Kulturstråket – stadsvandring på egen hand

Gå en stadsvandring/guidning på egen hand i Trosa med hjälp av Kulturstråket. Det tar ca 1 h och du passerar flera butiker, caféer, restauranger och vackra vyer på vägen.

En härlig promenad- året om!

Kulturstråkets karta
Karta Kulturstråket

1. Torgbron

Detta är Trosas äldsta bro. Den kallades från början Stadsbron. Under bron rinner Trosaån fram. Det är möjligt att ta sig hela vägen från Åkers Styckebruk till Trosa via olika vattendrag och sjöar.

2. Rådstugan

Trosa fick stadsprivilegier 1610 av Karl IX. Stadens första rådhus uppfördes på denna plats 1711 och det brändes av ryssarna 1719. Stadens andra rådhus uppfördes på samma plats 1725. Detta rådhus revs 1883. Rådhustornet bevarades och placerades på den då nybyggda polisstationen. Istället för rådhus byggdes ett skolhus upp. Därav namnet på parken bredvid, Skolparken. Byggnaden som finns här nu uppfördes 1985 och är en kopia av 1725 års rådhus. Idag finns turistcenter och bibliotek i byggnaden.

Från torgbron går du ner längs med ån, det går bra att gå på båda sidor om ån, väljer du den östra sidan (samma sida av ån som Rådstugan ligger på) ska du gå över till västra sidan på nästa bro.

Ett tips är att istället för att följa ån, gå längs med Östra Långgatan fram till Bryggargränd. På så vis passerar du ytterligare några butiker.

Vy över ån med blommor i förgrunden
Vy från Bryggarebron | Foto: Trosa turistcenter
Människor som promenerar längs med Västra Långgatan
Västra Långgatan | Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter
Trosa stadskyrka och klockstapel
Trosa stads kyrka och klocktornet | Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter

3. Bryggarebron

Bron tillhörde ursprungligen ett bryggeri som låg på östra sidan av ån, lagret hade de på västra sidan. Bryggeriet tillverkade öl, svagdricka och läskedrycker fram till 1902. Dess maskinpark finns på Arboga museum.

Från Bryggarebron fortsätter du längs med ån på den västra sidan. Du ska passera ett vitt hus och två gula, vik sedan in i Krukmakargränd och gå fram till Västra Långgatan och sväng vänster.

4. Gamla skolhuset

Folkskolan i Trosa är från 1700-talet och är därmed
en av de äldsta i vårt land. Undervisningen bedrevs på
övervåningen fram till 1884. Nedre våningen var ett s.k.
fattighus.

5. Garvaregården

Den kulturminnesmärkta Garvaregården är en hantverksgård från 1700-talet. Garverirörelse bedrevs här fram till början av 1900-talet. Trosa Hembygdsförening ansvarar för Stadsmuseet med dess unika samlingar. Garvarens bostad och verkstad visas också. Här finns även café och hantverksbod. Öppet sommartid.

6. Trosa Stadskyrka

Stadskyrkan i s.k. karoliner barock stil invigdes 1711. Det är Trosas äldsta bevarade byggnad. Den skonades vid ryssbranden 1719 då ryssarna använde kyrkan som stall.

Fortsätt Västra Långgatan ner.

Svart skylt där det står Punschhandlaren 17-19 på Hedinshuset
Foto: Paola Noord/Trosa turistcenter

7. Gröna torget

Detta kvarter eldhärjades 1863 och staden löste här in två tomter. Området kallades ”Lilla marknadstorget”, men efter planteringar omkring år 1900 kallas parken ”Gröna torget”.

8. Punschgränd

Här fanns tidigare Trosa Spirituosaaktiebolag som bl.a. framställde den speciella Trosa Punschen som kallades ”Trosa gul”, ”Grön” och ”Blå”. Den serverades till stadens badsocietet vid sekelskiftet.

Trosa Stadshotell vid Trosa torg/Yellow house with text: principal hotel of the city
Trosa Stadshotell | Foto: Paola Noord/Trosa turistcenter
Gult hus med kupol på taket/Yellow house with a dome on the roof
Gamla polis och brandstationen |Foto: Paola Noord/Trosa turistcenter

9. Trosa Stadshotell

Denna byggnad blev stadshotell 1872. Dess lummiga park och pittoreska punschverandor utgjorde navet för badortssocietetens sällskapsliv. Hotellet var även en populär samlingsplats för författare redan från början av 1900-talet. Under 1977-1980 filmatiserades Sven Delblancs roman Hedebyborna delvis här.

10. Gamla polis- & brandstationen

Denna byggnad inrymde stadens polis- och brand-
station. Tornet är det original som tidigare var placerat på det gamla rådhuset vid torget.

11. Gamla sjukstugan och rådhuset

Parken heter Rådhusparken efter den gula byggnaden som är det rådhus som användes från 1900-talets början. Mitt emot den ligger gamla sjukstugan som också var BB. Bredvid gula huset ligger ett mindre gult hus, mjölkboden, där man förr kunde hämta mjölk. I båda byggnaderna finns numera kontor för Trosa kommun. Bakom Rådhusparken ligger Rönnebo, ett sekelskifteshus ritat av slottsarkitekten Lars Israel Wahlman och uppfört 1895. Från 1930-talet fram till 1970-talet vad Rönnebo ett pensionat, idag är det ett privat hem.

Sväng vänster in i allén på Villagatan, gå mot ån.

Höstfin ask vid Trosaån/autumn-colored yellow ash tree by the river
Ån i höstskrud fotad från Villabron | Foto: Paola Noord/Trosa turistcenter

12. Villabron

Det berättas att bron tillkom för att sommargästerna som
hyrde hus och rum på östra sidan om ån lätt skulle kunna
ta sig över till den västra sidan.

Följ åpromenaden åt höger efter bron.

13. Ågården

Ågården var tidigare en läkarbostad och här bodde bl.a. stadsläkaren Mortimer Haerén, på vars initiativ Ågatorna anlades som promenadstråk.

Följ åpromenaden ner mot hamnen.

Trosa hamnpir och gästhamn
Trosa hamn | Foto: Trosa turistcenter

14. Hamnplan

Tidigare hade hamnen stor betydelse för yrkesfiskarna och
deras båtar. Idag är det mest turistbåtarna som lägger till
här sommartid. På östra sidan ligger Tullhuset som förr kallades Miramare. Här har skärborgarna en gång betalat tull när de kom in till torgförsäljningen.

15. Suckarnas bro

Bron sägs ha fått sitt namn av de kvarlämnade i kärleksparen
som gick här och suckade, när ångbåten tuffade hem med
sommargästerna på hösten. Promenadvägen ut till piren
kallades kärleksstigen.

16. Smörbyttan

Hamnpiren slutar med en stenrundel som kallas Smörbyttan. När man kommit hit har man nått ”Väldens ände” och får då ta samma väg tillbaka. Förr i tiden fanns det bara en väg till Trosa. Trosa låg vid ”Vägens ände”.

Nu har du nått ”världens ände” och du får vända och gå mot torget igen.

Bomans och ankarparken
Bomans | Foto: Paola Noord/Trosa turistcenter
Liten röd stuga på Östra långgatan i vinterskrud
Åbladstugan | Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter
Lena Lerviks staty Skärborgaren vid Skolparken i Trosa
"Skärborgaren" av Lena Lervik i Skolparken | Foto: Trosa turistcenter

17. Gamla rökeritomten

Trosa var välkänt för sitt böcklingrökeri och många i staden levde på fisket. Idag finns här en restaurang och där rökeriet en gång låg ligger nu ett bostadsområde.

18. Bomans

På denna plats låg förr Strömsborg sedan 1700-talet, en skjutsstation och gästgiveri. Här är än idag en plats för besökare som vill bo, äta och njuta av den vackra miljön.

19. Åbladstugan

Åbladstugan är en av Trosas äldsta byggnader, uppförd
efter branden 1719. Det är Trosas enda bevarade skär-
borgarstuga. ”Skärborgare” kallades de fiskare som sommartid flyttade med sina familjer långt ut på skären och återvände först på hösten med sin saltade och torkade fisk. De bodde längs Östra Långgatan. Det här sättet att fiska upphörde på 1860-talet.

20. Skolparken

Skolparken har sitt namn efter den folkskola som låg här, en vacker byggnad med mycket snickarglädje. Skolan brann
tyvärr ner en stormig decembernatt 1976. Statyn ”Skärborgaren” som är placerad vid parken är utförd av Lena Lervik och föreställer en skärborgare som med sin familj och ko flyttar ut i skärgården.

Var kommer ortsnamnet Trosa från?

Namnet hänger troligen samman med det fornisländska ordet trauður (trög, ovillig) och syftar på åns lugna och makliga lopp. En annan förklaring sägs vara att Trosa härstammar från ordet ”os” som betyder åmynning.

Kulturstråket som broschyr

För dig som vill slippa hålla i telefonen finns Kulturstråket att hämta i pappersformat på Trosas turistcenter, i vår InfoPoint i Trosas kommunhus, på kommunens bibliotek och på de flesta av våra hotell.

Broschyren finns på flera språk: svenska, engelska, tyska, franska, spanska och italienska.

Vill du ha broschyren hemskickad med posten eller skriva ut broschyren hemma? Hör av dig till oss på Trosa turistcenter så löser vi det.

Mycket nöje!

Kulturstråket

Tips!

Logotyp av Storyspot

Storyspot

I gratisappen Storyspot tas traditionen av muntligt berättande tillbaka och låter oss upptäcka historier knutna till vår närmiljö. Lär dig mer om Trosa kommuns historiska platser, våra offentliga konstverk, spökhistorierna som kryper in under skinnet, spännande händelser och livsöden – direkt i din mobil. Passar alla från 10 år och uppåt! 

Så här gör du:

Ladda ner appen Storyspot kostnadsfritt via App Store eller Google Play. Zooma in på kartan så hittar du berättelserna som är utmärkta med punkter i olika färger. Du väljer själv om du vill lyssna hemifrån eller om du vill utforska platserna samtidigt som du hör dess intressanta historia.

GPS-quiz i centrala Trosa

Vill du utmana dig själv i vårt GPS-quiz? Scanna eller klicka på QR-koden för att komma direkt till GPS-Quiz. Kulturstråket och Storyspot hjälper dig att svara på frågorna i quizet.

QR kod som leder till GPS-quiz
Klicka på QR-koden för att komma till GPS-quiz
Röd flagga med texten Historien i Sörmland

HISTORIEN I SÖRMLAND

En utomhusutställning om turisterna, badgästerna och ledigheten. Om när svenskarna fick semester och Trosa blev en badort.

Karta och information hittar du på länken nedan. Finns även som broschyr.

Läs mer och se en karta.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: