Njut av allemansrätten i skärgårdskommunen Trosa

Allemansrätten gör det möjligt för alla att njuta av vår svenska natur. I skärgårdskommunen Trosa väntar mängder av varierande naturupplevelser på dig. Packa ryggsäcken och kom hit och njut av vårt sagolika friluftsliv du med. 

Det är verkligen underbart att vi har allemansrätten här i Sverige och att vi kan njuta av all vacker natur. Skärgårdskommunen Trosa har ett sagolikt utbud av vilda naturupplevelser och ett näst intill oändligt antal gästvänliga friluftsområden.

Vandra utmed vatten, in i vackra Hasselskogar, på upptrampade stigar och utmed strandängar. Ta med en korg och plocka den full med bär och svamp, eller ramslök, när det är säsong. Du kan spana efter havsörn och andra havsfåglar. Lyssna efter hackspett och näktergal. Här finns till och med ett område, en så kallad nyckelbiotop, som kallas Näktergalslunden.

På stadiga träspänger, mellan susande vass och lövrik skog, kommer du till en utsiktsplattform vars ändhållplats ger en vacker utsikt mot havet och Tureholms Slott.

Andungar på sten/Ducklings on a rock
Foto: Malin Karlsson/Trosa turistcenter

Bada vid sjön Sillen

Sillebadet erbjuder både strand, brygga och hopptorn. Kanske du vågar ta ett vinterbad under några av de kallare månaderna?

Eller vill du prova på att utforska naturen mer utmanande? Klättra uppför Jättarsberget vid Furholmen efter en härlig skogspromenad. Se över trädtopparna och fyll lungorna med livsviktigt syre. Klättra bland grottor och låtsas vara rövare som Astrid Lindgrens Ronja och Birk.

Lägg dig på en mossbeklädd säng. Upptäck det lilla myllrande livet som pågår här. Se myror bygga bo och spindlar väva sitt genomskinliga slott.

Previous slide
Next slide

Cykling och trailrunning i Trosa

Föredrar du att upptäcka natur med lite fart och fläkt? Cykla längs märkta leder som Näckrosleden eller Sverigeleden, som bjuder in till härlig rörelse och sagolika naturupplevelser utmed vägen. Kanske vill du vika av på kommunens egna cykelleder runt Hunga eller Tullgarn. Upptäcka slottsvyer eller hagar där hästar springer fritt. Med benens hjälp kan du orientera runt i vildvuxen skogsterräng eller springa utmed trailspåret Åda Wild Boar.

Kvinna vandrar i skogen/A woman walking in the forest

Och ta gärna hjälp av den smidiga Naturkartan. En modernt utvecklad friluftsguide för webb och mobil, som används av företag och myndigheter för att inspirera människor till ett rikare friluftsliv och framförallt för möjligheten att upptäcka mer av vår fantastiska naturnära miljö.

För visste du att luften i skogen är renare än den vi andas i en tätbefolkad stad? Så när du tar en skogspromenad gör du din kropp och inte minst dina lungor en tjänst genom att du andas in den friska luften som stärker dig till både kropp och själ.

Välkommen ut i vår magiska välgörande natur!

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: