Loading Events

« All Events

Permanent agriculture – Två dagar om vatten

8 juni kl. 09:00-16:00

1500kr

En kurs där vi anlägger ett vetenskapligt, etiskt och konstnärligt tankesätt för att förstå vattnet och dess betydelse för allt levande på jorden och för våra egna liv. Projektet Permanent Agriculture består av fyra delkurser om att bli en självförsörjande och oberoende odlare.

Kursen tar avstamp i en grundläggande introduktion om vatten, där vi kommer att utföra olika experiment som ger oss en omfattande och spännande helhetsbild och får oss att se vattnets olika karaktärsdrag. Vi lär oss att skapa en hållbar vattenkultur till nytta för både den biologiska mångfalden och människan.

Ur ett permakulturperspektiv tar vi upp frågor om hållbar dagvatten- och regnvattenhantering och jordbruksavrinning. Vi studerar trädgårdsdammars (småvattens) betydelse för att skapa ett hållbart ekosystem, där cirkulation och syresättning är grundläggande funktioner för att skapa ett friskt vatten som tillsammans med biobäddar och fångdammar av olika slag skapar en samverkan med bakterier, växtrötter, singel, sten, biokol, vatten, luft och solljus.

Kursens blandning av föreläsningar, experiment, fältvandring och diskussione ger en fördjupad kunskap om ekologiska, naturliga vattenrenande lösningar och en estetiskt utformad vattenhushållning.

Två dagar om vatten är en del i projektet Permanent Agriculture på Lagnö bo. Under projektåret fördjupar vi oss i odlingens grunder och i arbetet med att skapa en frisk jord. Ekosystemet och trädgården på Lagnö Bo är designat utifrån permakultur, ett integrerat system under utveckling, till största del bestående av perenna/självsående växter användbara för människan, designat på ett vis som liknar naturen och samtidigt inkluderar människan. Permakulturens tankesystem och principer erbjuder ramar som ger människan kraft och kunskap att gå från att vara en konsumtionsvarelse till att bli en ansvarstagande varelse.

Kursledare: Raymond Wigg, Nigel Wells och Linnea Rundgren
Kursavgift: 1 500 kronor

Totalt består projektet av fyra kurser:
Två dagar om frö, 23 mars och 5 oktober
Två dagar om jord, 27 april och 26 oktober
Två dagar om vatten, 8-9 juni
Två dagar om permakultur, 12-13 oktober

Du kan delta i bara någon eller några av kurserna. Men om du anmäler sig till alla fyra kurserna får du rabatt. Avgiften blir då totalt 4000 kronor.
Lunch, fika och kvällsbio på Lagnö Studio ingår i kursavgiften. Möjlighet till övernattning under helgkurserna finns.

Projektet genomförs i samverkan med Studiefrämjandet, Trosa kommun/Odla Vardagsmaten, Naturskyddsföreningen Trosabygden, Föreningen Sesam, LONA (Länsstyrelsen)

Venue

Lagnö bo
Lotsängsvägen 1
Trosa, 619 92
+ Google Map
Phone
+4616159323

Organizer

Studiefrämjandet Sörmland
Phone
020-15 02 01
Email
lena.wistrand@studieframjandet.se
View Organizer Website