Vagnhärad

Hitta direkt

Vagnhärad är den ort du först möter när du kommer till Trosa kommun från E4:an eller med tåg. Det är den mest fornlämningsrika trakten i hela Sörmland med fornlämningar från många olika tidsperioder. Det i sin tur gör att Vagnhärad är grönt och relativt glest bebyggt.

Trosaån rinner genom Vagnhärad från sjön Sillen och har en mer trolsk karaktär än i centrala Trosa.  Vi rekommenderar varmt att du promenerar den vackra promenadvägen kallad ”Vagnhärad runt”.

Orange stationshus i tegel
Sittplatser och bord vid en å

Fornlämningar

Nedan syns en runsten som finns nära hembygdsgården Trostorp. Där står att läsa (nusvensk översättning); ”Härmod lät hugga efter Bergvid, sin bror. Han drunknade i Livland.” Nära den här runstenen finns också en hällristning i berget.

Med hjälp av appen ”Runturen” kan du hitta flera av traktens runstenar. 

Runsten vid Trostorp

Besöksmål och aktiviteter i Vagnhärad

  • Bomp Inredning
  • Nora trädgård
  • Systrarna Ute & Inne
  • Sörbro Gård
  • Trostorp hembygdsgård
  • Trosa Vagnhärads Discgolf vid Häradsvallen
  • Tullgarns slott
  • Wappersta Gårdsbutik

Visste du att?

Trosa låg från början vid Trosalands kyrka strax utanför Vagnhärad. På grund av landhöjningen dog staden sakta ut på den här platsen och en ny stad började växa upp där Trosa ligger idag. Detta var på 1500-talet.

Vagnhärads socken omnämns första gången som Wanghæradh år 1350.

Sund Nergården

Sund Nergården ligger på en höjd med en vacker utsikt över sjön Sillen.  Här väntar något speciellt. En romantisk idyll med hjärtlig charm och personligt värdskap. En plats för vänlighet, värme och vila. Miljön är inbjudande och avslappnande med en grönskande trädgård, pool, spabad och en varm bastubrygga nere vid sjön.

Här bor du antingen i något av de personligt inredda rummen med små egna uteplatser eller i glamping-tält, inredda som vilket lyxigt hotellrum som helst, med naturens närvaro alldeles utanför tältdörren.

Maten håller hög klass, och med sommelier-utvald dryck till, blir både mage och öga lyckliga. 

Kungens slott ligger utanför Vagnhärad - i alla fall ett av dem

Sugen på en kunglig utflykt, en timme söder om Stockholm? Tullgarns slott är väl värt ett besök. Byggnaden är magnifik. Äppelodlingarna och slottsparken med havsutsikt, har öppet året om.

Tullgarns slott ligger utmed Utflyktsvägen, några kilometer norr om Trosa. Från E4:an slingrar sig vägen knappt en mil genom gröna åkrar och majestätiska ekar tills du kommer fram till ståtliga Tullgarns slott, strax utanför Vagnhärad.

Slottet är ett av de elva kungliga slotten i Sverige. Idag ägs slottet av Svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk medan kung Carl XVI Gustaf innehar dispositionsrätten. 

Att vandra igenom Tullgarns slottspark är en grönskande tidsresa från 1600-talet till 1900-talet. Här finns lindar som är flera hundra år, en engelsk park som byggdes av prinsessan Sofia Albertina i början av 1800-talet och långt in på 1900-talet fanns en prunkande handelsträdgård här.

Ladda ner appen ”Kungliga promenader” kostnadsfritt på App Store och Google Play. Texterna är på svenska och engelska och illustreras med historiska och nytagna bilder.

Idag förknippas Tullgarns slott främst med kung Gustaf V och Drottning Viktoria, som tillbringade somrarna här i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Redan när du når de vackert snidade ytterdörrarna av ek möts du av deras initialer på dörren.

Om du är nyfiken på att se några av landets finaste och nobla inredningar kan du gå på en guidad tur inne på slottet. Läs mer på Tullgarns egen webbplats.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: