Loppisfynda i Trosa

Få upplevelser slår känslan av ett riktigt loppisfynd. Häng med på en loppistur i sköna sörmländska Trosa.

Pirret i magen, i dag är det utflyktsdag. Och inte vilken utflykt som helst. Vi ska åka på loppis-runda till Trosa kommun. Vi hittar alltid så roliga fynd där. Att gå på loppis är som en spännande skattjakt. Helt plötsligt så hittar du något som får hjärtat att bulta. Just den där saken som du har längtat efter. Det är inte mycket som slår känslan av ett riktigt loppisfynd!

Föregående bild
Nästa bild

Marknad för loppor

Visste du att ordet Loppmarknad förmodligen härstammar från engelskans flea market. I Paris har det funnits loppmarknader sedan 1800-talet. Och redan på 1700-talet i New York. Namnet fick marknaderna just utifrån att många av kläderna och tygerna hade loppor, flea på engelska.

Nuförtiden är lopp-risken inte lika överhängande, att leta på loppis efter något genuint och speciellt är rent av trendigt.

I Trosa kommun finns det flera fina fyndrika loppisar. Vi har packat ner våra bästa promenadskor för dagen blir lång.

Loppisfynd smörbytta
Foto: Kajsa Kromnér

Loppisladan i Vagnhärad

Vi svänger av E4:an och stannar först till på Loppis i ladan strax efter Vagnhärad. Vid några röda lador finns det mängder av begagnade saker och möbler men även maskiner, cyklar och mopeder. Ett riktigt roligt ställe, där du får leta själv bland sakerna som står uppställda lite huller om buller.


Vi fortsätter på Hungavägen, så vacker med sina böljande ängar och skogsmarker, för att sedan svänga upp mot Västerljung. Där har vi sett på sociala medier att det ska finnas en loppis på Norrby Gård. Vilket visar sig vara ett riktigt lyckokast. Här fanns både det ena och det andra fint och överskådligt uppställt. Ett litet teakbord och en snygg skjorta fyndades glatt. Alltid roligt att även åka på dessa småvägar. Det blir som ett äventyr i sig.

Mat och leksaker

Nu svänger vi tillbaka mot Trosa. Det kurrar i magen och vi är riktigt hungriga. I Trosa stannar vi till vid en resaturang och smaskar i oss goda hamburgare. Solen värmer och vi samtalar glatt med några som sitter vid bordet bredvid.

Nästa stopp är Trosa Loppis, en stor lokal fullt med både möbler, husgeråd, sport, böcker, fritid, porslin, tavlor och leksaker. Här stannar vi länge och har svårt att slita oss. Det finns mycket att titta på. Stämplar och emblem ska kollas, det kan ju finnas ett okänt fynd härinne. Trosa loppis tar emot dödsbon och sådant som folk väljer att lämna in istället för att slänga. De stödjer också Cancerfonden vilket såklart känns bra i hjärtat. Från Trosa loppis tar vi med oss tavlor, leksaker och fint porslin, självklart till fyndpris.

Loppisfynd/candlestick, bowl, vase from flea market
Foto: Kajsa Kromnér

Fynd för vintageälskaren

Nu är det dags för både kaffe och vintage. Vi parkerar bilen i centrala Trosa och tar en kaffe på Tre små rum. Nästa stopp är hos Albins & Vera Antik & Vintage. Ägaren handplockar sitt fina utbud och här har vi gjort flera roliga inköp genom åren. Även garn och hantverk finns till försäljning och ett litet sortiment av nyproducerade varumärken med en härlig vintagekänsla.

Idag fick några nya William Morris muggar följa med hem tillsammans med fynd från Rörstrand och Upsala Ekeby, ett porslins-, glas- och matbesticksföretag som startades 1886 och som 1932 införlivades med Gefle Porslinsfabrik. Att hitta fina fynd från dessa fabriker är varje vintageälskaren högsta dröm. När vi dessutom hittar porslin från konstnären Berit Ternell blir vi så lyckliga. Berit Ternell var mellan åren 1957 och 1971 verksam vid Gefle Porslinsfabrik som enda fast anställda formgivare och har vunnit flera priser för sin keramik.

Kvinna i inredningsbutik

Ett stenkast från Albins & Vera ligger Perspektivet. Likt tidigare nämnd butik finns här både gammalt och nytt. Inne hos Perspektivet finns en second hand-avdelning med kläder och skor och det ger en lite lyxig känsla att kika runt bland plaggen som en gång älskats av någon annan. Vi får tipset att gå ut på torget igen och runt hörnet på huset, ner till ån. Där står en röd liten port öppen. Vilket mysigt litet antikkrypin! Trots att det är så litet får det plats många roliga grejer här. 

Innan vi är klara för dagen springer vi in på Agora och Cozy at the Corner som även dom har ett litet utbud av second hand och vintage. Nöjda och glada packar vi in oss i vår bil med dagens inköp. Trosa kommuns loppisutbud har verkligen levererat! Tack för denna gång, vi kommer snart tillbaka!

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: