar med fotografier som förvaras i våra offentliga arkiv. Utställningarna finns i Flen utmed Järnvägsbron, Nyköping i parken utanför Sörmlands museum, Oxelösund vid Jogersö, Trosa vid Östra hamnplan och Vingåker i Tennisparken.

Sörmlands museum i samarbete med Nyköpings kommuns bildarkiv, Flens hembygdsförening, Flens kommun, Trosa hembygdsförening, Trosa kommun, Vagnhärads hembygdsförening, Högsjö kulturmiljöförening, Vingåkers kommun, Oxelösunds kommun, Oxelösundsarkivet och Oxelösunds hembygdsförening.

Bilden:
På 1920-talet finns det gott om ål i svenska fiskevatten. Tore Andersson lyckas med att hålla i det hala bytet. Sedan 2007 är ålen fridlyst.
Foto: Familjen Andersson. Trosa hembygdsförening

Detaljer

Datum:
6 juli
Tid:
00:00-23:59
Evenemang Kategori:
Webbplats:
https://www.sormlandsmuseum.se/utstallningar/bilder-som-berattar-2022/

Plats

Trosa hamn
Uddbergagatan
Trosa,
+ Google Map

Arrangör

Sörmlands museum
Telefon:
072-2134711
E-post:
info.museet@regionsormland.se
Visa Arrangör-webbplats