Utflykter i Sörmland

Sugen på en utflykt? Varför inte svänga av och hitta en annan sorts väg, bortom omkörningshets och allt för välbekanta snabbmatskedjor. Sörmland har så mycket att erbjuda! Upptäck den storslagna naturen, loppisar, butiker, mat och fika. Utflykterna från Trosa bjuder på genuina upplevelser och härliga stunder.

Först och främst: sväng av från E4:an och välj de mindre vägarna. Följ till exempel skyltarna mot Utflyktsvägen och kör på de ringlande vägarna från Stockholms södra skärgård ända ner till Bråviken. Och det finns såklart även många andra småvägar att utforska! Utmed dessa vägar har mängder av småskaliga verksamheter hittat sin rätta plats. Här finner du konsthantverk, historiska platser, gårdsbutiker och framförallt kan du uppleva den vackra naturen.

Trosa är förstås en perfekt plats att utgå från! Utflykterna finns åt alla väderstreck – allt inom en timmes bilfärd från centrala Trosa. Tänk vad du kan hitta. Om du bara svänger av. Och finner en annan väg.

Utflyktstips norr om Trosa

Strax norr om Trosa ligger Järna. I Järna finns ett stort engagemang kring närproducerad mat, från jord till bord, och området bjuder på flera gastronomiska smakupplevelser. I och kring Järna finns också flera aktörer som har ett stort utbud av ekologiska och närproducerade varor.

Mellan Järna och Trosa ligger öarna Mörkö och Oaxen. Oaxen består till största delen av kalksten och har på grund av det en unik flora. På ön kan du se det imponerande kalkbrottet och den kulturminnesmärkta kalkugnen. Mörkö i sin tur bjuder på bland annat slott, restauranger och kaféer. Från Mörkö är det möjligt att ta färjan över till fastlandet för vidare färd mot Nynäshamn eller Stockholm.

Utflyktstips söder om Trosa

Följer du Utflyktsvägen söderut mot Nyköping passerar du bland annat Nynäs naturreservat och slott, Stendörrens naturreservat, Helgö Kajak och Svärdsklova. Med andra ord bäddar den här vägen för en rad härliga natur- och kulturupplevelser. Men det finns fler vägar till Nyköping! Tar du gamla riksettan kör du förbi gårdsbutiker, loppisar och avstickare till ännu fler guldkorn.

Utflyktstips väster om Trosa

Låt resan ta dig bakåt i tiden med ett besök hos Butiken på landet. Klädbutiken är nämligen inhyst i en stor gammal ladugård från 1800-talet. Och får du inte nog av gamla saker ligger Prima Pinaler inte långt härifrån. Det är en bohagsaffär med tänket ”här behöver du inte känna shoppingskam”, eftersom de bara säljer begagnat och antikt med fokus på årtalen 1850-1950.  Styr sedan kosan mot Gnesta för här kan du uppleva den vackra Sörmländska naturen både från hästryggen och kajaken.

Se fler besöksmål och kartor hos Utflyktsvägen

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: