Sävö – en härlig ö med vandringsleder, vandrarhem, Sävö gård med stugor och caféer

Det är en morgon i maj och vi har parkerat bilen vid Källviks brygga. Vi står och njuter i solen, vattnet ligger spegelblankt, alldeles stilla och vi njuter av den vackra vyn ut mot havet. Vi står här och väntar på Janne som strax hämtar oss med båt för att ta oss över sundet till ön Sävö. Sävö är sedan 1987 ett naturreservat och här finns vandringsleder, STF vandrarhem, caféer och möjlighet att hyra stugor via Airbnb.

Nu ser vi Janne som kommer åkande. Det tar endast ett par minuter över sundet och vi ser honom redan när han startar sin båt där på andra sidan. Janne och Karin bor på Sävö gård och har hand om naturreservatet på ön som ägs av Länsstyrelsen. Vi har stämt träff med dem för att lära oss mer om ön som har så mycket att erbjuda och ligger på bekvämt avstånd från Trosa stad. Till Källviks brygga är det ungefär 30 min bilresa i vackert landskap. Båtresa över till ön kan du boka via Janne, Sörmlandstrafiken eller vandrarhemmet (länkar öppnas i nytt fönster).

Stanna en natt eller flera

Vi tar oss över till ön och väl i land möts vi av en vacker gammal byggnad med otroligt vackert vasstak. Janne visar oss den första stugan som finns för uthyrning, Boholmsstugan. Det är en enklare stuga med plats för 7 personer. Det finns ytterligare en stuga ca 100 m norrut på ön, vid lägerplatsen, som ligger lite mer skyddad. Båda hyrs ut via Airbnb.

Motorbåt som åker på blått vatten/motorboat in the water
Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter
Röd bod med vasstak på Sävö/red shed with reed roof
Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter
Skyddsmantelmadonna på ett berg/Sculpture on a mountain
Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter
Föregående
Nästa

Foto: Trosa turistcenter

Vi promenerar mot själva gården och följer Sörmlandsleden över ett högt berg med otroligt vacker vy ut över havet som glittrar i solen. Uppe på berget finns skyddsmantelmadonnan Stella Maris. Hon står där för att skydda Östersjön. Länge var Östersjön ett krigets hav, där olika länder kämpade om herraväldet. Förutom Sörmlandsleden har man också skapat ytterligare en led, Sävöleden.

Promenaden går vidare genom skogen och efter en kort promenad når vi Sävö gård mitt på ön. Här finns flera byggnader och gästhuset kan också hyras via Airbnb. Janne fortsätter att visa oss runt och vi får träffa flera av deras djur (söta lammungar, höns och katter tex). Karin ansluter och de visar oss vidare till Sävös vandrarhem och muséet på ön – den gamla lotsstationen i Sävsundet. Promenaden runt ön bjuder oss på mängder av vackra vyer både över hav och land. Det är sannerligen ljuvligt att ströva i detta kulturlandskap där träden hamlas, marken betas av djur och slåtterängarna växer sig frodiga.

Café i trädgården

Tillbaka vid gården visar Karin oss Sävö gårdscafé. Det är öppet sommartid och allt bakas här på plats. Det finns vackra bord utställda i den lummiga trädgården där det växer en hel del olika växter. Tidigare ägare Ewald och Märta var väldigt intresserade av växter och anlade en imponerande trädgård (alltså inget slottslikt utan något som passar här i gårdsmiljön).

Vi känner oss så välkomna här, gästvänligheten fullkomligt lyser om värdparet! Det här är en plats vi kan rekommendera dig att besöka, och som vi vill återkomma till.

Foton: Paola Noordh/Trosa turistcenter

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: