Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kungliga Musikhögskolans symfoniorkester

8 oktober kl. 19:00-21:00

150SEK

En symfoniorkester är något av det mäktigaste man kan uppleva. Strålande flöjter, klarinetter, oboer, fagotter samspelar med brusande horn, tomboner och en stor mängd bleckblåsare som trumpeter och basuner. Slagverket är mer än pukor hos Mahler en mängd av klangkroppar som klingar var och en på sitt sätt. De smekande stråkarna glöder, viskar eller brusar unisont jubel.

Mozart skrev stora symfonier. Redan Beethoven utvecklad den och förstorade symfoniorkestern i början av 1800-talet. 100 år senare förde Gustav Mahler orkestern till enorma mått. Denna konsert ger hans 5e stora symfoni som ger både kraft och klangrikedom.

Unga musiker som går på Kungl Musikhögskolan är redan proffs och spelar med eld och entusiasm som lyfter symfoniorkestern till existensiella dimensioner. Den stora brusande klangen ger en häftig upplevelse. Mahlers musik är både vacker och skapad i en tid där det klassiska finns i botten och den nya musiken bryter fram. Komponerad 1902 var den djärv och banbrytande – nu upplever vi skönhet och spänning och har svårt att förstå att den då väckte så starka känslor.

Mahler var på en konsert där en väns musik spelades. När den var slut buades det kraftigt. Mahler vände sig till en man bredvid och sade att Du ska inte bua! Mannen sade till Mahler Jag buar till din musik också. Nu är den älskade och aktuell, det är som om den var 100 år före sin tid.

Detaljer

Datum:
8 oktober
Tid:
19:00-21:00
Kostnad:
150SEK
Evenemang Kategorier:
,
Evenemang Taggar:
Webbplats:
https://kulturhuset.nu/evenemangs/kungliga-musikhogskolans-symfoniorkester/

Plats

Kulturhuset i Ytterjärna
Kulturcentrum Järna
Järna, 153 91 Sverige
+ Google Map
Telefon:
08-554 302 01
Visa Plats-webbplats

Arrangör

Kulturhuset i Ytterjärna
Telefon:
08-554 302 01
E-post:
peter@kulturhuset.nu
Visa Arrangör-webbplats