Västerljung

Hitta direkt

Ett stenkast från Trosa ligger det lilla samhället Västerljung. Här omfamnas du av fridfull natur och landar alltid i något annat än vardagen. Tiden går kanske inte långsammare här än någon annanstans, men för en växande skara besökare har Västerljung kommit att bli synonymt med närvaro, lugn och varma samtal. Följ med till Västerljung du med.

Västerljung - vy över åkrar / view of landscape
Rondellutsmyckning halsring

Guldskatten i Tuna

Tureholmsskatten är en samling guldföremål från 500-talet e kr som hittades i Västerljungs socken år 1774 av bonden Jonas Nilsson. Skatten vägde ca 12 kg och är en av de största guldskatter som hittats i Sverige!

Greve Nils Bielke ägde marken och hämtade därför skatten och for med den till kung Gustav III. Kungen löste in och köpte de vackraste guldföremålen (halsringen och 6 dekorerade beslag till svärd), resten lät greven smälta ner och göra mynt av. Delar av skatten finns på Historiska museet i Stockholm.

En större variant av guldhalsringen finns som utsmyckning i rondellen i Västerljung. Den är gjord av elever vid Praktiska gymnasiet i Nykvarn. Läraren fick tillverka egna maskiner och verktyg för att eleverna skulle kunna forma och svetsa ihop delarna. Skulpturen är 4,8 meter i diameter.

Hallwyls grav

Makarna von Hallwyls grav

På Västerljungs kyrkogård ligger greveparet Wilhelmina och Walther von Hallwyl begravda. Kanske har du hört talats om Hallwylska palatset eller Hallwylska museet på Hamngatan i Stockholm? Ett palats fullt av Wilhelminas vackra konstsamlingar. Greveparet Wilhelmina och Walther von Hallwyl ägde och lät på 1800-talet uppföra palatset.

Två frågor man kan ställa sig är; varför gravmonumentet föreställer en Egyptisk pyramid? och varför greveparet ligger begravda i Västerljung?

Anledningen till gravplatsens utformande tros vara för att greveparet var väldigt förtjusta i Egypten, och reste dit många gånger. Exakt varför paret ligger begravda i Västerljung är svårt att finna uttömmande information om, men Wilhelmina von Hallwyl bodde i Västerljung under sin ungdom, och ville tillbaka hit (på ett eller annat sätt).

Visste du att?

Västerljung är Trosa kommuns minsta ort med ca 1000 invånare. Orten blev en del av Trosa kommun så sent som 1992, efter att ha tillhört Hölebo härad.  Namnet ”Westerlungh” från år 1314 innehåller troligtvis ett bygdenamn ”Lunga”, där Västerljung kan ha utgjort den västra delen av denna bygd.

MTB-arena med boende och gårdsbutik på Bergs Gård

På Bergs Gård finner du både aktiviteter och vila på en och samma plats. På gården kan du cykla MTB på flera leder, bo i mysiga stugor, eller njuta av något gott att äta. På Bergs gård kan du spendera en hel dag eller flera. Här finns något för hela familjen

Aktiviteter på Bergs Gård

 • Café, gårdsbutik och Ivars matbod
 • MTB-arena med teknikbanor, loopar och leder
 • Ekhagens naturstig
 • Vidars upptäcktsfärd
 • Studsmatta och klättervägg för de små
 • Pingis, biljardbord
 • Kor, får, höns och kaniner att titta på

Glamping och hängmattehotell på Havrevreten​

Precis utanför den idylliska staden Trosa ligger gården Havrevreten. Här har man bland vandringsleder, små insjöar och ängar byggt upp en verksamhet som erbjuder aktiviteter och rekreation av ett annorlunda slag. Kring gården sträcker sig ett vackert naturreservat där vilda djur strövar fritt. Det är naturskönt, lugnt och fridfullt. Som gjort för att själen ska få ro.

Guldkanten på Havrevreten utgörs av de olika glampingtälten som finns att hyra. Ordet Glamping kommer från engelskans ”glamoruos camping”. Det innebär att du upplever naturen utan att ge avkall på komfort och bekvämlighet. En naturupplevelse med det där lilla extra helt enkelt.

Är det äventyret som lockar kanske en natt på hängmattehotellet är det rätta för dig. Hängmattorna är upphängda i ”sovsalar” i den vackra skogen och middag och frukost ingår. 

Aktiviteter på Havrevreten

Önskar du ett aktivt eller lugnt tempo på din semester? Här är det bara att välja. Här finns aktiviteter som:

 • Kanot/kajak eller SUP
 • Roddbåt
 • Fiske
 • Vandring på Sörmlandsleden eller i det närliggande naturreservatet
 •  Skogsbad med guide
 • Örtvandring

Hos Havrevreten njuter du av stillhet och livet i din egen takt. Och med aktivitet och rörelse precis utifrån ditt egna behov. Med tillgång till den vackra sörmländska naturen. Bara för dig att välja precis vad du vill.

Pinterestladan - Sörmlands lyxigaste vindskydd?

Sörmlandsleden etapp 55 har berikats med ett lyxigt vindskydd. Kanske Sörmlandsledens lyxigaste? Här, i Västerljung strax utanför Trosa, har Lina Nydahl gjort i ordning ett av sina uthus för övernattning. Byggåret är 1901 och har från början hållit både höns och får, kanske även några kor, berättar Lina.

Ja, vindskydd med betoning på lyx. Det lilla faluröda huset med ockragula dörrar och fönster är förvisso inte uppvärmt eller isolerat, men här är inrett med en dubbelsäng bäddad med härliga textilier och en skrivhörna med förra ägarens (som var utrikeskorrespondent) skrivmaskin.

Här finns ljus att tända och massor att titta på, lisa för själen. Du kan låna spel, läsa böcker, vandra i skogen eller hyra SUP och bege dig ut på Hållsviken.

Matlagningen löser du på grillen och du får tillgång till badrum inne i Linas hus. I priset ingår också en frukostpåse.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela i e-post

Läs fler tips: