Välkommen till en kostnadsfri föreläsning för dig som vill lära dig mer om olika tekniker för att bevara och konservera mat – genom att använda saker du ofta har hemma.
Hur gjorde man på mormors tid? Att ta hand om det du odlat och förvara mat på ett säkert sätt är en för många bortglömd kunskap. Hur förvarar vi maten säkert om vi inte har tillgång till kyl eller frys?
Föreläsningens första del utgår från hur naturen bryter ner organiskt material i sitt kretslopp det vi kallar ”matkomposten” och hur man motverkar detta för att bevara maten hälsosam. Denna del innehållen teori om såväl ”goda” som ”onda” bakterier samt temperaturer, pH, TS och kontamineringsskydd.
Nästa del handlar om de olika tekniker som människan utvecklat för bevarande/konservering genom vår historia. Tekniker som vi idag oftast anser vara goda smaker. Den sista delen tar upp hur vi kan använda det som idag finns i de flesta hem för att konservera mat förutom kyl och frys.
Vårt tänk är att alla skall kunna gå hem och använda det man redan har samt om man vill kunna komplettera detta efterhand med små kostnader. De konserveringsmetoder vi själva använder och talar om använder inte gifter och kemiska preparat utan vi utgår från såväl ett hälso- som ett beredskapsperspektiv.
Föreläsare:
Olle Forsell, jordbrukare på Kalvefalls gård, med trädgård och djurhållning, kock på egen restaurang där man tar vara på och serverar det som gården producerar. Folkhögskolelärare och initiativtagare till Matvärn med mera.
Eve-Mai Vidhall Karlsson, innehavare av Förädlarbutiken i Rimforsa, livsmedelshygeinist, matförädlare och kocka/ bagare/konserverare på Kalvefalls Krog. Tidigare universitetslärare.
Plats: Trosa Stadsbibliotek
Datum: onsdag 15 november klockan 18.30 – 21.00
Max antal: 50 personer. Eftersom antalet platser är begränsat måste du anmäla dig i förväg.
Anmälan: senast 8 november.
Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2023/november/matforvaring-och-tillvaratagande-av-mat/
Föreläsningen erbjuds genom ett samarbete mellan Studiefrämjandet och projektet Odla vardagsmaten som drivs av Trosa kommun med medel från Leader Sörmlandskusten och Europeiska Jordbruksfonden.