11 fotovänliga platser för din Instagrambild

Det är inte svårt att hitta instaspots för den perfekta bilden runt om i Trosa. Historien som sträcker sig tillbaka till stenåldern tillsammans med natur-och skärgårdslandskapet bjuder på en mängd idylliska fototillfällen. Knäpp en bild på en fantastisk dörr, en skärgårdsö eller ett slott – inga filter behövs för att ta stämningsfulla bilder.

1. Smörbyttan

Smörbyttan är lika fotovänlig under alla årstider. Den vackra stenrundeln ligger i slutet av hamnpiren och när du har kommit hit har du nått ”Världens ände” och får då ta samma väg tillbaka. Den vanligaste förklaringen till att Trosa kallas Världens ände är just för att det bara fanns en väg hit och man kom inte längre än så här. 

Boj på pir i motljus

2. Villa Brogården

Det stora gula huset längst åpromenaden är förmodligen det mest fotograferade huset i hela Trosa. Detta var en gång i tiden stadens brännvinsbränneri och har också huserat skolklasser. Numera är det en privatbostad.

3. Gästhamnen

Att fotografera i gästhamnen på vintern fångar den magiska stämningen som det kalla vädret och den gnistrande snön skapar. Kajerna ger en förtrollande inramning av vinterlandskapet.

Bryggor i vinterlandskap

4. Utsikten från Jättarsberget

35 meter ovanför havet i Furholmens naturreservat ligger den här fina utkiksplatsen. Skyltarna som pekar hit säger Fornborg. Här låg nämligen under järnåldern just en sådan. Idag är det svårt att se att den en gång funnits här, men det är däremot inte svårt att förstå varför de valde den här platsen. Utsikten över Mörköfjärden är fantastiskt vacker och var ett perfekt ställe att hålla span på om några fiender närmade sig. 

Hav och åkermark

5. De röda huslängorna på Västra Långgatan

Längst med Västra Långgatan kan du promenera mellan röda gamla trähus. Idag är det en riktig idyll, även om det kallats för Kåkstaden. Här ligger Trosas stadsmuseum inne på Garvaregården och alldeles i närheten finner du gamla skolhuset från 1700-talet. Där bedrevs undervisning på övervåningen medan undervåningen var ett fattighus.

Röda trähus

6. Rådstugan 

Det här är ”rådhus” nummer tre på platsen. Det första brann under rysshärjningarna år 1719. Det andra byggdes 1725 men revs år 1883 eftersom det var förfallet och fick då ge plats åt en ny skola. Byggnaden som står här idag kallas Rådstugan och inte rådhus eftersom det annars lätt skulle blandas ihop med det senaste rådhuset som låg på Östra Långgatan. Idag hittar du turistcenter och bibliotek här. Byggnaden är en kopia av rådhus nummer två och klockan på taket är original från samma rådhus. Klockan ringer dagligen kl 12.00.

7. Vackra detaljer 

Längst med gatorna i Trosa finns många gamla vackra hus för dig att titta på och fånga på bild. Stannar du upp och kikar lite extra finns det även massvis små detaljer på dessa hus att fota. Skvallerspeglar, små söta dörrar och fina skyltar, ge dig ut och hitta de små guldkornen. Vi utlovar många fotovänliga platser och motiv!

Föregående bild
Nästa bild

8. Villabron

När en ny villastad växte fram på västra sidan vid sekelskiftet behövdes en ny bro för att sommargästerna och de boende lättare skulle kunna ta sig över ån. Vid 1922 byggdes bron om och blev då cykelanpassad med sluttande kanter, till skillnad från innan då den hade trappor. Den nya villastaden bestod av flotta hus som rika stadsbor låtit uppföra. Tillsammans med Brogården som också syns i bilden väntar den på att låta sig fotas. 

9. Telefonkiosken

Den fina telefonkiosken står emellan Skolparken och Rådstugan. Det var länge sedan det gick att ringa från den men i stället kan du hitta en härlig bok att ta med dig. Eller kanske har du en bok du vill lämna för någon annan att ta del av? Såklart är den också ett perfekt motiv för Instagrambilden.

Grön telefonkiosk

10. Tullgarns slott

Tullgarns slott ligger egentligen inte i Trosa utan tillhör Stockholms län. Men eftersom att det bara tar 8 minuter att köra hit med bil från Vagnhärad, och området är fyllt med fotovänliga platser så får det vara med ändå. Det fotogeniska slottet byggdes på 1720-talet, men slottshistorien på markerna sträcker sig ända till 1500-talet. Sedan det nuvarande slottet uppfördes har det genomgått en rad olika renoveringar och moderniseringar som du kan ta del av genom slottsvisningar på sommaren. Men även när själva slottet håller stängt är området värt ett besök. Slottsparken och omgivningarna är otroligt vackra oavsett årstid. 

Tullgarns slott vintervy

11. Stendörren

I det vackra naturreservatet Stendörren finns det gott om platser att fotografera vid. Därför får även det vara med i vår lista trots att inte heller Stendörren ligger i Trosa kommun, utan i Nyköpings. Hängbroar som går ut till de närliggande öarna gör det enkelt att ta sig ut i skärgården även om du inte har båt. Historien gör sig påmind här genom de gamla gårdarna Aspnäset, Stendörren och Griskär. Vid Aspnäset brukas forfarande markerna på traditionellt vis.

Stendörren hängbro vintertid

3 tips från vår fotograf Paola

1 Tänk på ljuset – rätt ljus är A&O för att få fina bilder. Dessutom behöver du oftast inte redigera så mycket om du har bra ljus. Undvik direkt solljus. Prova att fånga den magiska känslan strax innan solens upp- eller nedgång. Resultatet kan bli oerhört fint!

2 Gå närmare – Beskär omgivningen hårdare och kom nära ditt motiv så kommer du få mycket bättre resultat.  Du får mer fokus på ditt motiv och mindre störande objekt i bakgrunden.

3Kompositionen – Lek och prova. Låt linjer i bilden styra blicken eller tänk på vad som finns i förgrund/bakgrund för att få ett djup i bilderna.

Lycka till!

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: