Gårdsbutiker i Trosabygden

Dags för en spännande utflykt bland trädgårdsprofiler, grönsaksodlare och gårdsbutiker. Trosabygden sjuder av växtkraft, det odlas och erbjuds gott för både växt- och matintresserade besökare.

Grönsaker i butik/vegetables in a farmers shop
Wappersta - Foto: Paola Noordh, Trosa turistcenter

Wappersta Gårdsbutik ligger i Vagnhärad. Gårdens egna ekologiska nötproduktion är vida känd. Under året säljs även vild lax, korv, fågel och fisk på Wappersta som sätter stort värde i att sälja mat som producerats på ett hållbart sätt, för både människor och djur.

Ett litet utbud av delikatesser och presenter säljs också i den charmiga butiken. Vi blir kvar en bra stund, pratandes med ägarna till gården. De bjuder på små värdefulla tips på hur vi kan tänka miljövänligt när det gäller mat och grönsaker.

Stort utbud av gårdsnära varor

Vi styr mot Västerljung och tar oss fram till Hillsta Gårdsbutik. Här har familjen Hanner brukat jorden sedan 1954 och idag finns ett stort grönsaksutbud till försäljning. Som varieras efter säsong och tillgång. Under sommaren erbjuder de även självplock av jordgubbar, potatis och blommor. Vi plockar vår korg full med de röda bären och förstår varför de kallas naturens diamanter. Både söta och vackra

Vårt nästa stopp blir Västerljungs Blommor. En ljuvlig handelsträdgård där allt odlas ekologiskt. Vi hittar ett fantastiskt utbud av sommarblommor, tomatplantor och örtkryddor. Här kan man gå en riktigt lång stund och välja bland de olika sorterna som växer här. Och det finns närmare 100 sorter att välja ifrån. Till advent öppnas växthuset upp med kransar, amaryllis och andra härliga julsaker.

Därefter styr vi kosan mot Bergs Gård. Här kan du bo naturskönt på gården eller vid något av de olika boendena vid havet. Bergs Gård kallar sig för en upplevelsegård eftersom de även erbjuder aktiviteter för alla åldrar. Idag är det dock främst deras gårdsbutik vi är intresserade av. Välfylld med delikatesser, dels av gårdens egna ekologiska nötkött men också med varor från andra smakrika lokala producenter.

Gårdsbutik där person välkomnar/Farmshop with staff
Foto: Bergs Gård
Flaskor med dricka på en trähylla.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: