Cykla & vandra

Här kan du cykla och vandra både på små stigar i naturen, på grusvägar och asfalt. Välkommen att ta del av utbudet nedan!

Om du inte har tillgång till en egen cykel, går det att hyra hos Team Sportia i Trosa. Kontakta dem på
telefon 0156-126 40.

Bergsleden i Västerljung
På markerna som hör till Bergs Gård finns utmärkta möjligheter att ge sig ut på mountainbike, trailrunning eller vandring. Här finns härliga stigar, leder och loopar som utgår från gården som Bergs Gård sköter om och håller markerade med skyltar. Totalt är det ca 15 km leder. Cyklar du tar det ca 1,5 timme om du är van. Men då utlovas att du är helt slut och kanske längtar efter bubbelbad på Bergs Gård Rum & Relax. Eller så längtar du efter ett varv till, enligt ägaren!

Läs mer om Bergsleden

Sörmlandsleden
En 1000 km skön vandringsled. Sörmlandsleden, som med sina ca 100 mil slingrar sig genom landskapet Sörmland, är en av Sveriges längsta natur- och kulturvandringsleder och föregångaren bland låglandsleder. Ca 100 etapper leder vandraren genom vildmarksliknande natur, kulturbygder och förbi historiska minnesmärken. De flesta av ledens etapper är lätt åtkomliga med bil, buss eller tåg och etappgränserna utgör lämpliga utgångspunkter.
Guideboken Sörmlandsleden kan beställas från: Föreningen Sörmlandsleden, Box 45, 613 21 Oxelösund

Läs mer Sörmlandsledens webb

Åda Wild Boar (ÅWB) – ett unikt centra för vandring & löpning!
ÅWB är ett permanent centra för unika leder som är inspirerade av de vilda djurens vägval ute i den vackra Pilskogen. Lederna är 3 till antalet (2km, 5km och 12km) och samtliga utgår de från ÅWB´s permanenta centra som ligger i skogen men i direkt anslutning till Åda Golf & Country Club. Dessa leder hålls öppna året runt och är kostnadsfria att vandra och springa (frivilligt att via Swish stötta vårt arbete och underhåll). Uppe vid centrat finner du tävlingarnas mål/startområde och även informationstavlor bl a kring de regler, markeringar som gäller när vi besöker denna vackra skog.

Lederna är enbart byggda för att ta sig fram på till fots. Dom är alltså inte byggda för MTB. Däremot kommer en anslutningsled skapas vid Tullgarn. Denna MTB led kommer att heta Tullgarn Runt och den kommer att både cyklas, vandras och springas.

Sök Åda Wild boar på Google för att hitta oss.

Trosa hälsostig/Hjärtats väg
En promenad på Utmärkt gångväg är ett enkelt sätt att komma ut i naturen, få lite frisk luft och rörelse. Att gå är ju ett av de allra enklaste sätten att vara fysiskt aktiv på. Lätt att göra just när det passar dig och ingen avancerad utrustning krävs, även om ett par bra skor och kläder-efter-väder är att rekommendera.
Sträckan är ungefär 12 km lättframkomlig väg. Går även utmärkt att ta cykeln runt. Detta är ett smakprov på vad Trosas omgivningar har att erbjuda.

Ladda ner kartan här.

Vagnhärad runt
Sträckan är ungefär 5,5 kilometer lång. Efter varje kilometer finns en markering, en kilometermarkör. Du kan börja och sluta var du vill. Med hjälp av markeringarna kan du lätt räkna ut hur långt du har gått. Vagnhärad är den mest fornlämningsrika trakten i Sörmland med fornlämningar från många olika tidsperioder. Från Fagerhult i väster till Lånestaheden i öster sträcker sig ett område med bl.a. gravfält från sten-, brons- och järnåldern, boplatser och fornåkrar.

Läs mer på Trosa kommuns webb

Cykelförslag i Trosa kommun
Turistcentret har tagit fram fyra olika cykelkartor för dig som vill upptäcka kommunen på cykel.

Tullgarnsleden – 12 km
Hungaleden – 13 km + Öbolandet 4 km
Västerljungsleden – 19 km
Nynäsleden – 14 km

Bergsleden
Cykling, mountainbike, landsvägscykling, trailrunning och vandring
På markerna som hör till Bergs Gård Rum & Relax har du möjlighet ge dig ut på cykel, mountainbike, trailrunning eller kanske bara vandra. Cyklar du mountainbike kan du cykla alla blå och röda leder. När du pusslar samman din rutt så ber vi dig tänka på att de svartmarkerade stigarna i praktiken inte går att cykla.

Läs mer på Bergs Gårds webb.

Mountainbike vid Häradsvallen
Banorna ligger i anslutning till Trosabygdens Orienteringsklubbs klubbstuga, Häradsvallen i Vagnhärad. Slingorna är relativt kuperade och växlar mellan singeltrack och partier med goda omkörningsmöjligheter. Det korta varvet mäter ca 1,6km och används för P/F 10-12 och P/F 13-14.
Det långa varvet mäter ca 2,3km och används för P/F 15-16 samt H/D Sport.

MTB Vitalis blå slinga

MTB Vitalis gul slinga

MTB Vitalis orange slinga

Näckrosleden
Cykla på en av Trosas cykelleder ut i Sörmland.Den vita näckrosen är Sörmlands landskapsblomma och därför har den fått ge namn åt denna cykelled, som slingrar sig kors och tvärs genom det vackra sörmländska landskapet. Många näckrosor kommer du också att se om du gör din tur genom Sörmland i juli, för då blommar de som bäst i alla de små och stora sjöar som finns här. Sörmlands natur är både rik och omväxlande.

Mer information i denna pdf.

Kustlinjen
Leden sträcker sig från Öregrund-Stockholm-Västervik och det finns även kompletterande linjer i skärgården och på öar. Kustlinjen skapar möjligheter att kombinera cykel och båtfärder.

Svenska cykelsällskapet | 08-751 62 04

Sverigeleden
En led för alla som tycker om att cykla. Leden ansluter vid större färjehamnar och är därför lätt att nå. Vägarna har ringa biltrafik och håller god standard.

Cykelfrämjandet | 08-545 910 30
Svenska cykelsällskapet | 08-751 62 04

ANNONSER: