Trosa Stadshotell & Spa

Loading Map....

Adress
Västra Långgatan 19
TrosaSweden


Utan tvekan var Stadshotellet navet i badortshjulet. Det var här man inackorderade sig och var ifrån alla matbekymmer under hela sommaren, och det var här, i första hand i den lummiga hotellträdgården med sina sommarverandor och pittoreska punschverandor, de stora festerna ägde rum.

Vid det förra sekelskiftet sköttes trakteringen på hotellet av tre systrar, fröken Andersson, fru Forsgren och fru Lundin. Dessa hade innehaft restaurationen på ångfartyget Trosa och de behärskade matlagningskonstens alla finesser. Inackorderingspriset var också överkomligt, 2:25 per dag för herre, 1:75 för dam, 1:- för barn under 12 år. För detta serverades tre mål om dagen, frukost middag och kväll. På det dignande smörgåsbordet stod alltid flera ankare med olika sorters brännvin. Allt var inräknat i priset. Vid utflykter försågs gästerna med väl fyllda picknickkorgar. Tala om service!

Före societetshusets tillkomst hölls traditionellt på midsommaraftonen stor kaffefest i hotellets trädgård. Majstången var rest på övre terrassen. Hotellträdgården var badgästernas replipunkt. Där flödade den omtyckta punschen och för den musikaliska underhållningen svarade välkända kapell från huvudstaden såväl till eftermiddags- som kvällskonserterna. Hemmabefolkningen samlades på verandan till varmbadhuset på andra sidan Källargränd för att lyssna och se på dessa badgäster. Den verkligt stora festen ägde rum när badsocieteten från Södertälje gästade Trosa. De anlände med Å/F Ejdern och med hornmusikkår i täten tågade man med siktet inställt på hotellträdgården, där slog man sig samman med Trosa badsocietet och festade om ordentligt.

Sommarens avskedsfest ägde rum i början av augusti med kräftskiva och därmed avslutades också säsongen. Badortslivet enligt de gamla formerna pågick i ett halvt sekel fram till andra världskrigets utbrott.

Webb | Facebook

Kommande evenemang

ADS: