Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kurs: Renovera tegeltak

23 april kl. 09:00-24 april kl. 17:00

1900SEK
Trasigt tak vid Vagnhärads jvst

En kurs om vad du bör tänka på när du ska lägga om ett äldre tegeltak. Planering, ställningsbygge, nedtagning och sortering av tegelpannor. Under kursen arbetar vi praktiskt med att lägga om ett litet tak.

Vi lär oss om tegeltakens historia och hur tegelpannor sett ut och tillverkats under olika tider. Vi pratar om hur man ser skillnad på handslaget tegel och maskintillverkat tegel. Du får också lära dig att bedöma tegelpannornas skick och om de har skador som gör att de inte längre bör användas.
Vad är antikvariskt viktigt att bevara och varför? Hur reparerar och underhåller jag på bästa sätt ett gammalt tegeltak? Vilka skador är viktiga att åtgärda och hur gör man det? Hur illa är det med mossa på taket? Behöver man verkligen behandla taket med kemikalier för att slippa alger och mossa?
På kursen får du lära dig grunderna i hur ett tak är uppbyggt och vad du bör tänka på vid renovering. Reparation av underlagstaket, olika tätskikt, läktavstånd och återläggning av tegelpannor. Vi diskuterar också planering, ställningsbygge, nedtagning och sortering av tegelpannor. Är det kanske inte lämpligt att göra arbetet själv? På den här kursen får du också veta hur du kan ta in offerter och vad du bör tänka på för att undvika att det går fel.

Kursen är i huvudsak teoretisk men en del praktiskt arbete ingår då ett takfall på ett litet tegeltak läggs om. Inga förkunskaper krävs.

Att ta med:
Visst undervisningsmaterial kommer att ingå men ta med välvässade pennor och stora anteckningsblocket då dagen blir fullmatad med kunskap! Medtag också varma oömma kläder och handskar.

Information om kursledaren:
Jon Åhlund är trähantverkare och båtbyggare, utbildad vid DaCapo Hantverksskola i Mariestad och Stensunds folkhögskola. Jon är verksam i det egna företaget Åhlund Byggnadsvård AB och är också en uppskattad kursledare och föreläsare.

Kostnad:
Ordinarie: 1 900 kronor
Medlemmar i Svenska Byggnadsvårdsföreningen: 1 800 kronor

Anmälan:
Sista dag för anmälan och biljettköp: 10 april 2022 via https://butiken.sormlandsmuseum.se/kurser/renovering-av-tegeltak-23-24april-2021.html

Detaljer

Börjar:
23 april kl. 09:00
Slutar:
24 april kl. 17:00
Pris:
1900SEK
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
Webbplats:
https://butiken.sormlandsmuseum.se/kurser/renovering-av-tegeltak-23-24april-2021.html

Plats

Vagnhärads station
Vagnhärad, 619 71 Sverige + Google Map
View Plats Website