Skärgård

Visste du att Sörmlands skärgård är mer än 10.000 år gammal, har en sex mil lång kustlinje och består av kommunerna Trosa, Nyköping samt Oxelösund. Det finns cirka 2 800 öar, till det tillkommer ett stort antal kobbar och skär. Sörmlands skärgård är inte så exploaterad som på många andra håll längs den svenska kusten och stora områden är naturreservat.

Hitta direkt

Kråmö

På bekvämt båtavstånd från Trosa ligger skärgårdsidyllen Kråmö som är Trosa kommuns egen semesterö. Öns bebyggelse domineras fortfarande av små sjöbodar, vilket bidrar till en genuin känsla av skärgårdsmiljö.

Vid den lilla hamnen finns det möjlighet till härliga bad.  Ön, med det gamla skärgårdshemman som har rötter i 1600-tal, ingick tidigare i godset Tureholm. På 1940-talet köptes Kråmö av en mejeriägare som byggde stugorna för sina anställda.

Otaliga är historierna om den legendariske Tärken som bodde på Kråmö i 52 år. Einar Tärk och hans fru Hilja var de sista bofasta på ön, men år 2003 flyttade de in till Trosa. Flera generationer barn i Trosa minns Hilja som arbetade i skolans matbespisning. Einar, som flydde från Estland i en roddbåt på 1940-talet byggde gedigna fiskebåtar i sitt lilla varv på Kråmö.

Tärk har också fått ge namn åt den förrädiska stensamlingen norr om Kråmö mellan Brännskär och Högholmen som under lång tid inte var utmärkt på sjökortet. Det sägs att Tärken stod på sitt berg och spanade efter båtar som gick på grund där. När någon fastnat gick han ut med fiskebåten och drog loss båten—mot en skälig ersättning. Inte förrän han själv fastnat där och en granne fick komma och dra loss honom, mot ersättning förstås, kom ”Tärks grund” med på sjökortet.

Vy från brygga vid havet
Kråmö

Sävö

Sävö ligger nära fastlandet, endast 300 meter från Källviks brygga. Ön är starkt kulturpåverkad och präglad av jordbruk- och betesdrift. Här finns både Sörmlandsleden, café, vandrarhem och stugor för uthyrning. 

Röd bod med vasstak på Sävö/red shed with reed roof
Sävö

Askö

Askö har relativt få naturhamnar men Storsand och Lillsand är populära sandstränder dit man kan ta sig med båt. Soliga sommardagar är det ofta kappåkning mellan båtarna hit ut för att få de bästa platserna! Har man ingen egen båt går det bra att åka med skärgårdsbåten till Askö.

På norra Askö finns sedan 1961 Askölaboratoriet som samordnar svensk marin forskning och miljöövervakning. Laboratoriet hör till Stockholms universitets marina forskningscentrum och ligger i ett av de minst påverkade kustområdena längs hela ostkusten som dessutom är ett av de mest väl undersökta havsområdena i världen. Här bedrivs forskning och utbildning året runt inom det marina området.

Asköområdet fungerar sedan 1970-talet som referensområde för miljöövervakning och har stor internationell betydelse.

Sandstrand
Storsand, Askö

Bo i skärgården

Kråmö Skärgårdsby
Klicka här
Hållsvikens Gård
Klicka här
STF Sävö vandrarhem
Klicka här
Sävö Gård
Klicka här
Föregående bild
Nästa bild

Ta dig till öarna

Med Trosas skärgårdstrafik tar du dig ut till öarna Kråmö och Askö sommartid.

Läs mer via länken nedan.

Är du sugen på att åka till Sävö kan du kontakta Sävö vandrarhem alternativt Sävö Gård för transport från Källviks brygga.

Läs mer i vår artikel om Sävö via länken nedan.

Ett annat sätt att komma ut i skärgården är naturligtvis med kajak eller kanot.

Läs mer i vår artikel om paddling via länken nedan.

Besök skärgården utan båt

Ett annat tips är att besöka Stendörrens naturreservat. Där kan du parkera bilen på fastlandet och sedan promenera via hängbroar ut på öarna.

Vi rekommenderar dig att besöka Stendörren under höst, vinter eller vår, för att verkligen få ut det mesta av platsen, då det är mer än välbesökt sommartid.

Läs mer i vår artikel om Stendörren via länken nedan.

Allemansrätt och allemansvett

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i naturen. Tänk alltid på devisen ”inte störa, inte förstöra” när du använder dig av allemansrätten.

Visa hänsyn mot djur och natur och andra som också vistas i naturen.

Elda aldrig direkt på klipphällar. De spricker och det ger fula sår i naturen som inte kan repareras. Vid torka kan allmänt eldningsförbud gälla. För uppdatering om eldningsläget läs på respektive kommuns hemsida eller på msb.se

Lämna inga spår! Allt skräp du tagit med ut i naturen, skall du ta med dig hem. Det är förbjudet att skräpa ner.

Läs gärna mer om allemansrätten hos Naturvårdsverket.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: