Trosaprofiler och kändisar tipsar och berättar

Kändisröster om Trosa

Efter att ha vuxit upp i en småstad, Ronneby, kan jag på senare år smittas av charmen kring ån och de vackra husen som kantar den. Att äta lunch på Bomans är ej heller att förakta. Båttrafiken sommartid gör mig alltid nyfiken på vilka som besöker denna idyll från sjön. Som jag har förstått det lever kulturell längtan fortfarande i Trosa med omnejd. Sådant gläder ju alltid en sångare. Väl mött i sommar!

Tommy Körberg, artist

Efter att ha tillbringat ett helt liv i en pittoresk småstad (Laholm) har jag kommit att formligen älska den svenska idyllen. Och när det handlar om charmerande miljöer intar Trosa tveklöst en prominent position – staden är helt enkelt en skimrande pärla med sagolik lyster. Varje gång jag gästar Trosa blir jag uppskattningsvis en månad yngre! Det positiva intrycket försämras inte av att Trosa med närmaste omnejd spelar en central roll i Sven Delblancs utsökta Hedebysvit som är något av det bästa som överhuvudtaget skrivits i vårt land. TV-inspelningen av nämnda serie är sannerligen inte dålig, den heller.

Björn Hellberg
Författare och journalist

Det var fyrtio år sedan och jag blev förälskad. Inte i en hon eller han eller hen, utan i en liten stad, eller by kanske man skall säga. Mina barn, då i värsta slyngelåldern bara fnissade och tittade konstigt på mig. Skall vi bo i trosorna?, va!!!
Men det var barnen som var den allvarligaste orsaken till detta byte av bostadsort.

Jag hade just avslutat en nästan fyraårig period som Sveriges Televisions korrespondent i New York och till dom sista reportagen jag gjorde hörde en betraktelse över det ökande knarkmissbruket.

Bland annat blev jag skrämd av heroinförsäljning till skolungdomar. Jag kunde utan problem filma av knarkförsäljare utanför skolorna som berättande att om man bara sprutade in heroinet under skinnet, ”skinpopping” som dom sa, då var det inte beroendeframkallande. En lögn stor som en katedral, men skolbarnen trodde på det. Och köpte. Skolungarna var också i slyngelåldern, precis som mina ungar hemma.

Och sen var vi tillbaks i lägenheten i Stockholm. Och redan en av de första kvällarna gick jag ut för att köpa tidningen- och vad såg jag?
Samma syn som i New York. En något äldre kille som snackade med- och lämnade över, ja sålde, knark. Till ungar i skolåldern.

Och mina ungar hemma?
Jag tyckte dom åtminstone skulle ha lämnat slyngelåldern och blivit lite förståndigare och ansvarstagande, så dom begrep vad dom gjorde innan dom prövade knark. Och då helst sa nej tack. Till dess måste jag försöka skydda dem.

Då blev vi bjudna att hälsa på en kollega på redaktionen, en kollega som bodde i Trosa. Det var då jag blev förälskad. Vi tog en promenad genom stan och upptäckte att här fanns allt. Inte bara en charmig miljö längs med ån, utan alla sorters affärer. Stora och välsorterade matvaruaffärer, post, bank, Systembolag, sportaffär, klädbutiker… ja allt man kunde tänka sig.

Och inga knarksäljare såg jag. Däremot en skylt: Till salu. På stående fot köpte vi tomten, en avstyckning från en annan större tomt längs Östra Långgatan. Det var inte så dyrt på den tiden. 50 000 tror jag vi betalade. Just tillbaka från Amerika, med andra storlekar både på inkomster och kostnader var det inte ett så stort problem. Byggandet av huset blev däremot mycket mer kostsamt, värt ett helt eget kapitel. Det får bli nästa gång, speciellt eftersom det sen blivit ytterligare ett hus på Långnäs och sen ett på Båtsmansgatan. I alla olika hus har barnen, först i slyngelåldern, sen i tonåren och slutligen nästan vuxna spelat en avgörande roll.

Men det ändrar inte min förälskelse. Den där lilla byn i Sörmland, som innehöll allt man behövde, från post och affärer till Systembolag  och inte innehöll storstadens alla problem och risker, det är fortfarande min förälskelse. Vad mer kan man begära. Jo, lägre bensinpriser. Man måste ju åka till Stockholm ibland. I jobbet, för att köpa saker, för att gå på teatern eller Operan.Och då blir det dyrt. Det är ju inte alltid tåg eller Trosabussen passar eller är praktisk.

Men är inte kärleken värd ett pris?

Nu väntar jag ivrigt på en elbil som klarar dom fjorton milen tur och retur till Stockholm utan att slockna på vägen hem. Då lär det kosta 2 kronor milen. Det kan man ju stå ut med. Det kommer säkert. Snart, dessutom, tror jag.

Nu har jag, under ett hektiskt yrkesliv, bott i Stockholm, London, Paris, New York, Rom, Madrid – och slutligen i Trosa.

Heja Trosa. Det var bäst.

Bo Holmström
Världsmedborgare och Trosa-bo
1939-2017

Trosaprofiler tipsar

Marie Mauritzson, ägare till yogastudion Studio Harmoni i Trosa.
Det bästa med Trosa är: Den vackra miljön med alla gamla trähus, havet och skogen.
Mina favoritplatser: Öbolandet, hamnen och Å-promenaden
Bästa aktiviteterna: Promenader i den vackra naturen, helgaktiviteter med yoga och Mindfulness hos Studio Harmoni. Gofika och afternoon tea på någon av våra trevliga kaféer och hotell.

Josephine Betschart Skådespelerska, sångerska och kulturentreprenör. trosasommarteater.se
Det bästa med Trosa är: 
Den fina stadsmiljön med alla vackra hus, alla trevliga människor och stämningen i Trosa, det är det som gör hela charmen.
Mina favoritplatser är: 
Trosaån, Garvaregården och skärgården.
Bästa aktiviteter: 
Passa på att besöka alla fina butiker. Ta en promenad längs ån och bara njut. Gå på alla roliga kulturaktiviteter som arrangeras. Jag tycker Trosa visar sig från allra sin finaste sida på vintern.

Niklas Asknergård, Artist/Ägare av Sund Nergården.
Johan Asknergård, Sommelier/Ägare av Sund Nergården.
Det bästa med Sund är: Lugnet, närheten till naturen och sjön Sillen.
Mina favoritplatser är: Kalkbrottet vid Sund, Promenader med hundarna i Grustaget vid Gnestavägen och vårt älskade Nergården.
Bästa aktiviteter: Bastubad och fiske på sjön Sillen följt av frisk promenad till Gårdsbutiken på Wappersta. Väl hemma på Nergården serveras det varmchoklad framför brasan.

Fotograf: Lina Nydahl

Thérèse & Thomas Klarbrant, ägare av Ågården Hotell & Restaurang.
Det bästa med Trosa är: Närheten till havet och skärgården, alla vackra gamla byggnader och lugnet.
Mina favoritplatser är: Ågårdens trädgård, Stensund med dess vackra natur, Trosa torg är också otroligt vackert på kvällarna i jultider.
Bästa aktiviteter: Promenera runt bland alla gamla fina byggnader, äta god mat på någon av alla restauranger i Trosa, se en föreställning i Folkets Hus och missa inte ett besök på julmarknaden.

Monica Olsson och Tommy Andersson, ägare till Trosa Parkgolf.
Det bästa med Trosa är: Närheten till naturen, nära till allt …
Mina favoritplatser är: Trosa Skärgård, promenera runt i Trosa, Å-promenaden, och att vara i skogen.
Bästa aktiviteter: Besöka olika aktiviteter och evenemang som Trosa erbjuder året runt. Åka långfärdsskridskor, och på våren är det skönt att gå längst med våtmarken och ”Hjärtas väg”.

Kristin Boman, ägare till Bomans Hotell i Trosa:
Det bästa med Trosa är: Utan tvekan den vänliga miljön, naturen och närheten till Stockholm. Man får allt-i-ett helt enkelt.
Mina favoritplatser är: Korsnäsudde, Skogen vid Tureholms slott och Hunga.
Bästa aktiviteter: Oavsett årstid går jag långa powerwalks runt hela Trosa. Min favoritrunda är ”Bullerbyrundan” där det verkligen känns som att man är på landet.
Trosa är sååå vackert och det finns många fina utemiljöer att promenera och löpa.

Bullerbyrundan kallar Kristin rundan som går från Trosa förbi Hunga och tillbaka (red. anm.).

ANNONSER: