I Trosa kommuns ljuvliga skärgård kan du rofyllt glida fram i en kajak bland kobbar och skär. Inget körkort krävs. Kajakpaddling passar både stora och små trosabesökare.
Havet ligger spegelblankt, det är tidig morgon och Trosa håller precis på att vakna. Caféägarna ställer ut bord och förbereder dagen. I hamnen glider en segelbåt sakta in för att lägga till i gästhamnen. En kajak läggs i vattnet. Ett par hämtar ut lånecyklar. I Skärgårdskommunen finns det mycket att se och att göra. Både till land och till sjöss.
Paddling i Trosaån eller bland kobbar och skär
Tänk att nästan ljudlöst glida fram över vattenytan, njuta av den storslagna vyn av vatten och natur. Med fåglar och det blåa vattnet som ytterligare sällskap. Kanske hittar du en liten kobbe och går i land för att äta medhavd matsäck. Kajak är ett aktivt sätt att komma nära och upptäcka naturen.
Först och främst behöver du vara simkunnig. Att ha koll på vädret är också viktigt för den som ska paddla kajak. Vattnet kan vara kallt långt in på sommaren även om vädret är varmt. Och vinden kan vända snabbt i den sörmländska skärgården. Kolla därför gärna vädret innan din planerade kajaktur.
Trosa Gästhamn har som policy att inte släppa ut sina kunder i kajaken om det blåser för mycket. Om du är nybörjare är det säkrare och att paddla ut tillsammans med någon som redan kan det här med kajakpaddling.
Du behöver ingen speciell utrustning för att komma igång. Flytväst, paddel och kajak hyr du till exempel från Team Sportia (samtliga uthyrare presenteras längre ner). Lättare ombyteskläder och mobil som är packad i vattentät väska kan vara bra att ha med sig. En vindtät jacka kan också vara skönt. Klä dig efter temperaturen i vattnet och inte hur varmt det är i luften. Är det en riktigt solig dag är ett tips att smörja in sig med solkräm och att ha en keps på huvudet mot solen.
Som nybörjare är det bra att hålla sig nära land och följa kustlinjen intill Trosas farled. En bra första tur är att ta sig till Borgmästarholmen. Där kan ni gå i land vid sandstranden, dricka lite vatten och kanske äta medhavd matsäck, för att sedan ta samma väg tillbaka. Vi misstänker att detta ger mersmak.
Visst du att?
Kanot är ett samlingsnamn för en smalare typ av båtar, där kanadensare och kajaker är underkategorier. Kanadensare är öppna medan en kajak är täckt och har en eller flera sittbrunnar.
Kajakbryggor
Sjösättningsbryggor för kajaker, kanoter eller SUP finns vid:
Mer läsning
Paddla i ytterskärgård
Att paddla ut i skärgården är en häftig upplevelse. Här följer fåglarna din färd på det blåa vattnet. Utmed farleden från Trosa passerar du ett pärlband av små vackra öar. Varhelst ni vill kan du och ditt sällskap gå i land och njuta av varma klippor, kanske ett dopp? Eller så fortsätter ni hela vägen fram till Kråmö för ett stopp, en glass sitter ju aldrig fel.
Stand up paddle board (SUP)
SUP, Standup paddleboarding, är en vattensport som har sitt ursprung från Hawaii och sporten surfing. Du står på en surfliknande bräda som flyter på vattnet och använder en paddel för att driva dig framåt. Att paddla på en SUP har blivit väldigt populärt de senaste åren. Det är ett enkelt sätt att ta sig ut på havet och för att få kroppen att jobba.
De första paddeltagen kan vara lite vingliga men bara efter några minuter så brukar tekniken sitta lite bättre. De uppblåsbara brädorna går att hyra i hamnen i Trosa och passar utmärkt även för dig som är nybörjare eller aldrig har provat förut.
Hyra kajak, kanadensare och SUP
I Trosa kommun finns flera verksamheter som hyr ut kanoter av olika slag. Enmans- och tvåmanskajaker eller kanadensare för upp till fyra personer, det finns något för alla! På några ställen får du med dig en karta och turförslag medan du på andra får hitta din helt egna rutt – välj det som passar dig.
Team sportia
Kanadensare
Turförslag: Whiskysvängen – kanalen som börjar vid Edanöbron och sedan vidare till Borgmästarholmens badplats. Eller varför inte paddla ut till restaurangen Algoth på Udden på Trosa havsbad? Är du sugen på att paddla till sjön Sillen kan transport av kanadensaren lösas för att komma förbi de svårpasserade platserna i ån.
Utrustning som ingår: Paddel och flytväst
Goda råd på vägen: Ha inte bråttom och ta med mycket fika. En kansdensare paddlar du inte snabbt i.
Övrigt: Åldersgräns 18 år.
Det finns en liten vagn med två hjul som man kan transportera kanadensaren på om man vill paddla längre och behöver ta upp den vissa sträckor.
Trosa gästhamn
Enmans- och tvåmanskajak
Turförslag: Trosaån, Öbolandet runt och Kråmö
Utrustning som ingår: Paddel, flytväst, kajakkapell och erbjudande om att hyra drybag.
Goda råd på vägen: Är du osäker – håll dig nära land och håll avstånd till båtar och all annan vattentrafik. Håll även koll på väderprognosen om du ska ut på en längre tur.
Övrigt: Hyr även ut SUP
Trosa havsbad
Enmans- och tvåmanskajak samt kanadensare.
Turförslag: Öbolandet runt, Stensund och Kråmö via Lagnöviken och Bokö-Oxnösundet.
Utrustning som ingår: Paddel, flytväst, kajakkapell och erbjudande om att hyra drybag. Fråga efter sjökort när ni hämtar ut kanoterna om ni önskar det.
Övrigt: Hyr även ut SUP
Sävö vandrarhem & café
Enmans och tvåmans kajak samt kanadensare
Turförslag: Paddla runt närliggande öar som till exempel Långö och Ringsö, även den hemliga kanalen som går mellan de öarna. En lugnare tur får du runt Sävö.
Utrustning som ingår: Paddel, flytväst och karta
Goda råd på vägen: Genom Sävsundet passerar många båtar, så håll dig vid kanten och ha koll på trafiken.
Övrigt: Hyr även ut SUP och roddbåt
Bergs gård, Stendörren
Enmanskajaker
Turförslag: Inomskärs kring öarna
Utrustning som ingår: Paddel och flytväst