Trosa Havsbad & camping

På Trosa Havsbad finns förutom havsbad med strand, bryggor och hopptorn, en camping, glamping och stugor, restaurang Algoth på udden och äventyrsgolf. Blå tåget trafikerar Trosa Havsbad två gånger/dag under högsommaren.

Längst ut på Öbolandet, ca 3 km från centrala Trosa, ligger Trosa Havsbad. Här finns som namnet antyder ett havsbad. 

Trosa havsbad vy från ovan
Foto: Trosa Havsbad

Badplats för alla

Här finns sandstrand, klippor, brygga och hopptorn. En ramp för rörelsehindrade finns vid stranden. Det finns dessutom restaurang, glasskiosk, camping, glamping, stugor och äventyrsgolf. 

Camping, glamping och stugor

Trosa havsbad har länge varit en camping. Här har föregående entreprenör drivit camping med stugor och café under ca 30 år. Sedan årsskiftet 2021/22 har den nya entreprenören utvecklat campingen vidare och byggt ut verksamheten med såväl glamping (glamourös camping) som äventyrsgolf och restaurang.

Här finns alltså möjlighet att bo i din egen husvagn, husbil, eget tält eller i någon av de nyrenoverade stugorna eller varför inte i ett av de helt nya glampingtälten? 

Trosa Havsbad glamping
Foto: Trosa Havsbad
Trosa havsbad från ovan
Foto: Trosa Havsbad
Algoth på udden Trosa Havsbad
Foto: Trosa Havsbad

Var kommer namnet "Algoth på udden" ifrån?

Algoth Nisska var en finsk sjökapten som under förbudstiden smugglade spritdrycker i både den svenska och finska skärgården. En av de otaliga historier om Algoth säger att han även höll till i Trosas skärgård. Grynnorna nära Julaftons fyr var ett populärt ställe att sänka ner sprittunnorna och gömma dem från patrullerande tullare. 

Efter förbudstiden på 1930-talet använde Algoth sina smugglaregenskaper för att hjälpa judar fly undan nazismen i Tyskland.

Entreprenören ser framför sig att Algoth kan ha landstigit just på den plats där restaurangen nu öppnar. Vem vet, kanske kan det ha varit en av de platser där spritsmuggling skedde? I en av Trosas storyspots (ladda ned appen till din smarta telefon) kan du höra mer om den mytomspunne Algoth Nisska.

Flera aktiviteter

Du behöver inte gå sysslolös här ute på campingen. Här samlas såväl campinggäster som dagsbesökare vid stranden och förutom badmöjligheter finns här en äventyrsgolfbana, lekplats, bastuflotte, uthyrning av kajaker och cyklar och glasskiosk för att avnjuta en svalkande glass i solen.

Ta dig hit

Parkeringen vid Trosa Havsbad brukar kunna vara ganska välbesökt. Vi rekommenderar dig därför att cykla till havebadet. Eller åka med Blå tåget. För dig som inte har en egen finns det cyklar att hyra på Team Sportia i Trosa samt i Trosa gästhamn.

Blå tågets tidtabell hittar du här.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: