Vandring

Bekvämt vandringspaket med boende eller vandring på egen hand? Här finns något för alla, oavsett nivå eller vandringsvana.

Runtom i hela Sörmland går Sörmlandsleden med tusen kilometer vandring fördelat på 94 olika etapper och 40 olika rundslingor. Leden firar 50 år 2023 vilket firas med en rad olika aktiviteter och evenemang. I Trosa kommun finns etapp 53-56.

Här finns också annan vandring och promenadslingor, som Hjärtats stig, Vagnhärad runt, Åda Wild Boar, Bergsrundan och Ekhagens naturstig på Bergs Gård, Arkitekturrundan vid Emils backe, stadsvandring med audioguide och Kulturstråket stadsvandring.

Vi har också tagit fram förslag på cykelslingor. Dessa går naturligtvis lika bra att vandra.

Tre personer på en skogsväg/Three persons on a track

Vandringspaket

Flera av våra boenden erbjuder härliga vandringspaket. Vad sägs till exempel om att vandra på vackra etapp 56 från Tullgarn till Trosa, sova i bekväma sängar, avnjuta en god middag och spa hos Trosa Stadshotell? Trosa Stadshotell erbjuder även vandring och spa utan övernattning.

Eller varför inte vandra etapp 55 från Gisekvarn till Trosa och spendera natten på Bomans hotell?

Etapp 56 utgår från kungliga Tullgarns slott och ringlar sedan längs med kusten till Trosa. Etappen bjuder på vackra vyer ut över havet och du passerar Komötets badplats på vägen.

Etapp 55 erbjuder både skogsvandring, en trolsk liten skogstjärn och vackra vyer ut över havet från berghällar.

Även Tre Små Rum, Havrevreten och Sävö vandrarhem erbjuder vandringspaket. 

5 dagars vandringsupplevelse längs med Sörmlandskusten

Vandra på Sörmlandsleden utmed kusten i fem dagar. I den här paketupplevelsen vandrar du från 3-18 km per dag, ca 50 km totalt under din vistelse.

Njut av vackra vyer, gammal skog, berg och hav. Bagaget tas om hand och fraktas till nästa övernattningsställe. Äventyret börjar i Trosa och tar dig vidare söderut längs med kusten. Boendeformen är B&B, vandrarhem och glamping. 

Annorlunda boende längs med Sörmlandsleden

Har du hört talas om ”Pinterestladan” – Sörmlands kanske lyxigaste vindskydd? Inte det?! Sörmlandsleden etapp 55 har berikats med ett otroligt lyxigt vindskydd. Här, i Västerljung strax utanför Trosa, har Lina Nydahl gjort i ordning ett av sina uthus för övernattning. Byggåret är 1901 och har från början hållit både höns och får, kanske även några kor, berättar Lina. Läs mer om Pinterestladan, se fler bilder och boka via Instagram på @pinterestladan.

Även utmed Sörmlandsleden etapp 56 finns ett annorlunda boende, en glamping på Borsö som endast nås till fots eller med cykel. På Borsö, som är en udde, ligger ett Natura2000 -område som du kan läsa mer om på Naturkartan. Är du nyfiken på glampingen hittar du den på Booking.

Leder

Vandringspaket

Allemansrätt och allemansvett

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i naturen. Tänk alltid på devisen ”inte störa, inte förstöra” när du använder dig av allemansrätten.

Visa hänsyn mot djur och natur och andra som också vistas i naturen.

Elda aldrig direkt på klipphällar. De spricker och det ger fula sår i naturen som inte kan repareras. Vid torka kan allmänt eldningsförbud gälla. För uppdatering om eldningsläget läs på respektive kommuns hemsida eller på msb.se

Lämna inga spår! Allt skräp du tagit med ut i naturen, skall du ta med dig hem. Det är förbjudet att skräpa ner.

Läs gärna mer om allemansrätten hos Naturvårdsverket.

Vandra i hela Sörmland

Använd Visit Sörmlands planeringsverktyg för att planera din vandring.

Bli medlem i ideella Sörmlandsleden

För 200 kr/år får du tillgång till ledkartor och medlemstidningen.

Hitta vandringsleder och turförslag på naturkartan.se

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: