Välkommen att utforska Trosa

Den sörmländska skärgårdsstaden Trosa rymmer aktiviteter för alla smaker. En oplanerad dag fördriver du utan problem genom att till fots njuta av allt som finns att se och göra i de centrala delarna av staden. Fika, shopping, god mat, natur- och kulturupplevelser. Allt är nära i Trosa.

Trosa är staden vid havet, som du är varmt välkommen att utforska. Börja gärna dagen med en härlig promenad utmed Trosaån och se på de förtjusande trähusen från förra sekelskiftet. Ån var förr en betydelsefull förbindelse till Mälaren och gjorde Trosa till en viktig handelsstad. Idag nyttjas Trosaån mest till fiske och rekreation.

Handeln är fortfarande en viktig del av Trosa. Och du finner ett rikligt utbud här, med personliga och unika butiker som gör att staden lever året om.

Personer går bredvid å en solig dag/People walk next to the river on a sunny day
Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter

Lunch, fika och middag i Trosa

Efter den trevliga promenaden längs Trosaån kanske det börjar kurra i magen. Varför inte en härlig picknick? Köp med dig något från de härliga caféerna och restaurangerna. Hitta en plats i den lilla blomsterparken nere i hamnen, där flera sköna sittplatser finns, och kolla in alla läckra båtar medan du äter din inköpta mat.

Efter lite shopping är det kanske dags för en kopp kaffe och kaka. Smaka gärna den gudomligt goda Trosa bakelsen på Trosa stadskafé. Har du tur hittar du en plats i de sköna sofforna utmed ån och kan kika på alla som flanerar förbi. En båt eller kajak glider kanske också förbi i ån. Och köp med dig något lokalproducerat och gott från Visthuset i Trosa, som en påminnelse av dagen.

Stort utbud av aktiviteter

Gillar du glass? Under sommaren kan du njuta av god hemgjord glass från Trosaglass vid Östra Hamnplan. Se en utställning på något av våra gallerier. Avsluta gärna eftermiddagen med skön och välgörande spa på Trosa Stadshotell & Spa eller om det passar bättre, njut av god dryck och härliga samtal på Två små svin B&B.

Utmana någon på äventyrsgolf vid Trosa Parkgolf eller ta med kidsen på tur i skateparken. Här hittar du också trevliga Gallerian Trosaporten med både fiskvagn, butiker och florist samt allt inom hälsa och skönhet.

Trosa för hela familjen

Sväng gärna förbi Garvaregården för att se hur man levde förr i Trosa. Här finns mycket skoj att se. Staden är ju ändå över 400 år. Bredvid finns roliga spindelparken med plats för vila för de lite äldre benen medan barnen kan klättra i den roliga klätterställningen. Ta det lilla blåa charmiga tåget tillbaka ner till hamnen och avsluta kvällen med en av Kölsvinets goda pizzor. Och se solen försvinna bort bakom trädtopparna. Vissa kvällar stäms det upp med trubadursång och kvällen kan bli sen.

Nere i hamnen finns en stor gräsmatta att låta rastlösa barnsben springa av sig på eller så kan de bli pirater för en stund i den busvänliga lekparken. Du kan också ta med dig egen boll och spela beach-volleyboll.

Runt hamnområdet finns fiskebodar med småskaligt hantverk, kläder, vintage-böcker och flera trevliga krogar med brett utbud av all världens mat.

I Trosa finns verkligen något för alla, gammal som ung.

Uppdaterad 2022-03-31

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: