Loading Events

« All Events

Utställning: Bilder som berättar – Djur och människor

26 maj-22 september

Historisk bild på kvinna med ko

Djur och människor har levt nära varandra i alla tider. Djuren har också lämnat spår i de historiska fotoarkiven. I årets ”Bilder som berättar” – en fotoutställning utomhus på fem platser i Sörmland – visas bilder på temat.

Oxen har plöjt åkern, hönsen värmt sig i stugan och katten hållit gården fri från råttor. Djuren har funnits vid människans sida i arbete, till tröst och sällskap, underhållning och sport. Och inte minst som produktionsdjur. De har hållit oss vid liv med sin varma päls, sin feta mjölk och sitt proteinrika kött.

Djuren har varit oumbärliga och självklara i människors liv och vardag. De har också lämnat spår i de historiska fotoarkiven.
Under sommaren kan du ta del av fotografier ur de fantastiska samlingar som förvaras i offentliga arkiv. Utställningarna finns längs promenadvänliga stråk i Vingåker, Flen, Trosa, Vagnhärad och Oxelösund.

Bilderna kommer från Sörmlands museum, Vadsbro-Blacksta Hembygdsförening, Oxelösundsarkivet, Oxelösunds Hembygdsförening, Trosa Hembygdsförening, Vagnhärads Hembygdsförening och Högsjö Kulturmiljöförening,

Utställningen är producerad av Sörmlands museum i samarbete med Flens kommun, Vadsbro-Blacksta Hembygdsförening, Oxelösunds kommun, Oxelösundsarkivet och Oxelösunds hembygdsförening, Trosa hembygdsförening, Trosa kommun, Vagnhärads hembygdsförening, Högsjö kulturmiljöförening, Vingåkers kommun.

Foto: Okänd
Dam med ko vid Trosaån. Boskap hade länge en självklar plats inne i städerna. I de små stadsgårdarna bedrevs ett småskaligt jordbruk och Trosa var länge känt för sin välbesökta kreatursmarknad. Fina damer finns det fortfarande gott om längs med ån, även om korna har bytts ut mot hundar, modell mindre.

Sörmlands Museum

Details

Start:
26 maj
End:
22 september
Event Categories:
,
Event Tags:
Website:
https://sormlandsmuseum.se/utstallningar/bilder-som-berattar-2024/

Organizer

Sörmlands museum
Email
info.museet@regionsormland.se
View Organizer Website

Venues

Trosa, 61934 Sverige + Google Map