Cykla & vandra

Här kan du cykla och vandra både på små stigar i naturen, på grusvägar och asfalt. Välkommen att ta del av utbudet nedan!

Cykel finns att hyra hos:

Team Sportia i Trosa. Kontakta dem på 0156-126 40.

Trosa Gästhamn/Apelago, kontakt 010-22 15 200 eller boka direkt på apelago.se/boka-kajak-sup-cykel

Vill du ha cykeln utkörd och sedan hämtad? Ring CykelGaraget på 070-425 40 44

Vill du hyra mountainbike?

Kontakta Bergs Gård på 0156-42 00 20 eller boka direkt på bergsgardtrosa.se/Uthyrning-MTB-cykel

Vandring/löpning

Sörmlandsleden
Sörmlandsleden ringlar sig fram i hela vårt vackra landskap och är över 1000 km lång.
Etapp 55: Gisekvarn-Trosa är 16 km lång och tar ca 3-4 timmar att gå. Etappen börjar vid Gisekvarn och tar dig genom djupa skogar till en skogstjärn, vidare mot kusten med vy ut över Östersjön, sedan högt och i mycket kuperad skogsterräng med delvis vy ner över dalen. Till slut passerar du Tureholms slott och snart är du framme i Trosa igen.
Etapp 56: Tullgarns slott-Trosa är 21 km lång och tar ca 4-5 timmar att gå. Här får du kliva fram på stigar genom Tullgarns naturreservat, vandra på höga berg med vy ut över skärgården, strosa förbi vackra Stensund och gå längs grusvägar när du sedan närmar dig Trosa igen.

Läs mer Sörmlandsledens webb

Åda Wild Boar (ÅWB) – ett unikt centra för vandring & löpning!
ÅWB är ett permanent centra för unika leder som är inspirerade av de vilda djurens vägval ute i den vackra Pilskogen. Lederna är 3 till antalet (2km, 5km och 12km) och samtliga utgår de från ÅWB´s permanenta centra som ligger i skogen men i direkt anslutning till Åda Golf & Country Club. Dessa leder hålls öppna året runt och är kostnadsfria att vandra och springa (frivilligt att via Swish stötta vårt arbete och underhåll). Uppe vid centrat finner du tävlingarnas mål/startområde och även informationstavlor bl a kring de regler, markeringar som gäller när vi besöker denna vackra skog.

Lederna är enbart byggda för att ta sig fram på till fots. Dom är alltså inte byggda för MTB.

Sök Åda Wild boar på Google för att hitta oss.

Trosa hälsostig/Hjärtats väg
En promenad på Utmärkt gångväg är ett enkelt sätt att komma ut i naturen, få lite frisk luft och rörelse. Att gå är ju ett av de allra enklaste sätten att vara fysiskt aktiv på. Lätt att göra just när det passar dig och ingen avancerad utrustning krävs, även om ett par bra skor och kläder-efter-väder är att rekommendera.
Sträckan är ungefär 12 km lättframkomlig väg. Går även utmärkt att ta cykeln runt. Detta är ett smakprov på vad Trosas omgivningar har att erbjuda.

Ladda ner kartan här.

Vagnhärad runt
Sträckan är ungefär 5,5 kilometer lång. Efter varje kilometer finns en markering, en kilometermarkör. Du kan börja och sluta var du vill. Med hjälp av markeringarna kan du lätt räkna ut hur långt du har gått. Vagnhärad är den mest fornlämningsrika trakten i Sörmland med fornlämningar från många olika tidsperioder. Från Fagerhult i väster till Lånestaheden i öster sträcker sig ett område med bl.a. gravfält från sten-, brons- och järnåldern, boplatser och fornåkrar.

Läs mer på Trosa kommuns webb

Cykel/MTB

Bergs Gård MTB
På Bergs Gård Trosa erbjuds en komplett arena för mountainbike. Här finns ett Teknikområde med tre olika anlagda banor: Pump Track med hopplinje, Teknikbana med många olika ”features” och en Flow Trail. När du lekt av dig i Teknikområdet väntar 23 km leder och loopar i skogen som är designade, anlagda och markerade med MTB i sikte och av olika svårighetsgrad. Men allt är singletrack och såklart 100% grusvägsfritt!

Läs mer på Bergs Gårds hemsida

Mountainbike vid Häradsvallen
Banorna ligger i anslutning till Trosabygdens Orienteringsklubbs klubbstuga, Häradsvallen i Vagnhärad. Slingorna är relativt kuperade och växlar mellan singeltrack och partier med goda omkörningsmöjligheter. Det korta varvet mäter ca 1,6km och det långa varvet mäter ca 2,3km.

Nordic Trails
Nordic Trails arrangerar självguidade cyklings & vandringssemestrar genom den vackra Sörmländska naturen där det mesta ingår såsom bagagetransfers, cykelhyra & vägbeskrivningar.
Vi erbjuder tre cykelpaket samt ett vandringspaket, alla med övernattning i charmiga Trosa samt möjlighet att besöka det närliggande området inklusive Tullgarn slott, Stendörren naturreservat, Nynäs slott och en underbar natur perfekt för cykling och vandring.

Läs mer på Nordic Trails hemsida

Cykelförslag i Trosa kommun
Turistcentret har tagit fram fyra olika cykelkartor för dig som vill upptäcka kommunen på cykel.

Tullgarnsleden – 12 km
Hungaleden – 13 km + Öbolandet 4 km
Västerljungsleden – 19 km
Nynäsleden – 14 km

MTB Vitalis blå slinga

MTB Vitalis gul slinga

MTB Vitalis orange slinga

Näckrosleden
Cykla på en av Trosas cykelleder ut i Sörmland.Den vita näckrosen är Sörmlands landskapsblomma och därför har den fått ge namn åt denna cykelled, som slingrar sig kors och tvärs genom det vackra sörmländska landskapet. Många näckrosor kommer du också att se om du gör din tur genom Sörmland i juli, för då blommar de som bäst i alla de små och stora sjöar som finns här. Sörmlands natur är både rik och omväxlande.

Mer information i denna pdf.

Kustlinjen
Leden sträcker sig från Öregrund-Stockholm-Västervik och det finns även kompletterande linjer i skärgården och på öar. Kustlinjen skapar möjligheter att kombinera cykel och båtfärder.

Svenska cykelsällskapet | 08-751 62 04

Sverigeleden
En led för alla som tycker om att cykla. Leden ansluter vid större färjehamnar och är därför lätt att nå. Vägarna har ringa biltrafik och håller god standard.

Cykelfrämjandet | 08-545 910 30
Svenska cykelsällskapet | 08-751 62 04

ANNONSER:

X