Vanliga frågor och svar

FAQ

Om Trosa

Enligt ortsnamnsforskare hänger namnet troligen samman med det fornisländska ordet traður (trög, ovillig) och syftar på åns lugna och makliga lopp. En annan förklaring sägs vara att Trosa härstammar från ordet ”os” som betyder åmynning. Trosa nämns för första gången i skrift vid en medeltida handling år 1383. Namnet på Trosa användes alltså långt innan namnet för klädesplagget myntades. Du kan läsa mer om Trosas historia här.

Klicka på länken för att komma till vår sida med audioguide och andra stadsvandringar. Du kan också hämta broschyren Kulturstråket hos oss på Trosa turistcenter.

Uppleva & göra

Mellan kvarnplatsen i Trosa och åns mynning kan du fiska med fiskekort mellan 1/1 och 15/9. Se aktuella fiskeregler vid inköp av fiskekort.
För fiske i Östersjön behöver du inget fiskekort, men tänk på att inte fiska från badbryggor och privat mark. Du hittar mer information om fiske i Trosa
här.

Blå tåget

Du behöver ingen biljett för att åka med tåget.

Tidtabell och mer information hittar du här.

Absolut, i mån av plats går det bra. De får sitta på golvet.

Nej, vagnen får du inte ta med dig på tåget. 

Handla

Du hittar information om Trosa kommuns alla marknader här.

Glass finns att köpa på flera olika ställen. Se en lista med Trosas caféer och ställen som serverar glass här.

De flesta ställen säljer egna presentkort. Vill du ha ett presentkort som gäller hos ca 50 olika verksamheter finns det lokala presentkortet, du hittar mer information om det här.

Bland annat på bokhandeln, Rosvall, Skostället och i en av hamnbodarna kan du hitta souvenirer och prylar med Trosaprint. 

Hamnbodarna har inga gemensamma öppettider. Vanligen är de öppna dagligen under högsäsongen.

Faciliteter

Toaletter finns på fem olika ställen i centrala Trosa. Nära hamnbodarna i hamnen, inne på biblioteket, vid busstorget, i Spindelparken och på Västra hamnplan.

I Trosa kommuns lokaler, tex. biblioteken, kan du koppla upp dig till TrosaWiFree. Du behöver registrera dig och sedan har du tillgång till Trosa WiFree i 24 h. Lösenordet är ”trosa.com”.

Parkering är avgiftsfritt, men på många platser krävs det p-skiva. P-skivor finns att hämta på flera ställen, bland annat på Trosa turistcenter, Coop och Ica Trossen.
För mer information och karta till parkeringar besök trosa.se.

Bada

Det finns fyra kommunala badplatser och ett badhus. Sillebadet, Komöte, Trosa Havsbad, Borgmästarholmen och badhuset Safiren.

Läs mer om våra badplatser här.

Det är tyvärr inte tillåtet att låta sin hund bada på de kommunala badplatserna mellan juni & augusti. I övrigt hänvisar vi till naturbadplatser.

Vi har en artikel om hundvänliga ställen, den hittar du här.

Undrar du något annat? Hör av dig till oss på info@trosa.com