Stendörrens naturreservat

Mellan Trosa och Nyköping ligger Stendörrens naturreservat. Ett naturområde som – utöver hänförande naturupplevelser – bjuder på en annorlunda möjlighet. Här kan du nämligen vandra ända ut i ytterskärgården, utan en enda båtfärd. 

Mellan Nyköping och Trosa, vid den storslagna sörmländska skärgårdskusten, hittar du Stendörrens Naturreservat. En unik plats att hämta kraft och energi ifrån eftersom det glittrande havet och den orörda skärgårdsnaturen går att nå till fots.

Stendörren rymmer 923 hektar sagolikt land och vatten. Naturreservatet bildades 1972 för att ge fler människor tillgång till ett rörligt friluftsliv i den sörmländska skärgården.

Drönarbild på öar med broar/ Drone image on islands with bridges
Foto: Peter Holgersson AB
Man går över bro och tittar ut över havet/A man on a bridge
Foto: Peter Holgersson AB

Hängbroar ut till öarna

Det fantastiska med Stendörren är just det att du kan, via hängbroar, promenera rakt ut i skärgårdsnatur och öar och skärgård från fastlandet. Utan att behöva åka båt.
Land och hav suddas ut och blir till en gemensam nämnare för dig att utforska. Du kan spana ut över öppet vatten och känna havsvindarna smeka dina kinder. Se de olika årstiderna förändras, direkt vid havet.

Och här välkomnas du av den sagolika sörmländska naturen. Bara för dig och din fantasi att kasta loss. Du kan leka kull på klipporna. Hitta lösa stenar och kasta macka i det blåa vattnet. Plocka nedfallna kottar och skapa olika djur. Spana på fåglar eller kika ner i vattnet som myllrar av liv. Kanske få napp och servera dig själv lunchen.

Klippbad och havsutsikt

Är det sommar rekommenderas att du packar med dig badkläder, här är lätt att hitta en egen solvarm klippa för ett dopp under de ljumma sommarmånaderna.  Titta upp och se havsörnen segla på vindarna eller se en gråsäl som solar på klipporna, njut av tystnaden när bara naturen hörs.
Är du sugen på äventyr kanske en klättring upp i det nya utsiktstornet, och den storslagna havsvyn, pirrar lagom mycket i magen. Ta dig tillbaka ner på marken. Ströva runt på fina vandringsleder och se allt från orörd natur till syrerika granskogar.

Två personer på en hängbro/Two people on a suspantionbridge
Foto: Peter Holgersson AB

Upplevelseleden och naturum Stendörren

Lär dig något nytt på natursköna Upplevelseleden, som är en 2 km lång vandring skyltad med utställningen ”Historien i Sörmland” av Sörmlands Museum.

Man har också sett till att det praktiska fungerar. Det finns färdigställda grillplatser, torrdass och toaletter. Kommer du med barnvagn eller i rullstol, kan även du komma ut på Lerviksudden för att grilla och uppleva skärgården.

Om du behöver skydd för vind och regn finns det flera vindskydd, men viktigt att poängtera är att du inte får övernatta i vindskydden eller tälta i de delar av reservatet som nås till fots.

Vid Aspnäset finns det ett kunskapsinspirerande Naturum som är öppet under sommarhalvåret. Här lär du dig mer om Östersjön och dess bräckta vattenliv och får veta allt och lite till om skärgårdens kulturhistoria, miljö och natur.

Under sommarhalvåret finns det en café-vagn med lätt servering ute vid havet. Och varje sommar arrangeras olika aktiviteter för både stora och små.

Blue sea and sky, small cottages
Foto: Trosa turistcenter
Man and a dog on a suspantionbridge
Foto: Peter Holgersson AB

Hyr stuga på en ö

Via Naturum kan du hyra stuga av enklare snitt. Stugorna finns vackert belägna på ön Ekholmen i Stendörrens naturreservat bara några hundra meter från fastlandet. Självklart kan du även färdas till Stendörren med egen båt i den härliga skärgårdsmiljön och lägga till vid en av vikarna eller vid bryggan för fortsatt upptäcktsfärd på land. Stendörren passar alldeles utmärkt som utgångspunkt för kajakutflykter.

Det är något speciellt att komma ut på klipporna och se det mäktiga havet, det ger stillhet och ro för själen. Människan mår bra av att komma ut i naturen och vid Stendörren Naturreservat finns verkligen möjlighet till glädje för alla. Så välkommen ut till havs, fast till fots!

Fler naturreservat på Naturkartan.se

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: