Shoppa lantligt på gårdsbutiker

Det är något visst med att besöka en odlare eller uppfödare hemma på deras gård och köpa med sig omsorgsfullt framtagna ting direkt av dem. I Trosa och dess närhet finns det mesta – grönsaker, kött, ägg och blommor plus lite till. För att hitta till smultronställena har vi listat dom här nedan. 

Mörkö Lamm

På Furholmen betar får i naturbeteshagar precis intill havet. Här kan du köpa köttlådor, fårskinn och ull som kommer från en gård där omsorgsfull djurhållning står i fokus. Utöver detta finns en brodyrverkstad och du kan gå kurs i vallning. Dessutom kan du lära dig hur man målar med kalkfärg, som du även kan köpa här.

Hitta hit

Wappersta gård

I Wapperstas gårdsbutik hittar du allt från ekologiskt kött, ägg och grönsaker till inredning. Råvarorna kommer från gården där djuren betar i gröna hagar men det finns även produkter från andra noga utvalda producenter.

Hitta hit

Sörtuna gård

Sörtunas höns går dagligen fritt omkring i en stor hage som några gånger i veckan flyttas för att de alltid ska ha färskt gräs. På kvällarna går de in i sitt mobila hönshus för att sova och värpa ägg – som du sedan kan köpa med dig hem. Gården säljer även köttlådor från sina djur när sådant finns tillgängligt samt omsorgsfullt odlade grönsaker.

Hitta hit

Sörbro gård

Getmejerier och grönsaker hittar du på Sörbro gård, strax utanför Trosa kommun. På gården finns en liten, mysig butiksbyggnad där du servar dig själv. Förutom ovan nämnda saker finns ibland också kött och ägg.

Hitta hit

Tofsö Deli

Är du ute efter älg- och renkött, korvar, Kalixlöjrom och olika typer av fisk är det till Tofsö deli du ska bege dig. I sin butiksdel, som också är ett café, finns det kylar och frysar fyllda med godsaker.

Hitta hit

Hillsta gård

Njut av vackra vyer samtidigt som du plockar din egen bukett. Eller varför inte plocka din egen potatis och till efterrätt en låda jordgubbar? Inne i handelsboden finns färska grönsaker och kanske hittar du en burk honung från en lokal biodlare också.

Hitta hit

Solberga gård

I Vagnhärad finns Solberga gård, en före detta prästgård, som säljer äggen fån sina höns. Innan pandemin bröt ut fanns även ett café, så kanske kan du i framtiden njuta av en kopp kaffe här igen?

Hitta hit

Bergs gård

På Bergs gård fokuserar man på lokalt producerat och i gårdsbutiken kan du köpa deras just närproducerade kött från korna som betar på markerna.

Hitta hit

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: