Kungens slott ligger utanför Trosa – i alla fall ett av dem

Sugen på en kunglig utflykt, en timme söder om Stockholm? Tullgarns slott är väl värt ett besök. Byggnaden är magnifik. Äppelodlingarna och slottsparken med havsutsikt, har öppet året om.

Tullgarns slott ligger utmed utflyktsvägen, några kilometer norr om Trosa. Från E4:an slingrar sig vägen knappt en mil genom gröna åkrar och majestätiska ekar tills vi kommer fram till ståtliga sörmländska Tullgarn Slott, strax utanför Trosa kommun.

Slottet är ett av de elva kungliga slotten i Sverige. Idag ägs slottet av Svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk medan kung Carl XVI Gustaf innehar dispositionsrätten. Här har svensk historia satt sitt avtryck, nyfiket läser vi på.

Redan så tidigt som 1262 nämns Tullgarn i olika skrifter, men det är inte förrän senare delen av 1600-talet som byggnaden fick sin mer slottsliknande utformning. Än idag präglas Tullgarns slott av sin nyklassicistiska inredning.

Slottet har byggts ut, byggts om och renoverats under flera decennier. Men 1772 köptes Tullgarns slott av staten och blev därmed ett kungligt lustslott. Under senare del av 1700-talets fick kung Gustav III:s yngste bror hertig Fredrik Adolf den kungliga dispositionsrätten och satte sin prägel på slottet. För utformningen svarade bland annat bröderna Louis Masreliez och Jean Baptiste Masreliez, som också gjorde interiörarbeten i Gustav III:s paviljong i Hagaparken. Utanför det praktfulla Orangeriet fantiserar vi om hur en picknick såg ut på 1800-talet och dukar upp vår egen mat. 

Vitt och rosa slott med flagga på toppen/A white and pinkcastle
Foto: Peter Holgersson AB

Drottning Viktoria trivdes på Tullgarn

Och att vandra igenom Tullgarns slottspark är en grönskande tidsresa från 1600-talet till 1900-talet. Här finns lindar som är flera hundra år, en engelsk park som byggdes av prinsessan Sofia Albertina i början av 1800-talet och långt in på 1900-talet fanns en prunkande handelsträdgård här.

Idag förknippas Tullgarns slott främst med kung Gustaf V och Drottning Viktoria, som tillbringade somrarna här i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Redan när du når de vackert snidade ytterdörrarna av ek möts du av deras initialer på dörren.

Slott vid vattnet fotograferat ovanfrån/A castle by the seaside, picture taken with a drone
Foto: Peter Holgersson AB

Slottscafé och guidade visningar

Det var i samband med en resa hem till slottet i Stockholm från en jakt på Tullgarn i september 1946, som Gustaf V:s chaufför körde ner i ett vattenfyllt dike i höjd med Segeltorp. Idag är den platsen mer känd som just Kungens kurva.

Om du är nyfiken på att se några av landets finaste och nobla inredningar kan du gå på en guidad tur inne på slottet. Läs mer på Tullgarns egen webbplats (länk öppnas i nytt fönster).

Det vackra slottscaféet och slottsboden har också öppet under sommarsäsongen.

Slott med gräsmatta framför/A castle with a lawn in front of it

Tullgarns slottspark - perfekt för utelek

Vi vandrar runt i flera timmar i den praktfulla slottsparken och förundras över de många åldrande ekarna, de vindlande gröna gångarna, det friska havet och de vidsträckta äppellundarna. Njuter av den fantastiska naturen och den speciella arkitekturen. Vi går vilse i den grönskande labyrinten. Åker lövkarusell i Karusellparken. Tar fram kikare och räknar hur många fåglar vi kan se vid fågeltornet. Läser på om det ekologiska kretsloppet vid de ekologiska dammarna som Statens Fastighetsverk har byggt här. Leker kurragömma bland alla löven. Fotograferar oss vid det vackra orangeriet och skickar bilden till mor- och farföräldrar. Vi låter fantasin flöda för här är du varmt välkommen in i kungars och drottningars sagolika magiska värld. Ses vi inte förr, så ses vi vid slutet av Karusellparken!

Hund och människa i solnedgång under en allé
Två personer går över bro i park/Two people crossing a bridge in a forest
Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter

TIPS!

Ladda ner appen Kungliga promenader.

Den guidar dig på historisk mark i Tullgarns slottspark – från Drottning Victorias slottsstall, genom de höga lindalléerna, till ett badhus, ett fågeltorn och spår av en kunglig tennisplan. Här finns ett rikt fågelliv och kungliga sommarminnen från 1700-talet fram till mitten av 1900-talet, vilket du får veta mer om vid de olika stoppen.

Finns där appar finns.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: