Fiske

Fiska med fiskekort i Trosaån från 1 januari till 14 september. Eller häng med på en fisketur med en fiskeguide. I Trosa kommun finns fina möjligheter till reglerat fritids-fiske både på egen hand eller med en guide.

Trosas huvudnäring var under en lång tid fiske och staden hade länge en betydande fiskehamn. Under första världskriget fanns här fortfarande ostkustens största fiskeflotta. Då kunde det ligga 25-30 fiskebåtar i hamnen.

Fiskarskrået i Trosa kallades ”Skärborgare”. De var fiskare på sommaren och borgare i staden övriga årstider. De livnärde sig på fiske och jordbruk.

På den gamla rökeritomten i Trosas hamn ligger sedan 1979, Fina Fisken. Restaurangen drevs då i samband med det nu nedlagda böcklingrökeriet. Till böcklingrökeriet behövdes stora feta fina strömmingar och i Trosa fanns de finaste och fetaste i Östersjön. 1940 togs första spadtaget till rökeriet och året efter var det inflytt. I rökeriet röktes det som mest 2-3 ton böckling om dagen. Rökeriet lades ner 1979.

Foto: Hans Nilssons bilder, Trosa Hembygdsförening

Fiske i Trosaån

Fiskesträckan är ca 8 km lång och erbjuder möjligheter till att meta, kasta fluga, spinnspö m.m. I Trosaån finns drygt 20 olika fiskarter, med möjlighet att fånga havsöring, som kronan på verket.

  • Du behöver fiskekort för att fiska i Trosaån.
  • Bra parkeringsmöjligheter i Vagnhärad centrum, Trosa centrum samt i Trosa hamn.
  • Toaletter finns vid Trosa hamn.
  • Informationstavlor finns längs med ån, som beskriver ån och det regelverk som gäller kring fisket.
  • Fiskeförbud råder mellan 15/9-31/12
Personer framför stort vitt tält
Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter

Kort om fiske

I havet: Längs med hela kusten får du på både allmänt eller enskilt vatten fiska fritt med handredskap i form av metspö, kastspö, pirk eller liknande. Dock gäller fredning av fisk 15 september till och med 15 juni i Tureholmsviken.

I insjöar: För fiske i insjöar krävs fiskerättsinnehavarens tillstånd. Ofta har en sjö många olika fiskerättsinnehavare och det är inte alltid lätt att ta reda på vem som äger fiskerätterna, vilket gör det svårt att få tillstånd till fiske i insjöar. Trosa kommun har inte tillgång till dessa kontaktuppgifter.

Inom Nynäs naturreservat är det tillåtet att i Rundbosjön fiska från land och från de roddbåtar som går att hyra via vandrarhemmet. Det råder fiskeförbud för Gisesjön, Björken, Stora Frillingen och Lilla Frillingen inom naturreservatet. För övrig information om fiske inom Nynäs naturreservat kan du kontakta Nynäs slott. I Gisesjön rådet inget allmänt fiske.

I Trosaån: På sträckan mellan kvarnplatsen i Vagnhärad till sjön Sillen måste du erhålla fiskerättsinnehavarens tillstånd för att kunna fiska. Sträckan mellan kvarnplatsen i Trosa och åns mynning förvaltas av Trosaåns fiskevårdsområdesförening och här kan du fiska med fiskekort, dock är vissa platser undantagna. Se aktuella fiskeregler vid inköp av fiskekort.

Hinkar och håvar för utlåning vid Naturum Stendörren
Hinkar och håvar kan lånas vid Naturum Stendörren

Lär dig mer om Östersjön

I utställningen på Naturum Stendörren får du bekanta dig med det hemlighetsfulla livet under ytan i Östersjön. Du kan även lära dig mer om det unika och känsliga ekosystemet i Östersjön. 

Här finns också möjlighet att följa med en naturvägledare ut och håva eller låna utrustning och utforska på egen hand.

Trosametet – Alltid på Kristi Himmelsfärdsdagen

Trosa Amatörfiskeklubb arrangerar årligen Trosametet på Kristi Himmelsfärdsdagen. Fisketävlingen har ägt rum varje Kristi himmelsfärds dag sedan 1934. Gammal som ung metar längs Trosaåns kajer under glatt påhejande av förbigående.

Fiskpassager i Trosaån

Under hösten och vintern 2022skapades fiskpassager vid de vandringshinder som fanns i Trosaån. De vandringshinder som påverkats är vis Trosa Kvarn, Nygårdsdammen och Husby Kvarn. När dessa skapades valde man även att installera en fiskräknare för att kunna se vilka djur som tar sig förbi vid Trosa kvarn. Ta gärna en titt på länken nedan för att se vilka som passerat.

Tips!

Var vill du fiska? Se fiskekartan.se

svenskafiskeregler.se kan du ta del av vilka fiskeregler som gäller för fritidsfiske i svenska havsområden och landets fem största insjöar (Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön).

Fiskeguider

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: