Res bakåt i tiden genom ett besök på någon av Trosa kommuns mysiga hembygdsgårdar! Här kan du lära dig mer om bygdens historia, fika, fira högtider och gå på konserter eller andra evenemang. I Trosa kommun har vi hela tre hembygdsgårdar och en museigård.
Hantverkets historia i centrala Trosa
Trosa hembygdsgård håller till på Garvaregården, centralt i Trosa. Här ligger Trosa Stadsmuseum, som trots sin lilla yta, bjuder på många spännande föremål och historier från olika tidsepoker. Titta på kartan som visar hur Trosa ödelades av rysshärjningarna 1719, se bilder från när staden byggdes om för att likna Venedig och lär dig om hur viktigt fisket har varit för vår lilla stad. Dessutom kan du besöka garvarens bostad och arbetsrum för att lära dig mer om hur en typisk hantverksgård kunde se ut. Givetvis finns här också ett café för den som vill sitta i den lummiga trädgården och fika. Sommartid är Garvaregården öppen tisdag till söndag och det arrangerar även flera evenemang under året.
Mångtusenårig historia vid gamla Trosa stad
Ett stenkast från Trosa land kyrka ligger Trostorp, en gård med anor från sena järnåldern. Ingen byggnad finns kvar från den tiden utan det är gravfält och runstenar som skvallrar om att här har bott människor i tusentals år. Torpet som står på platsen har stått här sedan slutet på 1600-talet eller början på 1700-talet och beboddes och brukades i ungefär 200 år. Idag är ett av rummen inrett som en skolsal såg ut under 1940-talet och ett annat står till förfogande vid till exempel marknader och utställningar. För även här äger en hel del evenemang rum under året. Både på Trostorp och Garvaregården kan du bland annat fira en traditionell midsommarafton I juli och augusti ställs ett buffébord med fika upp i Lidret och du välkomnas på Söndagsserveringen!
Byggnadsminne med artrik omgivning
Likt de två andra hembygdsföreningarna bjuder även Västerljungs hembygdsförening in till ett antal evenemang, både på Föreningsgården Folkvik och vid Sockenstugan i Västerljungs samhället. Dessutom håller de även i, tillsammans med Tystberga och Sättersta hembygdsföreningar samt ARADIS, öppet hus på museigården Långmaren under vissa söndagar i juli och augusti. Då kan du besöka den välbevarade gården som Ivar Karlsson drev på traditionellt vis med oxar fram till 1967. Det är möjligt att han då var den sista i hela Sverige som enbart brukade jorden med oxar. Att markerna varit så väl omhändertagna på Långmarens gör att både ovanliga växter och insekter trivs här. Under öppet hus kan du kika in i bostaden och tillhörande byggnader, och kanske också ta en fika med hembakta godsaker i den lummiga trädgården.