Loading Events

« All Events

Permanent agriculture – Två dagar om frö

5 oktober kl. 09:00-16:00

1500kr

En grundläggande kurs i fröodling där du lär dig att odla fram egna frön, undvika oönskade korsningar och ta tillvara de bästa fröna för vårt klimat. Projektet Permanent Agriculture består av fyra delkurser om att bli en självförsörjande och oberoende odlare och tillsammans skapa en frisk och resilient jord.

Kursen är uppdelad i två dagar, en på våren och en på hösten. Den första kursdagen i mars går vi igenom teorin kring fröodling och alla får en praktisk fröodlingsuppgift att utföra under sommaren. Under den andra kursdagen i oktober redovisas sommarens fröodling när vi rensar och tröskar fröna samt går igenom grobarhetstest, förvaring, hållbarhet och delar med oss av årets fröskörd.

Lokala sorter är anpassade efter det klimat och den jordmån där de utvecklats. Variationen av gamla och nyare sorter är viktig att bevara och utnyttja, för att människan ska ha fortsatt tillgång till grödor med en stor genetisk variation som kan möta utmaningarna i ett förändrat klimat och en tillvaro där globala företag vill monopolisera/patentera utsädet och ta patent på livet.

Två dagar om frö är en del i projektet Permanent Agriculture på Lagnö bo. Under projektåret fördjupar vi oss i odlingens grunder och i arbetet med att skapa en frisk jord.

Kursledare: Raymond Wigg och Hildegard Nufer
Kursavgift: 1 500 kronor för varje kurs.

Totalt består projektet av fyra kurser:
Två dagar om frö, 23 mars och 5 oktober
Två dagar om jord, 27 april och 26 oktober
Två dagar om vatten, 8-9 juni
Två dagar om permakultur, 12-13 oktober

Du kan delta i bara någon eller några av kurserna. Men om du anmäler sig till alla fyra kurserna får du rabatt. Avgiften blir då totalt 4000 kronor.
Lunch, fika och kvällsbio på Lagnö Studio ingår i kursavgiften. Möjlighet till övernattning under helgkurserna finns.

Sista anmälningsdag: 9 mars

Projektet genomförs i samverkan med Studiefrämjandet, Trosa kommun/Odla Vardagsmaten, Naturskyddsföreningen Trosabygden, Föreningen Sesam, LONA (Länsstyrelsen)

Venue

Lagnö bo
Lotsängsvägen 1
Trosa, 619 92
+ Google Map
Phone
+4616159323

Organizer

Studiefrämjandet Sörmland
Phone
020-15 02 01
Email
lena.wistrand@studieframjandet.se
View Organizer Website