Trosa

Hitta direkt

Är en sagolik plats som trots sitt smeknamn har en naturlig närhet till natur, hav och storstad. Dåtid och nutid samspelar finstämt i idyllen. En promenad längs gatorna bjuder på en rik historia och för den som har tur, en personlig anekdot från en sedan länge bosatt ortsbo. De många företagarna håller med sitt engagemang och sin uppfinningsrikedom staden levande året om.

Ån som flyter genom Trosa kantas av sekelskifteshus i olika nyanser, och oavsett årstid är vyn från bron vid kullerstenstorget slående. Om sommaren är kanalen fylld av båtar, i full färd med att lägga till från skärgården, på hösten speglas trädkronornas vackra färger på ytan och dimma hovrar trolskt över vattnet. När vintern kommer klär frosten in husfasaderna och ett stillsamt lugn lägger sig över den snötäckta ån, till dess att krokusarna dyker upp i rabatterna och våren slår ut.

Trosas pittoreska miljö i kombination med de genuina invånarna ger platsen en unik charm. En dragningskraft som gör att många som besöker trakten kommer igen, för att till slut – efter att ha upplevt stadens alla årstider – stanna kvar.

Text av Anna Roos, författare och Trosabo

Trosaån kantad av sekelskiftesbyggnader och träd Yellow tree and light coloured buildings along Trosa stream
Gammal på på damer som promenerar vid å

Från fiskeby till badort

Trosas huvudnäring var under en lång tid fiske och staden hade länge en betydande fiskehamn. Under första världskriget fanns här fortfarande ostkustens största fiskeflotta. Hamnen var under flera århundraden hela bygdens pulsåder i fraktsynpunkt. Innan järnvägens ankomst med station i Vagnhärad år 1913 var det lättast att frakta allt via hamnen.

Under 1800-talet minskar skärfisket i betydelse för att i slutet av på 1870-talet helt upphöra. Det ersattes med ett fiske av moderna slag med hemmahamn i Trosa.

I slutet av 1800-talet och tidigt 1900-tal började staden i stället få ett gediget rykte som sommarstad och badort. Då uppfördes ett varmbadhus för bastubad och medicinska bad och Societetshuset byggdes för sommargästernas fester och andra tillställningar.

Idag finns spa på Trosa Stadshotell. Byggnaden blev Stadshotell redan år 1872. Det var då Trosa började bli en populär sommarbadort. Hotellet och dess park utgjorde centrum för badsocietetens sällskapsliv. Många kända författare har träffats här på hotellet. Fem unga författare med Harry Martinsson och Artur Lundkvist i spetsen träffades på hotellet och kom överens om att ge ut antologin ”Fem unga”. Trogna stamgäster var även Albert Engström och Gunnar Ekelöf. Här filmatiserades även delar av Sven del Blancs Hedebyborna.

Föregående bild
Nästa bild

Visste du att?

År 1900 bodde det 682 personer i Trosa, samma år kom 300 sommargäster till staden.

Redan på 1890-talet tillsatte Trosa en badkamrer vars uppgift var att stå till badgästernas disposition. Denna befattning behölls ända in på 1940-talet. Badkamrerens främsta uppgift var att omhänderta rumsfördelningen. Redan tidigt på våren fick stadsborna anmäla sina lediga rum och lägenheter till badkamreren och under ungefär samma tid började förfrågningarna komma.

Idag bor det nästan 15 000 personer i Trosa kommun.

Vill du lära dig mer om Trosas historia? Till exempel varför Trosa kallas för ”världens ände”, eller var namnet kommer ifrån. Här hittar du en stadsvandring.

Lunch, fika eller middag i Trosa

Efter en trevlig promenad längs Trosaån och lite shopping kanske det börjar kurra i magen. Varför inte en härlig picknick? Köp med dig något från någon av de härliga restaurangerna eller caféerna. Hitta en plats i den lilla blomsterparken nere i hamnen, där flera sköna sittplatser finns, och kolla in alla läckra båtar medan du äter din inköpta mat. Har du tur kanske du också ser en kajak glida förbi.

När det är dags för en kopp kaffe och kaka, smaka gärna ”Trosabakelsen” som både Trosa stadskafé och Tre Små Rums Kafé och Konditori gjort en egen tolkning av.

Östra Hamnplan i Trosa

Stort utbud av aktiviteter

Gillar du glass? Under sommaren kan du njuta av italiensk hantverksglass från flera lokala glasstillverkare. Till exempel Trosa Gelato nära Trosa torg eller Henkes Glass vid Östra Hamnplan. Se en utställning på något av våra gallerier. Avsluta gärna eftermiddagen med god dryck och härliga samtal på någon av alla restauranger.

Utmana någon på äventyrsgolf vid Trosa Parkgolf eller ta med kidsen på tur i skateparken. Här hittar du också trevliga Gallerian Trosaporten med både fiskvagn, butiker och florist samt allt inom hälsa och skönhet. Inte långt härifrån finner du också Trosa Aktivitetspark med 7 olika höghöjdsbanor och ziplines.

Trosa för hela familjen

Sväng gärna förbi Garvaregården för att se hur man levde förr i Trosa. Här finns mycket skoj att se. Staden är ju ändå över 400 år. Nära, på andra sidan ån finns roliga spindelparken med plats för vila för de lite äldre benen medan barnen kan klättra i den roliga klätterställningen. 

Även i hamnen finns en stor gräsmatta att låta rastlösa barnsben springa av sig på eller så kan de bli pirater för en stund i den busvänliga lekparken. Du kan också ta med dig egen boll och spela beach-volleyboll, eller låna i Hamngårdsbodarna.

I hamnområdet hittar du Hamngårdsbodarna med småskaliga butiker och flera trevliga krogar. I Trosa finns verkligen något för alla, gammal som ung.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: