Kråmö Skärgårdsby, ett bilfritt skärgårdsreservat

I år är det lugn, samvaro och noll skärmtid som gäller på vår semester.Vi har bokat övernattning i skärgårdsbyn på Kråmö och ska tillbringa en hel vecka i Trosas vackra skärgård.

Vi var sugna på en annorlunda semester, där samvaro och ro stod högst på agendan. Det här är vår berättelse om en sommarupplevelse på Kråmö Skärgårdsby, där havet är ständigt närvarande och aktivitetsutbudet föredömligt tunt.

Drönarbild på ö med röda hus/A picture on an island with red houses taken from a drone.
Foto: Apelago

En vecka i Trosa skärgård

En varm sommarmorgon tar vi Trosabussen från Liljeholmen i Stockholm och kliver av vid ändhållplatsen, Trosa Hamn. Solen skiner mjukt från en lagom blå himmel, några vita stackmoln puffar förbi och fiskmåsarnas ljud hörs genom vinden. Vi blickar ut över havet. Glada och förväntansfulla. Och med en stor packning. Vi har nämligen bokat övernattning i den bilfria skärgårdsbyn på ön Kråmö och ska tillbringa en hel vecka i Trosas vackra skärgård.

Eftersom vi är tidiga, strövar vi runt i det charmiga området och köper med oss färskt bröd från Tre Små Rum Kafé & Konditori. Vi hittar ett informationsblad och läser på om ön. Får veta att Kråmö är ett kommunalt skärgårdsreservat som består av huvudön Kråmö och sju mindre öar.

Utedusch vid vattnet/Outdoor shower by the water
Foto: Apelago
Röd stuga vid träd/red cottage under a tree
Foto: Apelago

Marint naturreservat med stugby

Trosa kommun ville värna och uppmärksamma de marina värden som fanns runt Kråmö och ombildade därför öarna till ett marint naturreservat 2018. Idag finns en stugby på huvudön Kråmö och det är en av dessa stugor som vi har hyrt.

Tidigare har bara områdets naturvärden på land varit kända men idag är den vandringsvänliga tallskogen, ängsmarken och stränderna mycket omtyckta och uppskattade av besökare. Även under vattenytan finns spännande upptäckter att göra, bland annat ålgräsängar, musselbankar och blåstångsbälten. Vad bra att vi packade ner snorkelutrustning!

Skärgårdsbåt/archipelago boat
Foto: Apelago

Skön båttur till Kråmö

Tid för avgång. Vi har bokat plats på Trosas skärgårdstrafik som trafikerar Trosa Gästhamn och Kråmö under sommarens högsäsong. Vi kliver på och börjar vår sköna båttur ut till Kråmö. Efter  20 minuter med den varma solen i ansiktet lägger vi till vid bryggan på Kråmö. Små röda stugtak sticker upp lite här och var. Den gröna gräsmattan ser inbjudande ut för vår fotbollsälskande tonåring och själva tittar vi längtansfullt upp på den röda bastun som har milsvid utsikt över kobbar och skär. Här kommer vi njuta!

Stuga med havsutsikt

Vi tar vår lilla kärra och går en kort promenad upp till vår stuga Ejdern. Stugan är cirka 40 kvm stor och vi föll för att den ligger längst ut på klipporna med en fantastisk utsikt över öarna Askö och Bokö. Här tänkte vi njuta av den enastående skärgårdsutsikten och koppla bort verkligheten för en stund. På ön finns idag nio nyrenoverade stugor att välja emellan. Det är enkla, men fräscha och mysiga stugor. Alla med dass i närheten.

I vår uppkopplade vardag har samtalen blivit färre och aktiviteterna mer datorstyrda. Här ville vi ge oss som familj en möjlighet att umgås utan skärmtid. Med naturen och havet som vår följeslagare. Kortspel och ett litet schackbräde är nedpackad, metspö och en fotboll likaså. Här planerar vi att samvaro och samtal ska vara huvudingrediens på vår semester. Tillsammans med bastubad, havsbad och långa promenader. Disken är kanske dagens mest betungande aktivitet.

Kråmö Skärgårdsby har gett oss grunderna. Vi tar ett djupt andetag, andas in den friska luften, tar fram badkläderna, och kopplar ner.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: