Ambassadörer för branschen

Ambassadörer för branschen

Jobba i besöksnäringen

Besöksnäring, gå ut och äta, sova på hotell, shoppa, rå om sig själv på spa, hyra kajak – ja, livets guldkant.

Det härligaste med den här branschen är kanske just glädjen. Glädjen hos besökare, gäster, turister och inte minst medarbetare. Att få jobba med livets guldkant skänker inte bara glädje till mottagaren, utan även till oss som får äran att jobba här.


Till sommaren 2025 söker Visit Trosa två medarbetare. Sidan uppdateras med länk till annons och ansökan i januari.

Två kvinnor i Trosa -Vagnhärads folkdräkt som skrattar och ser glada ut.
Foto: Niclas Törnblom

Intervjuer från besöksnäringen

Är du nyfiken på hur det är att jobba i besöksnäringen i Trosa kommun? Kanske bor du redan här eller funderar på att flytta hit? Låt dig inspireras av våra intervjuer med människor i branschen. Kanske kan det hjälpa dig att få svar på några av dina frågor. 

Läs mer i dessa intervjuer med Marcus, Linnea och Essie.

Marcus arbetade sin första sommar i Trosa 2022 och beskriver stämningen på campingen som förväntansfull, familjär och positiv. Han började i maj och jobbade till augusti innan han flyttade upp till Umeå för studier, ursprungligen är han från Stockholm. Mestadels handlade arbetet om att ta emot gäster vid receptionen och diverse serviceunderhåll. Vi har pratat med Marcus för att höra mer om hans tid på Trosa havsbad & camping.

Hej Marcus! Kan du berätta om hur en dag på Trosa havsbad och camping kan se ut?

– Det tycker jag är svårt eftersom alla dagar såg olika ut. Men en dag innefattar mycket receptionsjobb med allt vad det innebär, ta hand om kajakbokningar när det är dags för det och att sälja mycket glass.

Vad var det bästa med ditt jobb?

– Utan tvekan mina  kollegor. Vi hade ett otroligt bra team med bra inställning ute på campingen vilket jag också tyckte speglades på gästerna.

Då måste jag ju också fråga – fanns det något som var mindre bra?

– Ingenting var dåligt. Det är klart att det fanns utmaningar eftersom det var första året för Apelago med campingen men vi redde ut allt och utvecklade under sommarens gång.

Marcus upplever att han har haft en bra möjlighet att utvecklas både som person och i yrket. Eftersom varje dag bjöd på nya utmaningar och situationer fanns det gott om tillfällen att växa. Han väljer också orden utmanande och lärorik, tillsammans med fartfyllt, när han ska beskriva sin sommar med tre ord.

För dig som är nyfiken på att jobba i samma bransch skickar Marcus med lite tips på vägen. Är du tålmodig, flexibel och brinner för service så skulle du säkert trivas bra här.
– Våga ta för dig och bjuda på dig själv. Gör allt för att gästen ska få en så bra upplevelse som möjligt, tipsar han.

Slutligen, hur har det varit att bo och jobba i Trosa?

– Trosa är en underbar stad och en trevlig plats att jobba på. Det finns grymma restauranger i staden. Bara det gör det värt att besöka. Det som skiljer sig åt mina tidigare ställen jag arbetat på är att det känns som hela Trosa känner varandra, säger han med ett skratt.

– Min första sommar i Trosa var fantastisk, det är en oerhört fin stad. En plats som jag skulle kunna tänka mig att jobba på igen.

Tack Marcus!

Sedan hösten 2015 har restaurangen på Trosa stadshotell och spa varit hemmabas för Linnéa. Det som började som ett extrajobb för att tjäna pengar utvecklades till ett brinnande intresse för branschen. Numera består dagarna av både administrativt arbete och tid på golvet med kollegorna och gästerna. Mysig, personlig och levande är orden hon använder för att beskriva sin arbetsplats.

Hej Linnéa! Kan du berätta lite om dina år här på Trosa Stadshotell och spa?

– När jag började här kunde jag knappt ens bära tallrikar men lärde mig från mina mer erfarna kollegor och tog alla extrapass jag kunde. Efter att jag fått fast anställning och var med på en menyprovning där även ett nytt dryckessortiment skulle provas sa det klick. En gnista tändes inom mig och jag ville lära mig allt om mat och vin. Jag fick gå en sommelierutbildning och ungefär ett halvår efter att den var slut fick jag frågan om jag ville bli restaurangchef. Då hade jag jobbat här i ungefär fyra år.

Det tog dock några månader innan Linnéa tackade ja till erbjudandet men sedan rullade det på. Hon och kollegorna bokade in rekordmånga julbord inför julen 2019 men sedan kom pandemin. Nu var det rekord i avbokningar som slogs i stället.

– Vi kom verkligen ut starkare och många erfarenheter rikare från pandemiperioden. Nu är fokus på att bygga upp mitt team och fortsätta utveckla restaurangen framåt.

Hur kan en vanlig dag i restaurangen se ut?

– Dagarna i restaurangen skiljer sig en del från varandra. Ingen är den andra lik. Vissa dagar har jag mer administrativ tid. Mina favoritdagar är när jag får vara på golvet, där jag började, i restaurangen. Vi dukar upp matsalarna, fyller kylarna, tänder upp och sen är det show time! Det känns nästan som att vi sätter upp en pjäs. Gästerna ska få bästa möjliga upplevelse och det är vi i teamet som ska leverera den.

Vad är det allra bästa med ditt jobb?

– Att tillsammans med mitt team göra födelsedagar, frierier, bröllopsdagar, firmafester, första dejter osv så bra och fina som det bara går. Jag blir så glad av tanken att gästerna ska minnas tillbaka till deras upplevelse hos oss med ett leende på läpparna.

Hur är det att jobba i Trosa på sommaren respektive vintern?

– Vi har en sommarsäsong som är ganska kort men intensiv. Vi har fullsatt nästan varje dag under semestern, vi brukar skoja om och säga att det är lördag hela veckan. Resten av året är det fullsatt varje helg, och så har vi att göra med mycket konferenser i veckorna.

Som avslutning, har du några råd och tips till de som är sugna på att arbeta i samma bransch?

– Våga prova och var öppen för att ta till dig nya erfarenheter. När jag läste min naturvetenskapliga linje i gymnasiet trodde jag ALDRIG att jag skulle falla så hårt för den här branschen. 8 år efter att jag tog studenten och jag är fortfarande inne på mitt “sabbatsår”.

Tack Linnéa!

När vi sitter ner med Essie i loungen på Bomans berättar hon att en av de bästa sakerna med hennes arbetsplats är att det händer saker hela tiden. T.ex. möbleras det om då och då och variationen på gäster är bred, ibland är det ett sällskap på två och andra gånger fest- och bröllopsgäster som ska serveras. Sedan sommaren 2021 har hon jobbat i restaurangen under skollov och kvällar och visst har hon anammat Bomansandan när de tre orden hon använder för att beskriva sin arbetsplats är lyxig, extra och välkomnande. Det klingar bra med sloganen More is more – Less is a bore.

Hej Essie! Hur trivs du med att jobba i restaurangen på Bomans?

– Det är jättekul, jag tycker det är superkul att vara servitris. Alla som jobbar här är väldigt välkomnande och sociala. Jag tycker om att jag blir upplärd och jag kan ju mer om vin och mat än mina jämnåriga kompisar just nu. I somras fick jag gå en vinkurs online. Det är ett förtroende att få en plats på en av de inköpta kurserna. Nu när jag jobbar kvällar och inte bara i lunchrestaurangen har jag lärt mig succesivt under hela hösten, när kollegor säger till om saker och berättar vad jag ska tänka på. Det gör att jag utvecklas hela tiden.

Du har ju jobbat både på Hamnkrogen och i restaurangen inne på hotellet, hur kan en dag på respektive ställe se ut?

– En vanlig dag på den sommaröppna lunchrestaurangen Hamnkrogen startar med att man dukar upp, sätter på kaffe och förbereder allting. Sen kommer gästerna, man placerar dom, tar beställningar och går ut med dricka. Det var ganska mycket allt-i-allo, ansvar för ett större område. Nu när jag jobbar kväll så har jag bara min egna station. Då kommer jag in ganska sent på dagen och mina kollegor har redan dukat upp. Jag hjälper till att fixa det sista och sedan har jag hand om mina bord. Det är en annan grej att servera nu på kvällen än på lunchen. Det ska kanske bytas bestick och glas, de ska ha olika viner till förrätt, varmrätt och efterrätt, det är mycket mer att tänka på.

Är det någon skillnad på att jobba här på vintern och på sommaren?

– Det är lite skillnad, vi har ju inte uteserveringen. Men vi har fortfarande mycket. Det är ett bra tempo, många som kommer hit och mycket som händer.

Hur tror du att man ska vara för att trivas i den här branschen?

– Social och öppen. Gästerna förväntar sig mycket och vill gärna prata med oss. Man måste vara lite självständig så att inte de andra behöver säga till hela tiden vad man ska göra. Klart att de kommer hjälpa en i början och säga vad man ska göra men bara ha det i tanken att – okej nu har jag inget att göra så nu kanske jag ska vika lite servetter, fylla på glas eller så.

Essies bästa tips till dig som funderar på att börja jobba i samma bransch är att fråga mycket. Hon säger att det är bättre att fråga om du är osäker, vilket även hennes mer erfarna kollgor har sagt till henne.

– En kollega sa till mig att: Jag tycker om att du frågar mig så mycket för om du var ny och inte frågade mycket hade jag tyckt att det var något skumt.

Vad är det bästa med Trosa?

– Skärgården och att åka ut med båten är det bästa. Jag brukar lägga mig på Askö om jag lägger till men mest brukar vi lägga ankare utan att vara på någon speciell plats och bada från båten.

Tack Essie!

Vill du också bli intervjuad? Kontakta oss på info@trosa.com – skriv “Ambassadör” i ämnesraden.