Stora smakupplevelser i lilla Trosa

En härlig matupplevelse är inget man glömmer i första taget. Den kan till och med bli ett bestående minne. Varmt välkommen att skapa dina matminnen här hos oss i Trosa, den lilla kommunen med de stora smakupplevelserna.

Det sörmländska landskapet är fantastiskt, med slott och herrgårdar, hav och skog. Moderna stadskärnor blandas med pittoreska kullerstensgator. Här finns bördigt jordbruk och nötkreatur, ett engagerat näringsliv, skickliga mathantverkare och en mängd prisbelönta restauranger och populära kvarterskrogar. Skärgårdskommunen Trosa är inget undantag.

Idag finns ett stort utbud av olika matupplevelser här. Utspritt över hela kommunen. Allt från snabbmat till högklassiga kök. Trosa har sedan slutet av 1800-talet varit en betydande turistort. Att det fanns flera platser att äta god mat på kom att bli avgörande för att människor återvände.

Gul byggnad med rött tak och en kupol.
Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter

White Guide gillar Trosa

Vilka restaurangbesök minns du bäst? Goda matupplevelser är ju så mycket mer än bara maten. Det handlar lika mycket om själva upplevelsen. Hur är servicen, miljön och stämningen? För att inte tala om råvarorna.

Hos våra lokala restauranger i Trosabygden samsas kärleken för det genuina mötet, den goda maten och viljan av att ge sina gäster något speciellt. Frågan är bara vad du är sugen på? Vi kan stolt säga att vi är den lilla kommunen med de stora smakupplevelserna.

Vi har flera prisbelönta krögare i kommunen. Både Bomans Hotell, Fina Fisken och Trosa Stadshotell finns omnämnda i White Guide, den ledande guiden till Sveriges bästa restauranger, caféer, barer och hotell. Varje år testar White Guide närmare 800 restauranger och caféer som presenteras i både bokform, via webb och i en app.

Trosaån med is, fin båt vid kajen
Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter

Många sköna Trosakrogar

Utöver utmärkelser så bjuder Trosa verkligen på den stora stadens utbud. Vill du äta riktigt goda pizzor ska du ta dig ner till Trosa hamnområde. Där väntar till exempel restaurang Kölsvinet.

Sväng gärna förbi Bomans hotell. En upplevelse i sig själv, med en stor personlighet både i inredningen och i smakerna. Här njuter du både av glassbar och hamnkrog under sommaren och prisbelönt kök med det där lilla extra under hela året. På välrenommerade Fina Fisken serveras ett utbud av fisk och skaldjur i ett smakfullt arrangemang. På Tullhuset och Trosa Sjökrog finns under sommaren ett brett utbud.

Anrika Trosa Stadshotell har erbjudit mat till både Trosabor och besökare sedan 1867. Än idag serverar de välkomponerade menyer med fokus på lokalproducerade råvaror. Med både charm och personligt bemötande.

Bar full med flaskor/A bar full of bottles
Foto: Paola Noordh/Trosa turistcenter

Smörrebröd eller sushi?

Trosa Matstudio serverar goda säsongsbetonade familjära rätter i en hemtrevlig och charmig miljö. I lokalen som tidigare var stadens brandstation sitter historien i väggarna.

Utmed Trosaån huserar Två små svin B & B. I en personlig och avslappnad inramning hittar du danska smørrebrød, tjeckiskt öl samt ett spännande utbud av brännvin och akvavit. Trosa sushi erbjuder dig asiatiska smaker och på Trosa Grill finns grillat i alla dess former. Självklart finns flera trevliga kvarterskrogar. Som Ankaret, Punschkällaren och Trosa Bar. På pittoreska Sund Nergården bjuder de på en förstklassig årstidsbaserad meny. Ofta med råvaror från de närliggande sörmländska gårdarna.

Du behöver aldrig gå hungrig i Trosa. Att det även finns gårdsbutiker med ekologiska grönsaker, caféer med förstklassiga bakverk och flera foodtrucks med olika internationella inriktningar här gör utbudet av matupplevelser i kommunen till något utöver det vanliga. Servicenivån, engagemanget och drivet är högt. Varmt välkommen hit till Trosa för att skapa nya matminnen att dela med andra.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: