Trosa torg

Hitta direkt

Trosaån flyter under torgbron och förenar de båda torghalvorna till ett. Torget är belagt med kullersten, här och på närliggande gator finns flera små butiker, caféer och restauranger. Vid torget, eller rättare sagt vid Skolparken bredvid torget, pågår torghandeln.

Äldre bild på Trosa torg
Person fyller påse med påotatis

Gatornas namn bär på historia

Gatorna intill torget, på vardera sida om ån, heter Östra och Västra Långgatan. Längs med Västra Långgatan bodde förr stadens hantverkare. Gränderna bär namn efter den hantverkare som var verksam där. Här finns till exempel Krukmakargränd, Garvaregränd (här ligger Garvaregården, Trosas stadsmuseum), Silversmedsgränd, Punschgränd och Saltmätargränd.

Svart skylt där det står Punschhandlaren 17-19 på Hedinshuset

Visste du att?

Redan 1582 hölls den första marknaden på Trosa torg och det var en livlig marknadsstad fram till 1880-talet. Den största marknaden ägde rum i september, det var den så kallade fiskmarknaden. Då sålde Trosas skärborgare sommarens fångst av strömming och torsk.

På 1870-talet anlades kullersten på Trosa torg. Stenen hämtades från Persö i Trosas skärgård. Detta skapade åtråvärda arbetstillfällen. Stensättarna var yrkesmän från annan ort men som hantlangare anställdes trosabor för 25 öre i timmen.

Källa: Trosa i gamla vykort

Vid torget hittar du flera verksamheter

Till exempel:

  • Restauranger
  • Caféer
  • Butiker (ta gärna en titt på nätverket Trosa året oms Facebooksida för att se aktuella evenemang. Många butiker är med i nätverket)
  • Swedbank
  • Systembolaget
  • Apoteket
Provning & trerätters på Visthuset

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: