Maximera intrycken, minimera avtrycken

Hållbara tips

Vill du också göra din semester lite mer hållbar? Vi har samlat ett gäng tips för att hjälpa dig när du planerar din resa till Trosa

Destination

Vill du tänka hållbart när du planerar din semester är destinationen det första att fundera över. Vart du väljer att resa avgör resesträckan och transportalternativen. Hållbara destinationer är besöksmål nära dig eller som du kan resa till med hjälp av hållbara transportmedel. Fundera på en ”hemester” och se till att njuta av det du redan har nära dig.

 

 

 

 

Bana i träden och texten Trosa

Hållbara transportmedel

De höga koldioxidutsläpp som följer av transporter brukar vara semesterns största miljöbov. Undersök därför gärna om det är möjligt att ta tåget istället för flyget eller bussen istället för bilen. Är du nyfiken på att se vilken klimatpåverkan de olika transportalternativen har, besök klimatsmartsemester.se

Trots att Trosa ibland kallas för ”världens ände” finns det flera sätt att ta sig hit miljövänligt. Reser du till Trosa från Stockholm finns det bland annat direktbuss som trafikerar sträckan mellan Liljeholmen och Trosa. Sörmlandstrafiken går till Trosa från många orter i Sörmland. Reser du till Trosa från större avstånd, undersök möjligheterna att åka tåg. Vagnhärads tågstation finns inom Trosa kommun och nås från både norr och söder. Från stationen i Vagnhärad kommer du vidare inom Trosa kommun antingen med Sörmlandstrafiken eller den tågbuss som går mellan stationen och Trosa hamn.

Väl i Trosas charmiga centrum är allt nära och det går bra att sig sig runt till fots, eller strosa som vi gärna kallar det i Trosa. För den som vill ha en unik transportupplevelse finns Blå tåget som under högsäsongen på sommaren går mellan Trosaporten och Trosa havsbad. Vill du själv vara drivmedlet finns det cyklar att hyra på flera olika ställen, läs mer om cykling i Trosa här. För den som istället vill ha närkontakt med skärgårdsidyllen finns det kanoter, kajaker och SUP-boards att hyra, läs mer om paddling i Trosa här.

Vill du ta dig längre bort kan du välja att vandra längs Sörmlandsleden vars vackra sträckning passerar genom Trosa kommun. Friluftskartor finns att hämta inne på Trosa turistcenter eller digitalt på naturkartan.se

Dubbeldäckad buss på Trosa torg
Cyklister på Trosa torg

Stanna längre

Ska man planera en hållbar semester bör man hålla nere på de miljöbelastande transporterna. Välj därför gärna att stanna längre på ett och samma ställe och utforska omgivningarna, istället för att resa runt mellan flera orter. Det ger färre transporter och boendeanläggningarna kan minska på mängden städning och tvättning som sker efter varje gästbyte. En längre vistelse ger dig också möjlighet att sjunka djupare ned i den lokala atmosfären.

Trosa är ”den lilla staden med det stora utbudet”, här finns det gott om hållbara aktiviteter oavsett hur länge du vill stanna. Under fliken se och göra och i evenemangskalendern finns det mängder med tips på aktiviteter för alla typer av humör och väder.

Ett hotellrum på Trosa Stadshotell i somrig stil och blå möbler.

lågsäsong

I naturen finns det mycket att se och göra och under högsäsongen kan det vara många som vill besöka den samtidigt. För att motverka överturism och inte belasta naturens resurser för hårt är det en utmärkt idé att semestra under lågsäsong, för den som har möjlighet.

Många populära besöksmål går minst lika bra att besöka under lågsäsong och alla årstider har sin charm. Under lågsäsong är det normalt sett färre turister att trängas med.

Hållbar turism handlar även om sociala och ekonomiska faktorer. Genom att semestra under lågsäsong bidrar du till det lokala näringslivets hållbarhet. I och med en jämnare besöksbelastning får restauranger, butiker med flera, det lättare att driva verksamhet året om. Det skapar fler heltidsjobb och arbetsmöjligheter.

I Trosa är du alltid välkommen att stanna hur länge du vill, året om. Hoppas vi ses!

Skridskoåkare med gult hus och fyr i bakgrund / Ice skating in Trosa archipelago

Tips på mer läsning

Sörmlandsleden

Vandring

Bekvämt vandringspaket med boende eller vandring på egen hand? Här finns något för alla, oavsett nivå eller vandringsvana.

Läs mer »
Två cyklister på Trosa torg/two people riding bikes

Cykling

Upptäck Trosa, Vagnhärad och Västerljung från cykeln! Här hittar du turförslag med olika svårighetsgrader och längder, mtb-arena, cykelguider, uthyrning och verkstad mm.

Läs mer »
Tjej i gul kajak

Paddling

Skärgårdsstaden Trosa har många fina havsvyer att bjuda på. Upplev dem från första parkett med en paddel i händerna.

Läs mer »
Fyra personer på en golfbana/Four people on a golf course

Golf för alla

Det finns något för alla som vill spela golf i Trosa! Två 18-hålsbanor, inomhusgolf, två minigolfbanor och en discgolfbana.

Läs mer »