Loading Events

« All Events

Permanent agriculture – Två dagar om permakultur

12 oktober kl. 09:00-16:00

1500kr

En kurs i konsten att skapa en långsiktigt hållbar trädgård, som innehåller stor biologisk mångfald med resiliens mot ett förändrat klimat. Kursen är en del i Lona-projektet Permanent Agriculture på Lagnö Bo.

Vi går igenom permakulturens grunder, om samverkan mellan grödor och en levande jord och hur vi som odlare fångar upp energin i form av vattnet, jorden och solinstrålningen som strömmar genom våra trädgårdar. Vi ser närmare på trädgårdens olika delar och lägger stor vikt vid det estetiska uttrycket i designen. Köksträdgård, örtagård, skogsträdgård, perenna biobäddar i vattenmiljö och formandet av olika element som gynnar biologisk mångfald. Tillsammans skapar beståndsdelarna ett ekosystem, som ”andas” med det omgivande landskapet.

Två dagar om permakultur är en del i projektet Permanent Agriculture på Lagnö bo. Under projektåret fördjupar vi oss i odlingens grunder och i arbetet med att skapa en frisk jord. Ekosystemet och trädgården på Lagnö Bo är designat utifrån permakultur, ett integrerat system under utveckling, till största del bestående av perenna/självsående växter användbara för människan, designat på ett vis som liknar naturen och samtidigt inkluderar människan. Permakulturens tankesystem och principer erbjuder ramar som ger människan kraft och kunskap att gå från att vara en konsumtionsvarelse till att bli en ansvarstagande varelse.

Kursledare: Raymond Wigg och Linnea Rundgren
Kursavgift: 1 500 kronor

Totalt består projektet av fyra kurser:
Två dagar om frö, 23 mars och 5 oktober
Två dagar om jord, 27 april och 26 oktober
Två dagar om vatten, 8-9 juni
Två dagar om permakultur, 12-13 oktober

Du kan delta i bara någon eller några av kurserna. Men om du anmäler sig till alla fyra kurserna får du rabatt. Avgiften blir då totalt 4000 kronor.
Lunch, fika och kvällsbio på Lagnö Studio ingår i kursavgiften. Möjlighet till övernattning under helgkurserna finns.

Projektet genomförs i samverkan med Studiefrämjandet, Trosa kommun/Odla Vardagsmaten, Naturskyddsföreningen Trosabygden, Föreningen Sesam, LONA (Länsstyrelsen)

Venue

Lagnö bo
Lotsängsvägen 1
Trosa, 619 92
+ Google Map
Phone
+4616159323

Organizer

Studiefrämjandet Sörmland
Phone
020-15 02 01
Email
lena.wistrand@studieframjandet.se
View Organizer Website