Sörmlandskusten är Inga Lindström-land i Tyskland

Varje sommar reser tyska besökare till Sörmlandskusten och Trosa för att få uppleva en bit av det de sett på tv. Den tyska succéserien Inga Lindström genererar en stor mängd besökare som med egna ögon vill uppleva Sörmlandskusten, eller som vi kallar det, Inga Lindström-land.

Känner du till Inga Lindström, pseudonymen för Christiane Sadlo, som skriver manuset till den tyska succéserien med samma namn? Trosa har sedan serien lanserades 2003 utgjort fonden till mängder av scener. Sommaren 2023 spelades det 100:e avsnittet in, i bland annat Trosa.

För att reda ut begreppen kring Inga Lindström och hennes förehavanden talar vi med Paola Noordh, turistkommunikatör på Trosa Turistcenter.

Hej Paola, tack för att du vill prata med oss! Vi är lite nyfikna på just Inga Lindström. Vem är det? Eller vad är det?

– Ja, det är ju lätt att tro att det är en person. Men  det är en teve-serie som har visats sedan 2003 på tyska tv-kanalen ZDF. Söndag kväll visas serien med samlingsnamnet Inga Lindström. Serien är oerhört populär och har närmare 8 miljoner tittare varje söndag.

Det visste vi inte. Vad intressant! Är det huvudpersonen som heter Inga då?

– Nej, Inga är faktiskt ingen rollfigur utan ett samlingsnamn för tv-serien och en pseudonym för själva manusförfattaren, Christiane Sadlo.

Sverigekopplingen då?

– Sverigekopplingen är att alla historierna utspelar sig i en svensk miljö och många av karaktärerna har svenska namn. Trots att alla pratar tyska i serien. Namnet Inga är det tyska namnet för Anna i Astrid Lindgrens Barnen i Bullerbyn.

Så vad handlar tv-serien om, är det en deckare eller?

Nej, det är nya historier varje gång, det är ingen följetong utan varje söndag sänds en ny historia.

Vanligtvis handlar den om ett kärlekspar. I början blir det konflikter eller de stöter på problem. Men till slut brukar de alltid få varandra och allt slutar lyckligt. Jag skulle nog kalla dem kärleksfilmer eller familjefilmer. Det är väldigt roligt och lättsamt.

Bild med text på: Inga Lindströmland/Picture with text on it saying Inga Lindström world
Skärmdump från Ingalindstrom.com
Drönarbild över skärgården/The archipelago from above

Har du själv sett några av avsnitten?

– Jo, jag har ju sett väldigt många, den är mycket charmig.

– Det är också så roligt att den utspelar sig i Sverige med svenska klassiska miljöer som segelbåtar, vår skärgård och den svenska klassiska sommarkänslan. Jag känner ju igen många av inspelningsplatserna.

Vad roligt! Hur kommer det sig då att det kallas för Inga Lindström land?

Nästan alla scener har spelats in utmed kusten i Sörmland och Östergötland. Därför är det stort för oss som jobbar med besöksnäring i denna region. Tv-serien har hjälpt till att sätta området på den tyska turistkartan.

Hur tar ni vara på det?

– Vi som arbetar med besöksnäringen i de berörda landskapen, Sörmland och Östergötland, har gått ihop i ett samarbete och valt att kalla detta för Inga Lindström Land för att göra det enklare för de som vill besöka platserna. Namnet Inga Lindström Land blev ett bra samlingsord för att förklara vad det är.

Turistbyråerna i de berörda kommunerna har också samlat all information och har skapat en hemsida för den tyska resemarknaden.

Bild tagen med drönare över hamn/Picture taken with a drone over the harbor.
Foto: Niclas Törnblom

Så spännande! Är serieskaparna ofta i Trosa? 

– De brukar variera miljön mellan säsongerna och spelar in i Trosa ungefär var tredje år, för att få nya miljöer. Senast nu i dagarna faktiskt.

Många avsnitt har spelats in här i Trosa och flera av byggnaderna har varit med någon gång. Exempelvis fick Rådstugan agera Rådhus för några år sedan.

Trosa Rådstuga som rådhus i filminspelning/Red house with text Town hall
Turistbyrån/Rådstugan, Foto: Paola Noordh

Så intresset för området och Inga Lindström är stort?

– Ja, det är ett otroligt stort intresse. Inspelningsplatserna har blivit ett dragplåster för svensk natur och kultur. Det som lockat tv-publiken är ju de vackra vyerna och de historiska miljöerna. Ofta bor någon av rollfigurerna på en herrgård eller ett sekelskifteshotell som exempelvis Trosa Stadshotell.

– Och det är helt fantastiska bilder i tv-serien. De lyckas förmedla den storslagna naturen som vi har här, med skärgården, skogen och åkrarna. 

Så vad är det besökarna helst vill se?

– Detta är ju en riktig långkörare i Tyskland. Avsnitten har visats i 20 år så det är många som har sett dessa avsnitt i flera år. De vill helt enkelt komma hit och fånga känslan i miljöerna. Precis som när vi ser Italien eller Frankrike på film. Man vill uppleva den där känslan, som fångar en.

– Idag finns det gruppresor från Tyskland som enbart åker hit för att upptäcka Inga Lindström land. Gästerna bor på samma hotell som någon av karaktärerna och besöker platserna. De vill njuta av de historiska miljöerna och naturen. Entusiasmen är hög och det är så roligt att se hur glada de blir när de faktiskt får uppleva miljöerna själva.

Trosa Stadshotell vid Trosa torg/Yellow house with text: principal hotel of the city
Trosa Stadshotell, Foto: Paola Noordh

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: