Utflyktsvägen – en levande landsväg genom Sörmland

Utflyktsvägen ringlar från Stockholms södra skärgård ända ner till Bråviken. Utmed den vackra vägen väntar över 100 kustnära besöksmål på att bli utforskade av den som vågar lämna E4 för en stund.

Sugen på en utflykt? Varför inte svänga av och hitta en annan sorts väg, bortom omkörningshets och allt för välbekanta snabbmatskedjor.

Utmed Utflyktsvägen kan du hitta konsthantverk, historiska platser, mysiga hotell, gårdsbutiker och framförallt uppleva den vackra naturen. Häng med på en bilpromenad, från sörmländska Trosa ned till Bråviken.

Stentrappa upp till röd byggnad med ockragula dörrar/Stone stairs up to red building with ocher yellow doors
Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter

Roadtrip genom Sörmland

Vi har skapat en riktigt bra spellista till dagens roadtrip, hällt upp kaffe i termos men siktar på att stanna för att äta något gott utmed vägen. Kartan är nedpackad, den har vi laddat ned från Utflyktsvägens hemsida. Vi älskar att göra utflykter. Det är mysigt att få en stund i bilen tillsammans. Få tid att prata och bara hänga tillsammans. Om barnen är med spelas det ordlekar och väljs musik.
Café i gult hus/A café in a yellow house
Foto: Utflyktsvägen

Sväng av i Vagnhärad

Efter avfarten från motorvägen passerar vi Vagnhärad. Här finns allt från trevliga restauranger, roliga affärer och vackra Trosaån. Men denna gång fortsätter vi söderut, nyfikna att se vad vi hittar där. Nora trädgård passeras. Ett mecka för dig som trädgårdsintresserad. Trosa Lands kyrka tornar upp sig utmed vägen. Tänk att dess äldsta delar härstammar från 1200-talet och att den började byggas i anslutning till den medeltida staden Trosa.

Diskussionerna flödar i bilen. Hur var det att vara barn på 1200-talet egentligen? Gick de ens i skolan då?

I Trosa svänger vi in på Smäckbrovägen och hinner se de vackra sekelskifteshusen utmed Trosaån. Här kan du, om du har tid och lust, stanna till vid Garvaregården, en hantverksgård med anor från 1700-talet som nuförtiden rymmer museum och café.

Nynäs slott fotograferad ovanfrån/A yellow castle pictured from above
Foto: Peter Holgersson

Cafébesök vid Emils Backe

Vi fortsätter genom den lilla charmiga skärgårdsstaden och passerar Tureholms vackra slott. Här stannar vi snabbt till vid Emils Backe, där ett litet handelsområde har öppnat upp. En god äppelkaka och en kopp kaffe passar bra, sedan strosar vi runt en stund bland de små bodarna som har ett fint litet utbud av inredning och trädgård. Havet skymtar i bakgrunden. En ljuvlig liten paus.

Vi fortsätter mot Västerljung och de sörmländska böljande åkrarna tar vid. I Västerljung stannar vi till vid Hillsta Gårdsbutik för att köpa med oss grönsaker och kryddor. Det blir gott till den ekologiska korven vi köpte sist vi var på Bergs Gård. En god lunch på stormköket passar alldeles utmärkt. För idag vill vi gärna äta i den vackra naturen.

Vi har aldrig varit vid Prins Alexanders utsiktsplats vid Gisesjön förut, men det visar sig vara ett riktigt bra lunchstopp. Stor parkering och gott om plats vid den vackra insjön. Solen står högt på himlen och ett bad svalkar skönt efter några timmar i bilen.

Utmed vägen ser vi också skyltar om glamping, Havrevreten ligger i närheten. Tänk att få bo ombonat i riktiga sängar, fastän i tält. Vilken lyx. Det får bli till nästa gång. Denna gång är boendet bokat i Nävekvarn, vid Bråvikens norra strand.

Och vilken fantastisk dag det blir. Vi möter den sörmländska naturen med sitt böljande landskap och ljuvliga insjöar på nära håll. Passerar ytterligare ett slott då vägen svänger förbi Nynäs slott. Ser det glittrande havet i ögonvrån. Nästa gång tar vi oss ut till någon av alla dess unika naturreservat som finns här.

Vill du fortsätta hela vägen fram till Utflyktsvägen sista stopp hittar du skyltarna längs med kusten söderut och vidare genom Tunabergsbygden, Kolmården och ned mot Norrköping.

Tänk vad du kan hitta. Om du bara svänger av. Och finner en annan väg.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: